jens cajuste

Jens Cajuste

Läs allt du behöver veta om Jens Cajuste, svenska landslagets framtid. Lön, statistik, nuvarande lag och mycket mer.

I Sverige är fotbollen en väldigt populär sport att både utföra och titta på. Många följer utvecklingen i fotbollsturneringarna hängivet och kan det mesta om de nya stjärnskotten som allt mer ofta dyker upp.

En ny svensk fotbollsspelare som blivit aktuell de senaste åren är Jens Cajuste. I denna artikeln tänkte vi berätta mer om honom och ta upp ämnen som Jens Cajuste lön, hans bakgrund, familjerelationer, framgångsrika matcher, nuvarande lag och mycket mer.

Kortfakta om Jens Cajuste

Född: 10 augusti 1999 i Göteborg

Yrke: Svensk fotbollsspelare

Nuvarande Lag: SSC Napoli

Tröjnummer: 26 i svenska landslaget och 24 i SSC Napoli 

Position: Mittfältare

Årslön: Cirka 46 miljoner kronor

Genombrott: Som 17 åring efter enorma framsteg i Örgryte IS ungdomsakademi

Vikt: 77 kg

Jens Cajuste familj: Mamma Gisela, pappa Frantz-Lys, syster Linnea och broder Matt

Civilstatus: Singel

Sociala Medier: Instagram

Jens Cajustes barndom och den stora flytten

Jens Cajuste, eller Jens-Lys Michael Cajuste som han faktiskt heter, föddes år 1999 i Göteborg. Tiden i Göteborg blev dock inte långvarig för Jens eftersom han redan som sexåring flyttade med sin familj till Luoyang i Kina. Detta eftersom hans pappa hade fått jobb där. Ett år senare flyttade familjen igen men denna gången till Peking där de sedan bodde i fyra år. 

Efter att familjen hittat sin plats i den nya staden började intresset för fotbollen växa sig allt större hos Jens och han började träna i den kända fotbollsklubben Sports Beijing. Efter en tid bytte han dock klubb och spelade därefter för Yu Ye Beijing. 

När Jens Cajuste fyllde 10 år flyttade familjen återigen tillbaka till Göteborg och Jens började då spela för Göteborgsklubben Guldhedens IK. Tiden hos Guldhedens IK blev dock relativt kortvarig då han redan efter ett år började spela i ett annat Göteborgslag vid namn Örgryte IS. Under hans fortsatta ungdomsår spelade han för klubben och de kommande åren klättrade han bara högre upp inom ungdomsakademin.

Jens Cajuste familj, flickvän och det dubbla medborgarskapet

Jens Cajuste kommer från en stor familj med en mamma, pappa och två syskon. Hans syskon Linnea och Matt bor i dagsläget i New York. Hans föräldrar Frantz-Lys och Gisela bor kvar i Sverige. 

Cajuste har dubbla medborgarskap vilket han fått eftersom hans pappa är amerikan och hans mamma svensk. Under somrarna spenderade han mycket tid i USA eftersom han hade mycket familj kvar där från hans pappas sida. En flytt till USA har dock ännu inte känts aktuell för Cajuste även om han länge stod och velade mellan de båda länderna när det var dags att välja en nation att spela för. Enligt en intervju han gjorde för SVT år 2020 var det många faktorer som spelade in i valet mellan USA och Sverige. Det slutgitliga valet blev dock ändå Sverige vilket vi som nation självklart bör vara väldigt glada för.

Har Jens Cajuste flickvän?

I media syns inga tecken på att Jens i dagsläget har någon flickvän. Han har valt att hålla den delen av hans liv relativt hemlig vilket han med all rätt kan göra. Några tidigare kärleksrelationer har inte heller synts till.

Genombrottet och de kommande värvningarna

Efter flytten tillbaka till Sverige från Kina började Jens Cajuste spela för Örgryte IS där han spelade riktigt bra. Han började först i Örgrytes U17-lag men kort därefter flyttades han upp till deras U19-lag och hann till och med spela en kort period i några U21-matcher. 

Framstegen som Jens Cajuste gjorde i Örgryte uppmärksammades av akademin i Örgryte vilket gjorde att han redan år 2016 som 17-åring fick göra A-lagsdebut i Superettan för Örgryte. Vid denna tid tog hans karriär fart på riktigt. Han fick bland annat en rejäl löneökning men också ett stipendium ur Agne Simonssons fond för förtjänt spelare inom ÖIS ungdomsfotboll. Han skrev också på sitt första A-lagskontrakt med klubben.

