kanda-fotbollsspelare

Kända fotbollsspelare

Vi listar dagens mest kända fotbollsspelare. Men vi tar också en titt på de mest kända fotbollsspelarna under varje årtionde sista 50 åren.

Oavsett om du är genuint sportintresserad eller exempelvis bara letar namnet på den där speciella spelaren med de fantastiska frisparkarna på 90-talet, så hoppas vi att du ska hitta den du söker i denna artikel. Vi kommer i denna artikel lista kända fotbollsspelare idag och 50 år tillbaka i tiden.

Men hur vet man egentligen vilka som är kända fotbollsspelare, och vart drar man gränsen? En fotbollsintresserad kan förmodligen rabbla upp tusentals namn på spelare som just han anser vara kända. Vi har helt enkelt fått avgränsa artikeln till vad vi anser vara rimligt för denna sport som är en av de största i världen.

Det innebär att de kända fotbollsspelare vi kommer lyfta fram i denna artikel har något av följande “attribut”.

  • En av de större svenska fotbollsspelarna under decenniet.
  • Spelare i topp av årets spelare omröstning
  • Unika egenskaper eller utseende som gjort spelaren extra känd

Vi drar igång med dagens fotbollsspelare och går bakåt i tiden ju längre ner i artikeln du läser. De spelare som varit aktiva under mer än 1 decennium kommer räknas in i det sista den spelade i.

Kända fotbollsspelare just nu - 2020-talet

Så vad är det egentligen som kännetecknar kända fotbollsspelare i dagens fotboll? Givetvis har sociala medier varit med och spridit kändisskapet bland dagens världsstjärnor och många har långt över 100 miljoner följare på exempelvis Instagram. I topp ligger just nu Christiano Ronaldo med cirka 200 miljoner följare.

Alla som följer dagens fotboll det minsta vet att andra kända fotbollsspelare är Leonel Messi, Robert Lewandowski, Paul Pogba, Neymar, Kylian Mbappe, Mohamed Salah, Harry Kane, Zlatan Ibrahimovic, Emil Forsberg, bara för att nämna några.

När man talar om till vilken grad en fotbollsspelare är känd så finns det givetvis lite olika variabler som spelar in. Givetvis beror det på vilket ditt favoritlag är. Om du håller på ett fotbollslag i Premier League och kollar matcher varje vecka, så har du ju efter ett tag koll på alla stora spelare i de andra lagen i ligan. Medan du kanske har mycket sämre koll på spelare i Italienska Serie A.

Vi har valt att utgå ifrån vår fotbollserfarenhet av svenska fans när vi tagit fram denna lista. Vi vill helt enkelt ta fram de spelare som vi svenskar känner igen bäst. Framförallt tror vi att detta kan hjälpa dig som letar namn lite längre bak i tiden.

Med detta sagt så kommer här första listan i artikeln. Kända spelare på 2020-talet.

NamnFöddNationalitet
Christiano Ronaldo1985Portugal
Lionel Messi1987Argentina
Robert Lewandowski1988Polen
Kevin De Bruyne1991Belgien
Sadio Mané1992Senegal
Erling Braut Haaland2020Norge
Kylian Mbappé1998Frankrika
Mohamed Salah1992Egypten
Virgil van Dijk1992Holland
Sergio Ramos1986Spanien
Harry Kane1993England
Zlatan Ibrahimovic1981Sverige
Arturo Vidal1987Chile
Wayne Rooney1985England
Luiz Suárez1987Uruguay
Mario Balotelli1990Italien
Alexander Isak1999Sverige
Dejan Kulusevsi2000Sverige

Våra jokrar i denna lista är framförallt de senare i listan och då pratar jag inte om de svenska spelarna så som Dejan Kulusveski. Wayne Rooney har fått en plats i lista över kända fotbollsspelare på 2020 talet då han har en lång och gedigen karriär i Premier League och när denna artikel skrivs så är han faktiskt fortfarande aktiv på elitnivå.

Arturo vidal för hans fantastiska och utstående frisyr.

