hjalmar ekdal

Hjalmar Ekdal – Allt om den svenska fotbollstalangen!

Hjalmar Ekdal är Albin Ekdals lillebror som siktar på att bli minst lika framgångsrik som sin bror. Hjalmar Ekdal spelar numera i landslaget.

I Sverige har vi gott om fotbollstalanger. Vissa utav dem har valt att söka sig utanför Sveriges gränser till utländska lag medan andra valt att stanna kvar i Sverige för att satsa på karriären på hemmaplan. En av talangerna som valt att stanna i Sverige är Hjalmar Ekdal. Hjalmar är en av Sveriges vassaste fotbollsspelare som idag är aktiv i Djurgårdens IF. Han är enormt omtyckt av såväl spelare som åskådare och går verkligen en ljus framtid till mötes. 

I denna artikeln tänkte vi berätta lite mer om Hjalmar. Vi kommer dels gå igenom hans uppväxt, familjerelationer men också om Hjalmar Ekdal lag och de olika klubbarna han spelat i tidigare. Vi börjar med lite kortfakta, häng med! 

Kortfakta om Hjalmar Ekdal  

Född: 21 oktober 1998 i Stockholm

Yrke: Svensk fotbollsspelare

Spelar för: Djurgårdens IF och det svenska landslaget

Tröjnummer: 3

Position: Försvarare

Årslön: Omkring 500 000 – 1 000 000 kr

Genombrott: 2017 när han började spela fotboll på college i USA för laget UNC Wilmington Seahawks

Vikt: 77 kg

Familj: Mamma Malin Rääf, pappa Lennart Ekdal och storebror Albin Ekdal 

Civilstatus: Inget uttalat 

Sociala Medier: Instagram

Hjalmar Ekdal uppväxt och de unga åren 

Hjalmar växte upp i Stockholm med sin mamma Malin, pappa Lennart och storebror Albin. I Hjalmars familj har fotbollen alltid varit en central del, inte minst på grund av brodern Albin som även han är en väldig framgångsrik fotbollsspelare. Albin är 10 år äldre än Hjalmar (född 1989).

Under uppväxten har Hjalmar alltid sett upp till sin äldre bror Albin. Inte minst när det kommer till fotbollen. Bröderna har alltid varit väldigt tighta och därför har Hjalmar alltid sett sin bror lite som en förebild. 

För Hjalmar Ekdal själv har fotbollen alltid varit viktig. Han har alltid haft stora drömmar men som tonåring var det också mycket annat som tog hans fokus. I en intervju i sporttidningen Djurgårdsfamiljen berättar Hjalmar att det under hans tid i ungdomslagen var svårt att hålla motivationen uppe. Det sociala tog helt enkelt upp mycket av hans tid. 

Trots detta gav Hjalmar aldrig upp fotbollen.

Hjalmar Ekdal familj och flickvän 

Hjalmar Ekdal har en mamma, pappa och en storebror. Hans pappa heter Lennart Ekdal och är en känd journalist, programledare och moderator. Hans äldre bror Albin Ekdal är även han en känd fotbollsspelare som spelar i Spezia. Mamma Malin arbetar tillsammans med pappa Lennart i hans mediebolag Lennart Ekdal Media AB. 

Hjalmars föräldrar har alltid varit väldigt stöttande när det kommer till sönernas fotbollskarriärer. I en intervju i Malou efter tio berättar mamma Malin bland annat om sönernas barndom vilken till stor del bestod av att skjutsa fram och tillbaka till fotbollsträningar och matcher.

Har Hjalmar Ekdal någon flickvän? 

I media finns inget som talar för att Hjalmar Ekdal för tillfället har någon flickvän. Mycket fokus just nu ligger på fotbollen eller så har Hjalmar själv valt att hålla den delen av sitt liv hemligt. 

