Viktor Gyökeres målchest

Sveriges mest värdefulla fotbollsspelare

Sverige kommer inte att spela EM 2024 i Tyskland trots den mest värdefulla truppen någonsin i svensk landslagshistoria. Men framtiden ser ändå ljus ut för Sverige som har många skickliga unga spelare som med rätt coach kan bli ett slagkraftigt lag i världsfotbollen. Men vilka spelare är egentligen de mest värdefulla från Sverige? Det ska vi gå igenom i denna artikel.

Värdena är hämtat från Transfermarkt

Alexander Isak (Newcastle) – €70 miljoner

Man behöver inte vara någon expert inom betting för att förstå varför Alexander Isak är den mest värdefulla spelaren i det svenska landslaget. Den 24-årige anfallaren blev köpt av Newcastle för €70 miljoner inför säsongen 2022/23. Under hans första säsong var han mycket skadad men när han väl spelade blev det många mål och fina prestationer. Isak har också gjort en fin säsong 2023/24 och kan mycket väl vara på väg att växa ut till en av världens bästa anfallare. 

Dejan Kulusevski (Tottenham) – €50 miljoner

När Harry Kane har lämnat Tottenham har Dejan Kulusevski fått en viktigare roll. Han har fått stor förtroende under Ange Postecoglou som gjort succé som ny tränare för klubben. I landslaget har prestationerna pendlat något men 23-åringen har många år kvar i toppen. Kan han ta nästa steg och bli Sveriges nästa världsstjärna?

Viktor Gyökeres (Sporting CP) – €32 miljoner

Viktor Györes från Stockholm har hunnit fylla 25 och det är först de senaste två, tre säsongerna som han fått sitt riktigt stora genombrott. Efter att ha blivit köpt av Brighton från Brommapojkarna tillbringade Gyökeres sina år i klubben på lån. I Coventry gjorde han det så bra att klubben valde att köpa loss honom. Efter att ha öst in mål för Coventry under två säsonger valde Sporting CP att köpa honom för €20 miljoner. Där har det fortsatt blivit många mål och den svenska anfallaren har blivit oerhört populär på kort tid i den portugisiska huvudstaden. 

Victor Lindelöf (Manchester United) – €18 miljoner

Sveriges lagkapten Victor Lindelöf får fortsatt mycket förtroende i Manchester United på grund av många skador i backlinjen. Lindelöf fick mycket ros för våren 2023 där han stod för fina prestationer i ett United som tog sig tillbaka in bland topp 4 i ligan. I Sverige har han en viktig roll som kapten och frågan är om han fortsätter i Manchester United efter att kontraktet gått ut? När Martinez och Varane är friska är han tredje valet i United men tränare Ten Haag har prioriterat Lindelöf före Harry Maguire.

Mattias Svanberg (Wolfsburg) – €18 miljoner

Malmö FF-pågen Mattias Svanberg blev såld till Bologna inför säsongen 2018/19 för cirka 50 miljoner kronor. Det blev fyra säsonger i klubben innan Wolfsburg köpte loss svensken för €9 miljoner. I Wolfsburg har Svanberg fått mycket förtroende och är ordinarie i ett Wolfsburg som slutade åtta i Bundesliga säsongen 2022/23. I landslaget har han haft det svårt att ta en helt ordinarie plats men med en ny tränare är det möjligt att 24-åringen får mer förtroende. För det finns ytterligare en nivå att hämta i den blågula tröjan för mittfältaren. 

- Dela artikel på messenger eller sociala medier -
Läs också
Senaste
fotboll på gräs

Allsvenskan 2022: Hur kommer det att gå?

Oavsett om man är en luttrad vadslagare eller “enbart” ett dedikerat fan är prediktioner om den annalkande allsvenskan ett hett ämne. På gott och ont. Konsten är att ta alla åsikter med en stor portion analytisk självdistans.

Läs mer »