mattias svanberg

Mattias Svanberg

Mattias Svanberg är född 1999 men är definitivt svensk fotbolls framtid. Den talangfulle mittfältaren har redan etablerat sig i de stora ligorna.

Mattias Svanberg – Allt du behöver veta om det unga stjärnskottet! 

Är du en riktig fotbollsfantast har du säkert hört talas om Mattias Svanberg. Mattias, Malmöpojken som trots sin ringa ålder både hunnit med att spela i landslaget, Malmö FF, Bologna och Wolfsburg går en riktigt ljus framtid till mötes. Tycker du om fotboll är detta definitivt ett namn du bör hålla koll på. 

I denna artikeln tänkte vi därför ge lite mer klarhet i vem Mattias Svanberg är. Vi kommer dels prata om Mattias Svanberg lön, karriär, familjesituation och mycket mer. Häng på, vi börjar med lite kortfakta. 

Kortfakta om Mattias Svanberg 

Född: 5 januari 1999 i Malmö

Yrke: Svensk fotbollsspelare

Spelar för: VfL Wolfsburg och det svenska landslaget

Tröjnummer: 32 

Position: Mittfältare

Årslön: Cirka 20 – 30 miljoner kronor

Genombrott: År 2015 när han gjorde sin allsvenska debut med Malmö FF

Vikt: 77 kg

Familj: Mamma Stina Funke och pappa Bo Svanberg 

Civilstatus: I förhållande med Alice Magnusson

Sociala Medier: Instagram

Mattias Svanberg uppväxt och kärleken till fotboll 

Mattias Svanberg växte upp i en kärleksfull familj bestående av mamma Christina Funke och pappa Bo, också kallad Bosse, Svanberg. Föräldrarna möttes under tiden han far var hockeyproffs och hans mor var friidrottare. Bosse hade sett Christina på TV och på så vis fått upp ögonen för henne. Han bestämde sig för att göra något åt saken och åkte därför och besökte Christina på hennes jobb flera gånger för att försöka få hennes uppmärksamhet. Detta gick tillslut vägen och de blev ett par. Fem år senare fick de Mattias.

För Mattias själv lockade dock varken friidrotten eller ishockeyn. Det var fotboll som var hans största intresse. Han började spela redan när han var fyra år gammal. Hans föräldrar tyckte dock även att han skulle prova andra sporter vilket han också gjorde. Han spelade bland annat center i ishockeylaget Limhamn och provade även på friidrottsgrenarna sprint, längd och höjdhopp när han var yngre. Han stod dock kvar vid att fotbollen var favoriten.

Mattias talang för fotbollen visade sig tidigt men han behövde samtidigt fokusera på skolan. I en intervju i tidningen SkåneSport menar han att det var svårt att kombinera de två. Han studerade samhälle men missade en hel del lektioner eftersom laget han spelade för, Malmö FF, hade träningar på förmiddagar. 

Mattias Svanberg familj och flickvän 

Mattias kommer från en riktig idrottsfamilj. Pappa Bo Svanberg är före detta hockeyproffs och hans mamma, Christina Funke, var även hon en duktig friidrottare. Faktum är att Christina till och med varit SM-mästare i tresteg.

I Mattias familj har kärleken till sporten varit stor och att även Mattias skulle hålla på med sport var ganska självklart. Hans pappa har ju trots allt både varit svensk och europeisk mästare i hockey, dock för över 20 år sedan.  

Har Mattias Svanberg någon flickvän? 

Mattias Svanberg har en flickvän. Hennes namn är Alice Magnusson och även hon är fotbollsspelare. Paret träffades genom gemensamma kompisar när de var tonåringar. Sedan dess har de hållit ihop. Alice uttrycker själv i en intervju för Expressen 2020 att Mattias betyder allting och att de nästan är som en och samma person, de delar på allting och att deras förhållande är väldigt speciellt. 

