italien england huvudbild

Italien mot England: Klassiska möten och historiska ögonblick

Historien om Italien mot England

Vi inleder med att ge er en inblick i historien om Italien mot England, från fotbollens födelse i båda nationerna till de första mötena på internationell nivå och rivaliteten som växte fram.

Fotbollens födelse i båda nationerna

Fotbollen har en djupt rotad historia i både Italien och England. I Italien spåras sportens ursprung tillbaka till slutet av 1800-talet när brittiska expatriater och studenter förde med sig spelet till landet. Italienarna omfamnade snabbt sporten och började forma sina egna klubbar och ligor. Fotbollen blev en passion och en del av den nationella kulturen i både Italien och England.

De första mötena på internationell nivå

Det första officiella mötet mellan Italien och England ägde rum den 15 maj 1933 i Rom. Matchen var en del av en turné som det engelska landslaget genomförde i Europa. Italien vann matchen med 1-0, vilket satte tonen för de kommande mötena mellan dessa två stora fotbollsnationer.

italien mot england klassiska möten

Rivaliteten som växte fram

Med tiden utvecklades en intensiv rivalitet mellan Italien och England på fotbollsplanen. Dessa möten blev mer än bara sportsliga sammandrabbningar – de blev symboler för rivaliteten mellan två stolta fotbollsnationer. Spänningen och dramatiken i matcherna har alltid fått både spelare och fans att leverera sitt bästa. Rivaliteten mellan Italien och England fortsätter att skapa spänning och förväntan inför varje möte, och det är något som fotbollsvärlden alltid ser fram emot.

Legendariska möten och dramatik

Det finns vissa möten mellan Italien och England som har etsat sig fast i fotbollshistorien som legendariska. Dessa ögonblick är fyllda av spänning, dramatik och minnesvärda prestationer från både spelare och lag. Låt oss utforska några av dessa ikoniska möten.

VM 1990: Semifinalen i Neapel

VM 1990 var en turnering som satte Italien och England mot varandra i en oförglömlig semifinal i Neapel. Det var en kamp mellan två fotbollsgiganter som utkämpades med enastående intensitet. Matchen slutade mållös efter ordinarie speltid och förlängning, vilket ledde till en nervkittlande straffsparksläggning. Italien gick segrande ur striden och säkrade sin plats i finalen. Det var en historisk kväll där rivaliteten mellan Italien och England nådde sin kulmen.

EM 2012: Kvartsfinalen i Kiev

I kvartsfinalen under EM 2012 stod Italien mot England i Kiev. Matchen bjöd på en otroligt spännande uppgörelse mellan två lag som vägrade att ge vika. Efter en hård kamp på planen slutade matchen 0-0 och gick vidare till förlängning. Det var först i straffsparksläggningen som Italien lyckades säkra segern och avancera till semifinalen. Detta möte var fyllt av dramatik och visade på de tekniska och mentala färdigheterna hos spelarna från både Italien och England.

VM 2006: Kvartsfinalen i Gelsenkirchen

I VM 2006 ställdes Italien och England mot varandra i en nervpirrande kvartsfinal i Gelsenkirchen. Matchen var en utdragen batalj där båda lagen visade stor beslutsamhet och kämpaglöd. Efter 90 minuters spel och förlängning stod det fortfarande 0-0 på resultattavlan. Det var först i straffsparksläggningen som Italien tog ledningen och säkrade en plats i semifinalen. Detta möte var en uppvisning av lagens styrka och vilja att gå hela vägen.

Kända spelare och deras bidrag

Italien mot England har varit en plattform där några av fotbollens största och mest kända fotbollsspelare har visat sin skicklighet och lämnat ett outplånligt avtryck. Här är några av de mest framstående spelarna och deras bidrag till mötena mellan dessa två nationer.

Paolo Rossi: VM 1982 och hans magiska hattrick

Paolo Rossi, en av Italiens mest ikoniska fotbollsspelare, skrev historia i VM 1982 när Italien ställdes mot England i en avgörande gruppspelsmatch. Rossi gjorde ett spektakulärt hattrick som hjälpte Italien att vinna med 3-1 och säkra en plats i semifinalen. Hans prestationer under turneringen, inklusive hans mål mot England, bidrog till att Italien senare blev världsmästare. Rossi kommer för alltid att vara ihågkommen som en av de största spelarna i Italiens fotbollshistoria.

Gary Lineker: Den trefaldige målkungen i VM 1986

Gary Lineker är en legend i engelsk fotboll och hans bidrag till mötena mot Italien är oförglömliga. I VM 1986 gjorde Lineker sitt avtryck när England mötte Italien i kvartsfinalen. Han gjorde målet som kvitterade matchen 1-1 och ledde till förlängning. Även om England förlorade matchen i straffsparksläggningen var Linekers prestation en påminnelse om hans fantastiska målsinne och skicklighet som gjorde honom till den trefaldige målkungen i turneringen.

Andrea Pirlo: Mästerligt mittfältsarbete i EM 2012

Andrea Pirlo, en av de mest eleganta och tekniskt skickliga mittfältarna i sin generation, spelade en avgörande roll i mötet mellan Italien och England i EM 2012. Med sin fantastiska bollkontroll, precision och förmåga att läsa spelet, dirigerade Pirlo spelet på mittfältet och var en nyckelfigur i Italiens framgång. Hans magiska straffspark i kvartsfinalen mot England blev ett ikoniskt ögonblick som visade på hans kyla och skicklighet under press.

