svenska damlandslaget i fotboll

Svensk Damfotboll & Svenska Damlandslaget

I sommar spelas dam-VM i fotboll i Oceanien. Här hittar du fakta om landslaget och de svenska damspelarna i fotboll. Partners, lön, m.,m

Damfotboll i Sverige – Intro

I denna artikel finner du information om allt relaterat till damfotboll i Sverige. Vi kommer dela med oss om de största svenska damfotbollsspelarna, Dam VM 2023, en genomgång av det svenska damlandslaget och dess framgångar i de stora mästerskapen, och vi avslutar med svensk damfotbolls historia.

Sedan dam-EM 2022 så har intresset fortsatt växa för damfotbollen, i VM i sommar tror många på att vi kommer få se de största tittar-siffrorna någonsin inom damfotbollen. Vi håller tummarna!

Största spelarna

Det finns många talangfulla och framgångsrika spelare i det svenska damlandslaget. Här tar vi en koll på de största stjärnorna och deras status inför VM 2023.

Några av dem har varit med länge och börjar närma sig slutet på sina karriärer. Men just åldern och erfarenheten kan vara ett vinnande koncept inför kommande VM.

Stina Blackstenius

Stina Blackstenius är utan tvekan en av de största svenska damfotbollsspelarna just nu med sin klubbadress i Arsenal. Där är hon första striker och hon förväntas producera mål och poäng match efter match.

Stina Blackstenius pojkvän heter Philip Håman och här är hans instagram:

Philip Håman har varit Stina Blackstenius Partner i flera år nu och är väldigt stöttande av Stinas karriärs i London. Han har bland annat varit med i intervjuer med TV4 så han har inga problem att synas i mediala sammanhang.

Kosovare Asllani

Kosovare Asllani har under många år varit en av de viktigaste spelarna i det svenska damlandslaget. Sedan hennes debut i landslaget 2008 så har hon varit en av de mest framgångsrika svenska damspelarna. Hon har spelat i flera stora klubbar i Europa så som:

  • Paris Saint-Germain
  • Manchester City
  • Linköping FC
  • Real Madrid
  • Milan

Förutom hennes fotbolls-framgångar så är det många som undrar: Har Kosovare Asllani Partner? Nej, “Kosse” har ingen partner för tillfället.

Om hon har det så är hon verkligen bra på att gömma det, för media älskar att dela såna här nyheter och publicera bilder på svenska damspelares pojkvänner.

Fridolina Rolfö

Trots de två stora stjärnorna vi har skrivit om här ovan, så kan det faktiskt vara så att Fridolina Rolfö är den största fix-stjärnan av de svenska damspelare fotboll. Hon spelar i världens största damklubb, nämligen Barcelona FC.

Hon är född 1993 och har en årslön på någonstans kring 2-4 miljoner kronor. I Barcelona spelar hon vänsterytter eller vänstermittfältare. Det är en riktigt hög lön för att vara damfotbollsspelare, men det är en bra bit ifrån herrspelare som Alexander Isak eller Dejan Kulusevski.

Lina Hurtig

Lina Hurtig spelar precis som Stina Blackstenius också i Arsenal. Hon är föd 1995 och har en gedigen karriär där hon spelat för stora klubbar som:

  • Umeå IK
  • Linköping FC
  • Juventus
  • Arsenal

Hon är anfallare och med sin längd och spänst är hon det överlägset farligaste spelaren på huvudet i hennes Arsenal. Detta utnyttjas såklart maximalt av den svenska tränaren Jonas Eidervall.

Nathalie Björn

Nathalie Björn föddes 1997 och är således yngst på denna lista av svenska världsstjärnor. Hon spelar idag i Everton i Women’s National League i England.

Nathalie Björn har en partner som heter Aurora Galli, hon är också fotbollsspelare och spelar även hon i Evertons damlag. Vi tycker verkligen det är härligt att två damspelare kan hitta kärleken i sitt egna lag så som Nathalie Björn och Aurora Galli har gjort.

Svenska Damlandslaget i fotboll

Svensk Damfotboll har en lång och fantastisk historia där det första svenska damlandslaget formades redan 1971. Sedan dess har landslaget nått framgångar i ett stort antal turneringar så som Världsmästerskapen (VM) och Europeiska Mästerskapen (EM).

Svenska framgångar i Dam VM

Trots att Dam-VM är den största turneringen i världen för damer så har Sverige vid ett flertal tillfällen lyckats prestera på topp och tagit sig lång i slutspelet.