Luiz Suarez är ju en fantastisk fotbollsspelare. Men platsen på denna lista har han fått också till stor del på grund av hans “tuggor” han tagit på sina motståndare genom åren. Se själva.

Några svenska landslagsspelare som ännu inte riktigt platsar på denna lista är Jens Cajuste och Mattias Svanberg, men de är fortfarande i början av sina karriärer.

Mario Balotelli kan man inte utelämna på en sån här lista med hans historia. Bråk med tränare, kontroversiella ageranden under matcher och mycket mer. Minns du inte? Kolla in klippet här under.

Kända fotbollsspelare 2010-talet

Uppdateras snart.

Kända fotbollsspelare 2000-talet

Uppdateras snart.

Kända fotbollsspelare 1990-talet

Uppdateras snart.

Kända fotbollsspelare 1980-talet

Frisyrerna var stora och härliga, färgerna gick i neon och kvinnorna hade benvärmare på sig när de övade framför en träningsvideo på teven. Det gjordes magi i form av både filmer och musik. Men icke att förglömma är såklart 80-talets fotboll. Här hittar vi boll-trollare som fick tiden att stå stilla. Och vi börjar väl helt enkelt från början. Karl-Heinz Rummenigge vann den första Ballon D’or för årtiondet. Och han följde upp det genom att även kamma hem samma pris året därefter. Rummenigge spelade anfallare för Bayern München under tiden han var bäst i världen. 

Men när du tänker på 80-talet är det nog några andra mer framstående namn som du tänker på innan Rummenigge. Ja, självklart ska vi prata om namn som Diego Maradona,  Marco van Basten, Ruud Gullit, Michel Platini,  Lothar Matthaus och Socrates. Även om du inte fick uppleva fotbollen på 80-talet känner du nog igen namnen. Antingen från ett genuint fotbollsintresse eller helt enkelt från Icons på FIFA. 

Kända fotbollsspelare som förtrollade en hel värld

Diego Maradona och Marco Van Basten är två sådana där klassiska namn. Affischer med de här två spelarna fanns i nästan varje fotbollstokig ungdoms rum. Och när vi pratar med andra som minns 80-talet är det sällan man kan prata fotboll utan att nämna de här två legendarerna. 

Maradona må vara aningen mer ökänd numera. Här nedanför kan du såklart se “Hand of God”. Men trots alla turer både i det personliga livet och som fotbollsspelare är det svårt att snacka bort tekniken och målsinnet argentinaren besatt. När det gäller Van Basten blev han framröstad till Nederländernas näst bäste spelare genom tiderna. Efter Johan Cruyff, som också var Van Bastens stora idol när han växte upp. Han tog sitt Nederländerna till EM-guld 1988 då han också vann skytteligan för mästerskapet. Och han vann en av sina tre Ballon D’or det året. 

Vi måste såklart också nämna Ruud Gullit med det otroliga håret och den mäktiga pondusen. En otrolig spelare som är svår att glömma. Och på den svenska sidan var 80-talet kanske inte det mest blomstrande. Men Roland Nilsson var en del av landslaget från 86, Thomas Ravelli spelade och hemma i Sverige fanns ju också Jan Erik ”Hella” Hellström. Han spelade för IFK Göteborg och har blivit en symbol för 80-talets svenska fotboll. 

NamnFöddNationalitet
Diego Maradona1960Argentina
Marco Van Basten1964Nederländerna
Ruud Gullit1962Nederländerna
Michel Platini1955Italien
Zico1953Brasilien
Ronald Koeman1963Nederländerna
Lothar Matthäus1961Tyskland
Andreas Brehme 1960Västtyskland
Bernd Schuster1959Västtyskland
Socrates1954Braslilien
Franco Baresi1960Italien
Giuseppe Bergomi1963Italien
Toni Schumacher1954Västtyskland
Karl-Heinz Rummenigge1955Västtyskland
Paolo Rossi1956Italien
Hugo Sanchez1958Mexiko
- Dela artikel på messenger eller sociala medier -
Läs också
Senaste