kingsley coman

Krönika: Kingsley Coman skadegudarnas favoritoffer

Kingsley Coman är bara 24 år gammal, men han har hunnit med en hel del. Han kom fram tidigt i juniorleden hos Paris Saint Germain och..

Kingsley Coman är bara 24 år gammal, men han har hunnit med en hel del. Han kom fram tidigt i juniorleden hos Paris Saint Germain och höll sig kvar i klubben tills 2014 då han på free transfer gick till Juventus. Ett år efter sin ankomst blev han utlånad till Bayern München, som ville ha kvar den unga fransmannen genom en permanent flytt. Resten skulle man efter Champions League-finalen kunna säga är historia. Eller?

Krokig väg för fransmannen

Nja, Kingsley Comans väg från PSG Youth till matchhjälte för Bayern i årets Champions League-final har varit allt annat än rak. Med en skadelista som får en att tänka på Abou Diaby har han till och med sagt att han nog inte skulle orka fortsätta med fotbollen om han tvingas genomgå en operation igen.

Det var 2018 de minst sagt stora och smärtsamma orden yttrades. Men vilka är skadorna som fått en så pass ung och talangfull spelare att fundera på en framtid utan fotboll? Här listar vi Comans fem värsta skador.

Efter lite småskavanker med fötterna under säsongen innan var det i augusti 2016 som den första riktigt jobbiga skadan slog till. Det var på en träning som Kingsley Coman efter en drabbning med Javi Martinez gjorde sig illa och blev borta i 25 dagar. En ledbandsskada i den vänstra foten var boven – den första av väldigt många att komma.

#4

Efter att Coman kom tillbaka från skadan ovan på listan tog det inte lång tid innan oturen slog till igen. Tionde november 2016, knappt två månader efter att han börjat spela igen, var det dags för nästa. Och den här gången var det värre än innan.

Det var under en landslagssamling som Kinsgley Coman inte bara ådrog sig en skada, utan två. Ett ledband i knät slets av och en ledkapsel i hans vänstra fot brast. 53 dagar fick han se på från sidlinjen efter den smärtsamma upplevelsen.

#3

Comans senaste allvarliga skada är liknande den ena vi hittar på fjärdeplatsen. I december 2019 var det ännu en gång hans vänstra fot som inte ville hålla. En bristning i ledkapseln och 58 dagar borta från spel, blev resultatet. Han kom tillbaka i februari i år och har sedan dess bara haft… Tre kortare skadebortfall. Ganska lugnt halvår, med hans mått mätt.

#2

Nu kommer vi till den första av två skador som fick Kingsley Coman att säga som han gjorde i där intervjun med TF1 2018. Året började dåligt – och det blev bara sämre. 26:e februari mötte Bayern Hertha Berlin och Coman som då var 21 år gjorde illa foten i en kollision med Mathew Leckie. Det övre ledbandet i hans fot var helt av och han behövde operation.

Det här var året då fransmannen drömde om VM i Sotchi, men istället fick spendera en till sommar med rehabiliteringsträning. 77 dagar tog det innan Coman kunde börja träna fotboll hundraprocentigt igen.

#1 - Kingsley Comans värsta skada

I maj 2018 kom Coman tillbaka efter sin fotskada och operation. Den 25:e augusti spelade han sin första ligamatch sedan mardrömsmatchen mot Hertha Berlin. Och då hände det som inte fick hända. Samma fot, samma skada, samma typ av operation. Den här gången var han borta i 86 dagar. Vilket var det som till slut fick den otursförföljde Coman att säga till TF1 att om det krävs en till operation tror han inte att han orkar fortsätta.  

Fotbollens finrum

Vi förflyttar oss från listan fram till augusti-månad i år. Året som har varit olik alla andra. Men som till slut fick sitt Champions League-slutspel. För Comans del inledde han månaden med en muskelskada som innebar en missad sextondelsfinal och endast inhopp i både kvarts- och semifinal.  

Men trots alla skador och väldigt mycket taskig tajming – när det väl var dags för finalen i fotbollens finrum stod han där, som en del av Bayern Münchens startelva. Och resten är faktiskt, som man säger, historia.

- Dela artikel på messenger eller sociala medier -
Läs också
Senaste