vad är champions league

Vad är Champions League?

UEFA Champions League är en av världens främsta fotbollsturneringar. I denna prestigefyllda turnering tävlar mästarlag från nationella ligor runt hela Europa om den ärofyllda Champions League-pokalen.

Högklassig fotboll i CL

Många väljer att titta på Champions League (CL) fotboll för att få njuta av högklassig fotboll från de bästa klubbarna med stora stjärnor inom sporten. 

Men vad är CL utöver det? I den här artikeln kommer vi gå igenom allt du behöver veta om såväl CL- historia, upplägg och spelformat.

Historien bakom Champions League fotboll

Vad är Champions League historia? Jo, turneringen grundades av UEFA (Union of European Football Associations) 1955. Det var dock först 1992 namnet bestämdes och sattes till Champions League. Tidigare var turneringen känd som “Europeiska Cupen”. 

Turneringen lanserades en månad efter UEFA:s första kongress som hölls i Wien den 2 mars 1955. Många av de närvarande delegaterna under kongressen var intresserade av att skapa en nationell lagtävling

Den franska sporttidningen L’Equipe med sin dåvarande redaktör Gabriel Hanot var däremot mer inställd på att starta en klubbtävling inom Europa. Något han kämpade frenetiskt för. 

Hanots idé gick igenom vilket innebar startskottet för Europacupen under säsongen 1955/1956. Konceptet var enkelt. Det skulle vara en fotbollsturnering där enbart de bästa lagen skulle få vara med och spela.

CL-upplägg

Champions League upplägg har förändrats ett flertal gånger under åren. Exempelvis var turneringen i början bara öppen för de allra bästa lagen. Under säsongen 1997/1998 skedde dock en förändring. Turneringen öppnades upp både för andra-, tredje-, och fjärdeplacerade lag. Detta från de största och högsta divisionerna varje säsong baserat på ett rankingsystem för varje respektive lands toppdivision. 

Något som kvarstår är den specialkomponerade CL-hymnen som spelas i inledningen av varje match innan avspark. Hymnen är skriven av Tony Britten på uppdrag av UEFA, 1992.

Vad är Champions League spelformat?

För dig som vill lära dig mer om hur spelformatet fungerar i Champions League fotboll kommer vi nu gå igenom hur turneringen går till, från kvalspel till final.

1: Kvalspel

Innan själva huvudturneringen i Champions League inleds behöver lagen kvala sig in till tävlingen. Detta genom ett kvalspel bestående av fyra omgångar. Matcherna hålls enligt traditionellt cupspel.

Lagen möts i en hemma- och en bortamatch där resultatet från båda matcherna räknas ihop. Är resultatet oavgjort räknas gjorda mål på bortaplan dubbelt. Har båda matcherna slutat exempelvis 2-2 vidtas förlängning och eventuellt straffar. 

De förlorande lagen i de första två omgångarna är ute ur turneringen. De förlorande lagen i den tredje omgången går vidare till den fjärde kvalificeringsomgången. 

De lag som förlorar den fjärde kvalificeringsomgången blir direktkvalificerade för gruppspelet i Europa League vilket är den näst största turneringen i Europa efter CL. 

2: Gruppspel

När kvalomgångarna är spelade går turneringen vidare till gruppspel. Där möts de 32 klubbarna som är kvar som lottas in i åtta grupper med fyra lag i vardera grupp. 

Samtliga lag i gruppen möts i en hemma- och en bortamatch. Om två lag skulle hamna på samma poäng är det först och främst lagens inbördes möten i gruppen som avgör vilken placering de får.

3: Åttondelsfinaler

Gruppvinnarna och grupptvåorna i de åtta grupperna går därefter vidare till åttondelsfinaler. Grupptrean är utslagen ur CL men får gå in i den första utslagningsrundan i Europa League. Gruppfyran är ute ur Champions League och Europa League för säsongen.

I åttondelsfinalen är det 16 lag kvar. De lottas mot varandra enligt ett par regler: 

  • Lag från samma land kan inte lottas mot varandra
  • Gruppvinnare måste lottas mot en grupptvåa från en annan grupp
  • Grupptvåorna spelar alltid den första matchen på hemmaplan

4: Kvartsfinaler

De åtta vinnande lagen i åttondelsfinalen lottas nu mot varandra för en ny omgång.

5: Semifinaler

De fyra vinnande lagen från kvartsfinalen lottas mot varandra för en ny omgång.

6: Final

Dags för final. Finalen hålls mellan de två vinnarna från semifinalerna. Matchen avgörs på neutral plan i en enda match. Vinnaren i finalen ses som säsongens mästare i CL och vinner den ärofyllda CL-Pokalen. UEFA Champions League är en av världens främsta fotbollsturneringar.

Platser per land i CL

Det kan verka orättvist, men faktum är att olika länder har olika många platser i turneringen. 

De fyra bäst rankade ligorna i Europa:

  • Spanska La Liga
  • Engelska Premier League
  • Italienska Serie A
  • Tyska Bundesliga

…får varje år fyra direktplatser till CLs gruppspel. 

Därefter följer franska Ligue 1 och portugisiska Primeira Liga med ett par direktplatser men också en framskjuten kvalplats vardera.

Andra länder kan också få direktplatser till gruppspel i CL vilket kan förändras från år till år beroende på hur de inhemska ligorna rankas. 

De fyra bäst rankade ligorna i Europa (spanska La Liga, engelska Premier League, italienska Serie A samt tyska Bundesliga) får varje år fyra direktplatser till UEFA Champions Leagues gruppspel. Lagen som hamnar topp fyra i dessa ligor spelar med andra ord fotboll av högsta internationella snitt följande säsong.

Svenska lag och framgångar i Champions League

Sverige har en lång väg för att komma till gruppspelet i CL fotboll. För närvarande rankas vi som europeisk klubblagsnation nummer 22. Det betyder att vinnaren av Allsvenskan måste vinna fyra dubbelmöten mot svårare och svårare motstånd varje gång för att nå ända till gruppspelet i CL. 

Trots den långa vägen överraskar svenska lag då och då. Som närmast en seger var Sverige 1979Malmö FF förlorade finalen mot Nottingham Forest som även lyckades vinna året efter. 

Vi hoppas att du nu fått svaret på vad är Champions League. Var detta intressant? För dig som vill fördjupa dig ännu mer i CL och dess vinnare har vi skapat en artikel med alla Champions League vinnare genom tiderna. Där får du bland annat reda på vinnare för varje år, resultat och publiksiffror.

- Dela artikel på messenger eller sociala medier -
Läs också
Senaste