alexander isak lön sportlobby

Hur mycket tjänar Alexander Isak i lön per år?

Vi går igenom hur mycket Alexander Isak tjänar idag och hur mycket pengar han tjänat i tidigare klubbar. Du hittar även övrig info om Isak.

Isak, som han kallas, har snabbt kommit att bli en av sveriges största fotbollsstjärnor. Många fotbollsentusiaster vill veta mer om honom och hur han kommit att bli den stora stjärna han är. I denna artikeln kommer du få veta allt du kan tänkas vilja veta om spelaren såsom Alexander Isak lön och Alexander Isak familj. Vi börjar med lite kortfakta!

Kortfakta om Alexander Isak

Född21 september 1999 i Solna
YrkeSvensk fotbollsspelare
Spelar förNewcastle United FC och det svenska landslaget
Tröjnummer11 i svenska landslaget och 14 i Newcastle United FC
PositionForward
ÅrslönCirka 80 miljoner kronor sedan övergången till Newcastle
GenombrottSom 16 år gammal då han gjorde 10 allsvenska mål för AIK
Längd1,92 meter
Vikt77 kg
Alexander Isak familjMamma Saba, pappa Teame, syster Nyat och broder Binyam
CivilstatusSingel
SmeknamnGiraffen

Hur mycket tjänar Alexander Isak?

I takt med att Isak blivit en av Sveriges största fotbollsstjärnor dyker det upp allt mer spekulationer om Alexander Isak lön.

Efter att Newcastle United fick nya Saudiarabiska ägare som pumpat in pengar så värvade man i Augusti 2022 Alexander Isak ifrån Real Sociedad för makalösa 736 miljoner kronor. Isak höjde också sin lön rejält och Alexander Isak lön blev då cirka 80 miljoner kronor per år. Det är bland de högsta lönerna en så ung svensk har haft inom proffsfotbollen. Tidigare hade han en årslön på 11.4 miljoner kronor.

Med detta höga pris och den superhöga lönen så är förväntningarna såklart skyhöga på att Isak ska leverera även i den största ligan i världen, Premier League.

Snabba svaret

 • Vad har Alexander Isak i lön?

  Alexander Isak tjänar cirka 80 miljoner kronor per år i Newcastle United.

Isaks lysande karriär

Den unga supertalangen Alexander Isak har haft en lysande karriär och spås till och med ta över tronen efter Zlatan Ibrahimovic. Redan när han var sex år började han sin karriär i AIK:s fotbollsorganisation och tog sig upp genom årskullarna. Tidigt märkte tränarna att han satt inne på en stor talang. 

Isak debuterade som 16 år gammal när han under säsongen 2016 gjorde hela 10 mål för AIK i Allsvenskan. Därefter har karriären fortsatt spikrakt uppåt.

Dyraste försäljningen från Allsvenskan någonsin

Som 17-åring såldes Isak till tyska Borussi Dortmund för 85 miljoner kronor. Detta var den dyraste spelarförsäljningen någonsin från Allsvenskan. Samma år blev Isak landslagets yngste målskytt genom tiderna, detta i en landskamp mot Slovakien i januari. 

Idag, 2022, spelar Alexander i spanska Real Sociedad. Dit köptes han för omkring 300 miljoner kronor under 2019. Han har sedan start haft en riktigt bra målstatistik vilket har gjort klubben mer än nöjda. 

Han spelar samtidigt i svenska landslaget där han också skiner, inte minst för sin energi och skicklighet.

Juni 2022 - Förlänger kontrakt med Real Sociedad

Alexander Isak har kommit att bli en nyckelspelare i Real Sociedad. Nyligen skrev Isak på ett kontrakt som sträcker sig till sommaren 2026. Det tidigare kontraktet skulle ha gått ut sommaren 2024.

 

På klubbens hemsida kan vi i en kommentar läsa att Isak är väldigt glad att fortsätta spela i Real och att det är en fantastisk klubb. Han nämner också att han känner sig uppskattad och därmed vill fortsätta spela tillsammans med laget.