De tidigare åren och klubb-karriären

Mattias var bara en liten pojke när han 2007 började spela i laget Bunkeflo IF i Malmö. Numera kallas laget LB07 och det var just i denna klubb som Svanbergs karriär tog fart. Efter att som ung pojke spelat för Malmölaget blev det dags att ta ännu ett steg uppåt. 2013 började han därför träna och spela för kända Malmö FF. 

Bytet till Malmö var ett stort kliv i rätt riktning och bara 2 år senare, 2015, fick Svanberg för första gången plats i Allsvensk trupp. Det var mot Djurgården de skulle spela men dessvärre fick Mattias denna gång inte någon speltid. Bara några månader senare var det äntligen Mattias tur. Han fick sin debut i en tävlingsmatch mot Götene IF den 8 november 2015 då han byttes in i halvtid. 

Året efter var det dags för Svanberg att göra sin Allsvenska debut. Detta i ett möte mot Östersund FK när han blev inbytt i 82:a minuten. Skickligt nog vann de matchen.

Den första matchen där Mattias fick vara med från start var under en bortamatch mot Falkenberg IF. Matchen i sig gick riktigt bra då han både själv satte ett mål men också var med och assisterade ett. I och med segern med 3 – 0 blev Malmö FF Svenska Mästare 2016. 

Landslagsdebuten

Mattias Svanberg är också en av våra duktiga landslagsspelare i Sverige. Under 2021 var han en av Sveriges tio debutanter till EM 2021. Han spelar fortfarande för Sverige i tävlingssammanhang och anses vara en av de största talangerna vi har just nu. 

Klubbyte och de nya utmaningarna 

Den 5 juli var det dags för Mattias att ta sig an nya utmaningar. Han blev värvad till italienska Bologna där han den 16 september debuterade i serie A. Det var den italienska tränaren Filippo Inzaghi som hade fått upp ögonen för den unga svenska talangen. Han var beredd att betala mycket pengar för att få in honom i laget. 

Prislappen landade på 5 miljoner euro, alltså omkring 51 miljoner svenska kronor. Kontraktet skulle löpa fram till sommaren 2023 men redan sommaren 2022 kom nästa bud. Den tyska klubben VfL Wolfsburg ville nu ha Mattias och de var beredda att betala mycket pengar för spelaren. Den 16 juli kom nyheten att Mattias bytt klubb och att han fram till 2027 ska spela för VfL Wolfsburg. Prislappen för denna värvning blev nästan det dubbla. 100 miljoner svenska kronor ska klubben ha betalat för spelaren. 

Hur hög är Mattias Svanberg lön?

Något som ofta spekuleras om är Mattias Svanberg lön. Hur mycket tjänar han egentligen och vad har han för årslön?

Mattias Svanberg lön kan man räkna ligger någonstans kring 20 miljoner om året. Detta är dock en något osäker siffra då den kan komma att öka långt mycket mer om det är så att Mattias gör väldigt bra ifrån sig under tävlingssammanhang. Han har med andra ord en bra bit upp till Alexander Isaks lön.

Han får också betalt för sitt medverkande i det svenska landslaget. Lönen från landslaget är dock långt mycket lägre än de han får ut från sin tyska hemmaklubb. 

Utöver det har Svanberg sponsorer som betalar honom.

Statistik

Här nedan presenterar vi lite närmare information om Mattias karriär, antal matcher och lagda mål. 

Mattias Svanberg karriär, antalet matcher och mål

LigasäsongMatcherMålLag
2022-30VfL Wolfsburg
2018-20221189Bologna
2015-2018365Malmö FF

Mattias Svanberg transferhistorik och priser

Månad, årFrånTillPris
juli 2022BolognaVfL Wolfsburg100 milj kr
maj 2018Malmö FFBologna50 milj kr 
juli 2015LB07Malmö FF

Mattias Svanberg är verkligen en stigande stjärna och det ska bli mer än roligt att följa hans karriär framöver. Han är ju trots allt bara 23 år gammal och förhoppningsvis har han mycket kvar att ge. 

- Dela artikel på messenger eller sociala medier -
Läs också
Senaste