Övergången till FC Midtjylland

Efter några års spelande för Örgryte värvades Cajuste till den danska klubben FC Midtjylland där han skrev på ett femårigt kontrakt. Året var 2018 och redan under hans första debut i superligan gjorde han stora framgångar. Hans lag vann flera matcher tack vare Cajustes utmärkta insatser och han blev därmed dansk ligamästare med sitt lag Midtjyllands under säsongen 2019/2020. 

Åren gick och framgångarna var många. Den 10 januari 2022 värvades han därför till Franska Reims där han skrev på ett kontrakt som löper fram till sommaren 2026. Bytet av klubb och värvningen kom att gå till historien då den franska klubben aldrig gjort ett så dyrt köp av en spelare. Priset landade på strax över 100 miljoner kronor vilket är det sjätte dyraste köpet som någonsin gjorts av en svensk spelare.

Bara en säsong senare så blev han plockad av storlaget SSC Napoli som betalade en summa runt 135 miljoner kronor för svenskens signatur. Hittills har han presterat OK i Serie A och vi håller tummarna för att han kan spela sig till en ordinarie startplats så vi får se han mer kommande säsonger.

Värvningen till det svenska landslaget

Jens Cajuste har dubbla medborgarskap vilket i sin tur har gjort att han själv varit tvungen att välja vilken nation han vill spela för om eller när det kommer till landslagskamper. Valet föll på Sverige efter att han redan 2019 blev uttagen till det svenska U21-landslaget. 

Året efter, 2020, fick Cajuste återigen en inbjudan men denna gången direkt från förbundskapten Janne Andersson och denna inbjudan var till Sveriges A-landslag vilket han glatt tackade ja till. Han spelade i landslaget under ett par matcher, däribland i vänskapsmatchen mot Danmark men också mot Kroatien och i Franska Nations League. 

Efter en del skadeproblematik har Cajuste inte spelat för Sverige men i maj 2022 kom nyheten om att Janne Andersson återigen har kallat in Jens till en kommande samling för herrlandslaget. Om inbjudan säger Jens själv “Det är alltid en stor ära att få spela för landslaget. Det ska bli väldigt kul att träffa alla ledare och spelare igen”.

Hur hög är Jens Cajuste lön?

Något som ofta spekuleras om är Jens Cajuste lön. Exakt hur mycket pengar Jens tjänar på sin fotbollskarriär är självklart svårt att svara på men att det handlar om miljonbelopp är självklart. Årslönen för Jens landar någonstans kring 45 miljoner kronor.

Något som också är känt är att hans värvning till Franska Reims blev en dyr historia för klubben. Faktum är att det är den sjätte mest dyra värvningen av en svensk fotbollsspelare någonsin då hela affären avslutades på en summa strax över 100 miljoner kronor.

Ett år senare blev han alltså köpt för storsumman 135 miljoner kronor till SSC Napoli.

Cajuste får även lön för sitt medverkande i det svenska landslaget. Denna siffra är dock långt mycket mindre än de han plockar ut från den Franska hemmaklubben och brukar landa på några tusen kronor för samlingar och ytterligare några tusen för spel av hemmamatcher. När det kommer till mästerskapsturneringar är dock summan högre då lönen betalas ut från de internationella förbunden UEFA och FIFA. 

Jens Cajuste lön är hög men han är också väldigt duktig vilket självklart också ska premieras.

Statistik

Här nedan presenterar vi lite närmare fakta om Jens karriär, antal matcher och antal mål.  Jens Cajuste karriär, antalet matcher och mål
Ligasäsong Matcher Mål Lag
2023-2024 17 0 SSC Napoli
2022-2023 39 5 Reims
2018-2022 58 2 FC Midtjylland
2016-2018 14 0 Örgryte IS

Jens Cajuste transferhistorik och priser

Datum Från Till Pris
aug 2023 Reims  SSC Napoli 135 milj kr
jan 2022 FC Midtjylland  Reims 100 milj kr
jul 2018 Örgryte IS FC Midtjylland  1,7 milj kr
okt 2016 Örgryte IS U-lag Örgryte IS A-lag
Jens Cajuste har minst sagt redan haft en väldigt imponerande karriär och ändå är han bara 23 år gammal. Med det sagt har vi förhoppningsvis många år kvar att njuta av imponerande spel från vår svenska unga talang både i ligaturneringarna men också i landslagskamperna. 
- Dela artikel på messenger eller sociala medier -
Läs också
Senaste