Hjalmar Ekdal lag och de tidiga åren

Hjalmar Ekdal lag har varit många genom åren. Själva karriären började dock i Brommapojkarna där han spelade ända fram till 2017. Samma år lämnade Ekdal klubben för USA. Han började då spela collegefotboll för UNC Wilmington Seahawks i North Carolina. I en intervju för Djurgårdsfamiljen berättar han om upplevelserna i USA där han bland annat menar att fotbollen där är något annorlunda. Enligt Hjalmar var det mer en fysisk fotboll som spelades i USA jämfört med Sverige. Han lärde sig dock mycket av själva äventyret och är väldigt glad att han tog chansen att åka till USA för fotbollen.

Väl hemma i Sverige värvades Ekdal till IK Frej 2018 där han skrev på ett tvåårskontrakt. Under sin tid i IK Frej började klubben samarbeta med en annan klubb, Assyriska FF. Detta innebar i sin tur att att Hjalmar kunde representera båda klubbarna under säsongen 2018. 

2019 värvades Ekdal ännu en gång till ett nytt lag, Hammarby IF, där han skrev på ett tvåårskontrakt. Han lånades dock direkt ut till IK Frej för spel under resten av säsongen. 

I mars 2020 lånades Ekdal ännu en gång ut men denna gång till IK Sirius. I Hjalmar Ekdal lag IK Sirius gjorde han också sin Allsvenska debut. Detta i juni 2020. 

I januari 2021 skrev han återigen på ett nytt kontrakt men denna gången med Djurgårdens IF (DIF). Kontraktet gäller i fyra år. Ända fram till 2025 är alltså Hjalmar Ekdal lag Djurgårdens IF. 

Landslagsdebuten

Hjalmar Ekdal har spelat i det svenska landslaget under flera år. Under 2018 spelade han i U19 och under 2020 fick han plats i U21 truppen. År 2022 var det dags för Hjalmar att äntligen ta sin A-lagsdebut. 

Det var den 9 juni 2022 som Hjalmar i en match mot Serbien fick sin debut. Dessvärre blev det förlust men trots detta hyllades Ekdal av både lagkamrater och åskådare.  

Hur hög är Hjalmar Ekdals lön?

Något som intresserar många och som ofta talas om är hur hög lön Hjalmar Ekdal har. Hur mycket Hjalmar tjänar exakt är givetvis svårt att säga men att lönen har ökat med åren, den saken är säker. 

Hjalmar Ekdal har en årslön på omkring 500 000 till 1 000 000 kronor. Detta är vad snittlönen brukar ligga på för spelare i Djurgårdens IF. Vissa spelare tjänar dock mer än andra, det beror helt enkelt på hur stor funktion spelaren har i laget. 

Hjalmar får dock också betalt för sitt medverkande i det svenska landslaget. Detta brukar dock enbart handla om några tusentals kronor men självklart blir lönen högre om laget vinner matcher. 

Statistik

Här nedan presenterar vi lite närmare information om Hjalmar Ekdal lag, karriär, antal matcher och lagda mål. 

Hjalmar Ekdal karriär, antalet matcher och mål

LigasäsongMatcherMålLag
2021-375Djurgårdens IF
2020260IK Sirius 
2019150IK Frej
2019 – 202000Hammarby IF
201810Assyriska FF (Lån)
2018 – 2019303IK Frej
2017202UNC Wilmington Seahawks 

Hjalmar Ekdal transferhistorik och priser

Månad, årFrånTillPris
jan 2021HammarbyDjurgården IF6 000 000 kr
nov 2020SiriusHammarbytillbaka från lån
mars 2020HammarbySiriuslån
nov 2019IK FrejHammarbytillbaka från lån
juli 2019HammarbyIK Frejlån
juli 2019IK FrejHammarby1 250 000 kr
nov 2018Assyriska FF IK Frejtillbaka från lån
juni 2018IK FrejAssyriska FFlån
maj 2018UNC WilmingtonIK Frej 
juni 2017BrommapojkarnaUNC Wilmington

Hjalmar Ekdal är en väldigt duktig svensk fotbollsspelare. Han har spelat i många lag och på den senaste tiden har han verkligen visat framfötterna, inte minst i det Svenska landslaget. Med lite tur har vi förhoppningsvis många år kvar av riktigt bra fotboll att se från Ekdal. 

- Dela artikel på messenger eller sociala medier -
Läs också
Senaste