Taktik och spelstilar

Italien mot England möter inte bara två fotbollsnationer, utan också två olika taktiska och spelstilar. Dessa element har bidragit till spänningen och dynamiken i mötena mellan dessa två lag.

Italiens defensiva klokskap

Italiens defensiva klokskap är välkänt inom fotbollsvärlden. Laget har historiskt sett varit skickligt på att organisera sitt försvar och stänga ner motståndarna. Italienska försvarare är ofta kända för sin styrka, taktiska medvetenhet och förmåga att bemästra defensiva situationer. Italien mot England möts ofta i matcher där Italiens försvarsmur ställs mot Englands offensiva framstötar.

italiensk och engelsk spelare

Englands offensiva kraft och snabbhet

Engelsk fotboll är känd för sin offensiva kraft och snabbhet. Engelska lag utmärker sig ofta genom sitt direkta och fysiska spel, där snabba anfall och kraftfulla skott är karakteristiska drag. Engelska spelare är ofta vältränade, snabba och tekniskt skickliga. Italien mot England möter därmed en utmaning i att möta Englands offensiva kraft och snabbhet på planen.

Mötet mellan olika spelfilosofier

Mötena mellan Italien och England innebär också en kollision mellan olika spelfilosofier. Italien har traditionellt sett satsat på en mer defensiv och taktiskt inriktad spelstil, medan England har haft en mer direkta och anfallande inställning. Mötet mellan dessa olika spelfilosofier ger upphov till intressanta konfrontationer på planen, där lagens styrkor och svagheter kommer till ytan.

Nutidens möten och framtidens förväntningar

Italien mot England fortsätter att vara en spännande rivalitet i dagens fotbollsvärld. Här utforskar vi de senaste mötena mellan lagen och blickar framåt mot framtida möjligheter och turneringar.

Näst senaste mötet: Nations League 2020

Det näst senaste mötet mellan Italien och England ägde rum i Nations League 2020. Matchen slutade med en spännande oavgjord 1-1. Båda lagen visade upp sitt kunnande och kämpade hårt för att ta hem segern. Det var en tät och välspelad match där både Italien och England visade prov på sin styrka och konkurrenskraft. Det senaste mötet mellan dessa två nationer är ett tecken på den fortsatta rivaliteten och spänningen som präglar deras sammandrabbningar.

EM Finalen 2021 – Senaste mötet Italien mot England

Fotbollen återvände inte hem 2021 heller.

Italien besegrade England i en spännande straffavgörande och kunde stoltsera som Europamästare i lagens sista möte med varandra.

Målvakten Gianluigi Donnarumma blev den stora matchhjälten med två straffräddningar. Bollen var på engelsk mark, men Italien tog med sig den hem.

England tog ledningen redan i den andra matchminuten när vänsterbacken Luke Shaw löpte sig fri på vänsterkanten och satte dit 1-0 – hans första mål i det engelska landslaget. Målet gav det vitklädda engelska laget självförtroende, medan Italien inte riktigt fick till sitt spel.

Italiens bästa målchans i den första halvleken kom i den 35:e minuten när Federico Chiesa tog sig förbi Declan Rice och avlossade ett skott – men skottet gick precis utanför stolpen. Och lagen gick in i halvtidsvilan med ställningen 1-0 till Englands fördel.

Andra halvlek I början av den andra halvleken ropade engelsmännen på straff efter att Raheem Sterling fällts i straffområdet – men domaren Björn Kuipers gav inget gehör åt deras appell.

Några minuter senare fick Italien en frispark då Insigne blev fälld precis utanför straffområdet – en frispark som anfallaren själv tog, men avslutet missade målet.

Men i den 67:e minuten räddade Leonardo Bonucci dagen för Italien. Efter en hörna, där bollen tog i stolpen, lyckades mittbacken forcera in kvitteringsmålet för det blåklädda laget. Vid 34 års ålder och 71 dagar blev Bonucci den äldsta målskytten i en EM-final.

Efter att 1-1-målet hade gjorts, saktade spelet ner något och båda lagen spelade mer försiktigt. Efter sex tilläggsminuter blåste domaren av den ordinarie speltiden och matchen gick in i förlängning.

I förlängningen, trots målchanser åt båda hållen, slutade spelet mållöst och EM-finalen fick avgöras genom straffläggning.

Där var det Italien som drog det längsta strået och kan nu stoltsera som Europamästare.

Framtida möjligheter och turneringar

Framtiden bjuder på spännande möjligheter och turneringar för Italien mot England. Med både EM och VM som återkommer med jämna mellanrum är det en given möjlighet för dessa två lag att mötas igen och fortsätta sin rivalitet. Fans och fotbollsentusiaster ser fram emot kommande möten där dessa två fotbollsnationer kommer att göra upp på planen.

Den pågående rivaliteten och dess betydelse

Den pågående rivaliteten mellan Italien och England har en stor betydelse både för lagen själva och för deras fans. Matcherna mellan dessa två fotbollsnationer är inte bara en kamp om seger, utan också en symbol för stolthet och prestige. Det är en möjlighet för spelarna att visa upp sin skicklighet och för lagen att bevisa sin överlägsenhet. Rivaliteten mellan Italien och England skapar också en spännande atmosfär och engagerar fotbollsfans över hela världen.

- Dela artikel på messenger eller sociala medier -
Läs också
Senaste