Vid ett tillfälle har de lyckats ta sig hela vägen till VM Final, 2003. Där blev dock Tyska damlandslaget storleken för stora och man fick till slut nöja sig med ett silver.

Vid fyra tillfällen har de lyckats ta sig ända till semifinalerna innan man åkte ut: 1991, 2011 och 2019 och 2023. Utöver detta så nådde dom också kvartsfinal i DAM-VM 1995, där sprang man dock in i dåvarande storlaget Kina där man till slut åkte ut på straffar.

Medaljer

Så vad har då dessa fantastiska resultat givet det svenska damlandslaget? Här är deras totala medaljskörd i Dam VM genom tiderna:

GuldSilverBrons
014
Svenska medaljer i Fotbolls VM i damfotboll

Som ni ser så väntar de fortfarande på det första guldet och tyvärr räckte det inte hela vägen fram i Fotbolls VM 2023 i Australien & Nya Zeeland.

Framgångar i Europeiska Mästerskapen

I EM blir det naturligt lite mindre konkurrens eftersom vi då kan räkna bort ett stort antal av de stora konkurrenterna som Kina och USA. Vi kan också se detta på våra framgångar som är betydligt bättre än i Dam VM.

Vi har lyckats att ta oss till EM-final vid hela fyra tillfällen, och åkt ut i semifinalen vid fem gånger. Det som är lite anmärkningsvärt är att vi inte lyckats ta oss till EM final sedan 2001 då vi förlorade mot Tyskland.

Kanske är det nerverna som spökar, som gjort att vi åkt ut i semifinalen i 4 av de 8 senaste Europeiska Mästerskapen.

Medaljer

Det säger sig självt att när man åker ut i semifinal hela tiden så kan inte medaljskörden se så bra ut. Speciellt eftersom man sedan 1995 inte spelar om bronspengen i EM längre. Såhär ser i alla fall mängden EM-medaljer i Dam VM i fotboll ut:

GuldSilverBrons
131
Svenska medaljer i Fotbolls EM i damfotboll

Dam Fotbolls VM 2023 i Australien och Nya Zeeland

I sommar är det återigen dags för en fantastisk fotbollssommar med ännu ett stort dam-mästerskap, nämligen fotbolls VM för damer. VM ska spelas borta i Oceanien och vi är enormt taggade.

Efter den starka insatsen i EM 2022 så har vi stora förhoppningar att vi ska lyckas vara med och slåss om vårt första VM guld i damfotboll.

De flesta av spelarna som var med och tog sig till semifinal i Dam EM 2022 kommer återigen vara med och vi bör ha en stark trupp med mycket erfarenhet att fightas med mot de stora nationerna. I gruppen möter vi Argentina, Italien och Sydafrika.

Ingen lätt lottning men vi måste ändå påstå att det vore en skräll om vi inte gick vidare som gruppetta.

Svensk Damfotbolls Historia

Det stora genombrotten för svensk damfotboll kom under 1970-talet då bland annat de första svenska damlandslaget bildades.

Då damfotboll utomlands startade i slutet av 1800-talet så kan vi säga att de svenska damerna fotboll var cirka 7 decennier efter med att få dra igång sina fotbollskarriärer.

Precis som det är idag i vissa delar av världen, där damfotboll inte får någon plats, så var det i början en del motstånd även i Sverige.

Många ansåg att det var oseriöst och de hade svårt att acceptera att damerna skulle få spela fotboll på samma villkor som herrarna.

Det handlade snarare om jippo matcher eller olika typer av välgörenhetsmatcher och publiken på matcherna verkade lika mycket vara där för att håna och skratta som något annat.

Inga journalister var intresserade av detta utan det förbisågs av sport-tidningarna.

Men med tiden så blev det mer och mer accepterat och en stor framgång nåddes 1975 då vi fick de första kvinnliga fotbollsproffsen i sverige. Detta var en stor framgång och självklart växte sporten bland damfotbollsspelare i sverige när man fick höra att det gick att bli proffs även som kvinna.

Vanligt förekommande frågor om damlandslaget i fotboll (FAQ)

Vilka är de bästa spelarna i damlandslaget?

Många anser att Kosovare Asllani, Fridolina Rolfö och Stina Blackstenius är sveriges bästa spelare.

När bildades det första svenska damlandslaget i fotboll?

Det första damlandslaget i Sverige bildades 1971.

Hur många guld har damlaget tagit i stora mästerskap?

Svenska damlandslaget har tagit ett guld i stora mästerskap. Det var på EM 1984.

- Dela artikel på messenger eller sociala medier -
Läs också
Senaste