Europas ligor

Europas Ligor och Lag

Många fotbollsintresserade undrar hur många lag det är i de olika fotbollsligorna såsom Premier League, La Liga och Bundesliga. Faktum är att antalet lag i ligorna många gånger varierat med åren.

I den här artikeln går vi igenom de stora fotbollsligornas historia, reder ut hur många lag som finns i varje liga och dessutom hur många lag från varje land som går till Champions League.

Premier League

Fotbollstraditionen i England är väldigt stark. Men under 1980-talet var fotbollen faktiskt på väg utför i England. Arenor föll samman, huliganer härjade fritt och de engelska klubbarna blev till och med portade från att delta i Europeiska cuper. 

Spaniens La Liga och Italiens Serie A blev allt mer populära medan intresset för den Engelska fotbollen sjönk. Engelska fotbollsproffs flyttade i allt större utsträckning utomlands för att spela eftersom framtiden såg mörk ut i hemlandet. 

Detta kom dock att förändras i slutet av 1991 då det lades fram ett förslag om en ny liga som skulle konkurrera mot de bästa lagen i världen och fånga in de allra bästa fotbollstalangerna. Dessutom skulle ligan vara oberoende och själva kunna förhandla om TV-sändningar och sponsoravtal.

1992 blev den nya ligan Premier League så till slut verklighet. 

Hur många lag är det i Premier League? 

Antal lag i Premier League är 20 stycken. Säsongen varar från augusti till maj där varje klubb spelar två matcher mot varann. En match på hemmaplan och en match på bortaplan. Det resulterar i sammanlagt 38 matcher. Lagen tilldelas tre poäng för vinst och ett poäng för oavgjort. 

Hur många lag från Premier League går till Champions League?

Många undrar också hur många lag från Premier League går till Champions League. Svaret är att de fyra högst placerade lagen i Premier League kvalificerar sig för spel i Champions League efterföljande säsong.

fotbollslag premier league

The Championship (Englands andra division)

English Football League Championship, EFL Championship (ofta bara kallad för Championship), är den näst högsta divisionen i det engelska ligasystemet under Premier League.

Championship grundades 1888 av 12 visionära klubbar under ledning av pionjären William McGregor. Även om EFL är stolt över sitt arv och tradition därav fortsätter ligan ständigt förändras och utvecklas.

Hur många lag är det i Championship?

Antal lag i the Championship är 24. Alla klubbar i ligan möter varandra två gånger. En gång på hemmaplan och en gång på bortaplan. 

Hur många lag från Championship går till Premier League?

3 lag går upp till Premier League från the Championship varje säsong.

Hur går kvalet till?

De två bästa klubbarna blir vid säsongens slut uppflyttade till Premier League. Klubbarna som hamnat på plats tre till sex möts i ett uppflyttningsslutspel där trean möter sexan både hemma och borta.

Fyran möter femman på samma sätt. Vinnarna av dessa matchserier går sedan till en slutspelsfinal. Vinnaren av slutspelsfinalen flyttas också upp till Premier League.

La Liga

1927 uppkom idén om att skapa en nationalliga i Spanien. Många debatter sattes igång gällande hur många och vilka lag som skulle få delta. Till skillnad från dagens 20 lag var det enbart tio lag som deltog i ligan under premiärsäsongen 1929. 

De tio medverkande lagen under premiärsäsongen var FC Barcelona, Real Madrid, Athletic Bilbao, Real Sociedad, Arenas Club de Getxo, Real Unión, Atlético Madrid, RCD Espanyol, CE Europa och Racing Santander. 

Sedan dess har tre klubbar aldrig åkt ur ligan: Real Madrid, Barcelona och Athletic Bilbao.

Hur många lag är det i La Liga?

Antal lag i La Liga, vars riktiga namn är Primera Division, är 20 stycken. Under säsongen möter alla lag varann på såväl hemma- som bortaplan och jagar de viktiga poäng som behövs för att nå toppen. 

Hur många lag från La Liga går till Champions League?

De tre bästa lagen från La Liga kvalificeras direkt till Champions League. Det fjärde bästa laget behöver kvala in medan det femte, sjätte och sjunde istället kvalificeras till Europa League. 

 

Serie A

Serie A skapades redan 1898 under namnet “Campionato Federale”. 1929 bytte ligan namn till Serie A. Tävlingens första dominerande lag var Genoa Cricket & Football Club som vann de första sju upplagorna. 

Genom ligans historia har totalt 67 olika lag deltagit. Det finns ett lag som spelat ända sedan ligans start vilket är Football Club Internazionale, eller Inter. 

De första åren var det endast fyra till sex lag som deltog i Serie A. Under åren har antalet medverkande lag ökat gradvis till de nuvarande tjugo lagen.

Hur många lag i Serie A?