 

Flera europeiska storklubbar har länge följt svensken på nära håll. Han har jagats av både Arsenal och Chelsea men Isak valde att fortsätta med Real på grund av det goda erbjudandet och hans känsla för laget.

Augusti 2022 - Skriver på för Newcastle United FC

I Juni 2022 skrev ju Alexander isak på en fyra år lång kontraktsförlängning med Real Sociedad. Men det tog bara några månader innan Newcastle United köpte loss honom för makalösa 736 miljoner kronor. Han kommer spela med tröjnummer 14 i Premier League klubben. Och som vi tidigare nämnt så blir Alexander Isak lön per år skyhöga 80 miljoner kronor (6,24 miljoner pund).

Hur ser Alexander Isak familj ut?

Alexander Isak är född i Sverige, Solna, där han växte upp med sin mamma Saba och pappa Teame. Han har dessutom två syskon, systern Nyat och brodern Binyam. Båda föräldrarna kommer från Eritrea.  

Pappa Teame arbetade länge som hemspråkslärare i tigrinska vilket är det största språket i hans hemland Eritrea. Dessutom har han skrivit flera läroböcker i språket. Han jobbade på Bagartorpsskolan där alla tre barnen i familjen också studerat. 

För Alexander Isak föräldrar var det väldigt viktigt att han fokuserade på sina studier. Skolan fick inte ta skada av det stora intresset för fotboll. 


I en intervju med Expressen berättar Isak att det känns speciellt att få spela fotboll inför familjen. Isak familj betyder mycket för honom och är ett stort stöd.

Har Alexander Isak flickvän?

Alexander har alltså ett stort stöd från familjen. Men frågan är hur hans kärleksliv ser ut? Jo, utåt sett är Alexander Isak singel och fokuserar helt på karriären. Han har tidigare också nämnt i intervjuer att han är singel. Om Isak har en kärleksrelation är det helt enkelt något han väljer att hålla hemligt.

Intressant Alexander Isak statistik

Här nedanför presenterar vi lite intressant statistik kring Isak och hans karriär.

Isaks karriär, antalet matcher och mål

Ligasäsong

Matcher

Mål

Lag

2023-2024

7*

6*

Newcastle United FC

2022-2023

22

10

Newcastle United FC

2021-2022

32

6

R.Sociedad

2020-2021

34

17

R.Sociedad

2019-2020

37

9

R.Sociedad

2018-2019

16

13

Willem

2017-2018

5

0

B.Dortmund

2016

24

10

AIK

*säsong pågår

Alexander Isaks transferhistorik och priser

 

Datum

Från

Till

Pris

Augusti 2022

R.Sociedad

Newcaste United FC

736 miljoner kronor

juli 2019

B. Dortmund

R.Sociedad

69 miljoner kronor

januari 2019

B. Dortmund

Willem

Lån

januari 2017

AIK

B. Dortmund

85 miljoner kronor

januari 2016

 

AIK

Lärling

Alexander Isak lön och framgångar är helt klart imponerande, speciellt sett till hans unga ålder. Framtiden ser helt klart ljus ut för vår “nya Zlatan Ibrahimovic”. Han är inte med på listan över Världens bästa fotbollsspelare ännu, men vi gissar att han kan ha en plats där inom 3-5 år.

Vanligt förekommande frågor om Alexander Isak

 • Vilken svensk klubb spelade Alexander Isak i?

  Han spelade i AIK innan han gick till B. Dortmund 2017.

 • Hur lång är Alexander Isak?

  Alexander Isak är 1.92 m lång.

 • Hur mycket tjänar Alexander Isak per år som fotbollsspelare?

  Hans lön sedan han skrev på för Newcastle United är cirka 80 miljoner kronor per år.

- Dela artikel på messenger eller sociala medier -
Läs också
Senaste