Antal lag i Serie A är 20 stycken. Från och med säsongen 1994/1995 får det vinnande laget tre poäng för seger. Tidigare var det två. I slutet av säsongen tilldelas det vinnande laget den så kallade “lo scudetto” vilket betyder den “lilla skölden”. Det är ett bevis på att man är regerande mästare.

Hur många lag från Serie A går till Champions League?

Utöver den lilla skölden, lo Scudetto, strävar lagen dessutom efter att komma med i Champions League. Men hur många lag från Serie A går till Champions League? Jo, de fyra bästa lagen i Serie A kvalar in till Champions League. 

 

Bundesliga

Bundesliga är ett hem för många lojala fans och faktum är de har den högsta genomsnittliga stadium närvaron i hela världen. Ligan formades 1962 i Dortmund och sattes igång 1963.

Innan Bundesliga infördes säsongen 1963/1964 utsågs mästaren i stället genom ett turneringsspel mellan vinnarna av de olika regionala fotbollsligorna i Tyskland.

Hur många lag är det i Bundesliga?

Antal lag i Bundesliga är 18. Säsongen 1991/1992 var en övergångsperiod då man tillfälligt utökade ligan till att innehålla 20 lag. Detta gjordes efter Tysklands återförening då de ville återförena den tyska fotbollen och därmed ge de tidigare DDR-lagen en chans att ta plats i Bundesliga och det övriga seriesystemet. 

Hur många lag från Bundesliga går då till Champions League?

De fyra bästa lagen i Bundesliga är direktkvalificerade till Champions Leagues gruppspel. Lag fem och sex är direktkvalificerade till Europa Leagues gruppspel. Lag sju går in i kvalrunda två till samma turnering. 

Ligue 1

1932 skapades ett nationellt ligamästerskap i Frankrike som till en början kallades “Championnat National”. Två grupper om tio lag fanns med i ligan vars respektive mästare ställdes mot varandra i en final om vinnartiteln. Fram tills dess hade endast regionala turneringar spelats (förutom Coupe De France). 

Säsongen efter döptes mästerskapet om till Division 1 fram till 2002 då namnet byttes till det nuvarande namnet Ligue 1.

Hur många lag i Ligue 1?

Antal lag i Ligue 1 är 20 stycken. Sedan andra världskriget har ligan pendlat mellan 18 och 20 deltagande lag. Lagen möter likt andra ligor varandra två gånger. En gång på hemmaplan och en gång på bortaplan. 

Hur många lag från Ligue 1 går till Champions League?

Det är tre lag från Ligue 1 som går till Champions League. Men det är enbart två lag som får en direktplats. 

Så går kvalificeringen till

Vinnaren av Ligue 1 får tillsammans med laget på andraplatsen en direktplats till gruppspelet i Champions League. Det tredje laget får också en biljett till Champions League men måste kvala för att ta sig in i gruppspelet. Det fjärde laget får istället spela i Europa League.

Allsvenskan

Till en början kallades Allsvenskan “Storserien” eller “Stora svenska serien”. Den första säsongen spelades 1924 men först i och med säsongen 1930/1931 fick den SM-status. 

Allsvenskan ersatte då Svenska mästerskapet i fotboll. Från början spelades serien med start på hösten och avslutning på våren men 1959 började den spelas under samma kalenderår med start under våren och avslutning under hösten.

Hur många lag är det i Allsvenskan?

Antal lag i Allsvenskan är 16. Allsvenskan spelas med hemma- och bortamatcher där ledarlaget efter de 30 omgångarna blir svenska mästare. Lag 15 och 16 i Allsvenskan flyttas ned till Superettan. Lag 14 kvalar mot lag 3 i Superettan om en plats i nästa års Allsvenskan. 

Hur många lag från Allsvenskan går till Champions League?

Varje års svenska mästare måste ta sig igenom ett flertal utslagsmatcher för att kvala in till UEFA Champions League medan lag två och tre samt vinnaren av Svenska Cupen kvalar till Europa League.

Sverige har en relativt lång väg att gå för att komma till gruppspelet i Champions League men trots det överraskar svenska lag då och då.

Olika förutsättningar i Europas ligor

Som du sett så är förutsättningarna olika i de olika ligorna i Europa. Detta är också rimligt eftersom man vill se de bästa spelarna och lagen i Champions League, och de finns såklart fler bra lag i de stora “världs-ligorna” än i vår lilla lila Allsvenskan.

Men då och då skräller även svenska lag och Malmö FF har exempelvis lyckats kvala in till det Champions Leagues gruppspel vid ett par tillfällen det sista decenniet. Mycket imponerande av en svensk klubb som inte alls har samma ekonomi eller förutsättningar som de stora lagen i Europa.

- Dela artikel på messenger eller sociala medier -
Läs också
Senaste