Armand Duplantis lön

Armand Duplantis lön

Hur ser Armand Duplantis lön ut? Hur mycket tjänar Armand Duplantis? Vi tar en titt på samtliga hans inkomster.

Oavsett om du ser dig själv som stavhopps-entusiast eller inte så har du med all sannolikhet i alla fall hört talas om namnet Armand Duplantis

Armand, eller Armand Duplantis smeknamn är “Mondo” som han i pressen brukar kallas, är nämligen världens bästa stavhoppare.

Mycket finns att säga om Mondo och hans karriär som stavhoppare. En fundering som ofta uppkommer i samband med att man pratar om vår kände stavhoppare är frågan om Armand Duplantis lön

Hur mycket tjänar han egentligen och hur har det utvecklats genom åren allt eftersom han har blivit bättre? Det och mycket mer planerar vi att besvara i denna artikeln. 

Till slut hoppas vi att även du kommer kunna besvara frågan: så mycket tjänar Armand Duplantis. 

Häng med!

Att Armand Duplantis tjänar mycket pengar tror vi de allra flesta vet om men hur han egentligen tjänar dessa pengar är en annan fråga. Faktum är att Armand får sina pengar genom flera olika inkomstkällor.

Dels får han en startpeng varje gång han deltar på en tävling eller idrottsgala. Beroende på vilken placering han får i dessa tävlingar tjänar han också olika mycket. 

Ju högre placering han får desto större blir också prissumman. Då Armand hittills i sin karriär nästintill alltid nått högsta placering har han också tjänat mycket pengar på detta.

Utöver tävlingssammanhang så får också Armand Duplantis lön via hans sponsorkontrakt. Bland annat har Polestar, Puma, Red Bull och Omega sponsorkontrakt med Mondo. 

Detta innebär att han också, utöver tävlings pengar, också plockar ut en stor summa pengar där. Faktum är att så mycket som 75 % av Mondos intäkter kommer från just sponsorer.

Utöver ovan nämnda inkomstkällor får också Mondo betalt för vissa TV-framträdanden, reklamvideos och liknande.

Armand Duplantis lön i början av karriären

Innan Mondo var tillräckligt gammal för att tävla i herreliten så tävlade han i juniormästerskapen där han slog flertalet rekord och tog flera guld som tävlande för Sverige. 

Under de tidiga åren som junior var prispengarna och Armand Duplantis lön inte närmelsevis så hög som den är idag. Först när han började tävla som senior och tog de första pallplaceringarna blev pengarna riktigt stora.

EM i Berlin 2018

Vid EM i Berlin 2018 tog Mondo sin första stora pallplacering som tävlande i seniormästerskapen. Detta trots att han fortfarande klassades som junior. Faktum är att han tog guld och både slog sitt rekord och det svenska rekordet 6,05 meter. 

Detta gjorde också att han numera också hade slagit juniorvärldsrekord vilket gav honom stora summor i prispengar. Det stora genombrottet gjorde också att han numera verkligen ansågs som en världsstjärna.

Hur mycket pengar Mondo exakt fick för sina prestationer under VM i Berlin vet ingen exakt men att det rör sig om 100 000-tals kronor, så mycket kan vi säga.

armand duplantis jump

Detta tjänade Armand Duplantis under 2020

Efter de imponerande insatserna i Berlin gick karriären stadigt uppåt för Mondo. Han tog silver under VM i Doha 2019 och befäste sin position i senioreliten än mer samt att han även fick bra betalt för mödan. 

Armand Duplantis lön var då både i form av prispengar men vid denna tiden hade han också fått sina första sponsorer, Puma och Red Bull. De båda bolagen betalade väl för hans fina prestationer.

Året efter, 2020, kom Armand Duplantis nya genombrott. Han slår två världsrekord på samma år. Det första kom under en tävling i Polen där Mondo hoppade över 6,17 meter. 

Nästa rekord han tog var sitt eget då han under en inomhustävling i Glasgow hoppade över 6,18 m.

270 000 kronor bara för att deltaga

Dessa rekord gjorde Armand till världens numera bäst betalda friidrottare. Bara för att starta på de stora tävlingarna fick Mondo omkring 225 000 – 270 000 kr. Så mycket tjänar Armand Duplantis på att då enbart vara med på en tävling generellt.

Den allra största inkomsten fick dock Mondo från sina sponsorer som betalade ut mer än 1 miljon för hans prestationer. En summa som också växlas upp allt efter hans framgångar som världsrekord, OS-guld och liknande. 

Under 2020 fick han också nya sponsorer, klockjätten Omega och bilföretaget Polestar. De båda bolagen betalade även dem stora summor pengar till Mondo för han prestationer.

Så mycket tjänar Armand Duplantis idag

Även nu, några år senare, ser livet och karriären för Armand att gå på löpande band. Bara under 2022-års tävlingar tog han ytterligare rekord på löpande band. Du kan se en uppdaterad lista med alla hans världsrekord här.

Han har också hunnit vinna inomhus-VM och under finalen tog han emot en check på hela 500 000 kr från de internationella friidrottsförbundet. De pengar som utbetalas från hans sponsorer för världsrekorden är dessvärre en konfidentiell siffra

Men, i en intervju som hans manager gjorde för tidningen Expressen så handlar det om stora siffror. I intervjun hävdar han att “ Det är så mycket att du inte ens har bokstäver att skriva det!”

Att säga exakt total lön med både sponsorer och tävlingsintäkter för Armand är svårt då en del är konfidentiella uppgifter. Men experter inom ämnet har uppskattat hans årliga lön till någonstans mellan 4.000.000 SEK och 8.000.000 SEK. 

År 2022 landade dock lönen på en mycket högre nivå då han slog världsrekord i löpande takt och därav fick prispengar och bonusar ifrån sina sponsoravtal. Uppskattningsvis mellan 12.000.000 SEK och 17.000.000 SEK.

År 2023 fortsatte Armand återigen att slå flera världsrekord och inom sportvärlden ryktas det om att han är en av de största inkomstbringande atleterna i världen. Han får mycket betalt för att endast ställa upp i tävlingar och experter uppskattar hans årliga intäkter till cirka 40 miljoner kronor.

Kan välja sponsorer fritt

Fördelen som Mondo har idag gentemot de tidigare åren är att han numera inte “måste” ta ett kontrakt med en sponsor bara för att det innefattar så mycket pengar. Så mycket tjänar Armand Duplantis alltså att han numera har lyxen att välja

Han kan välja vilka han faktiskt vill ska sponsra honom och ändå tjäna enormt stora pengar. Faktum är att hans förmögenhet beräknas uppgå till omkring 50 miljoner svenska kronor vilket gör honom till den bäst betalde friidrottaren i världen just nu.

Väldigt imponerande men också helt klart välförtjänt tycker vi! 

Vanliga frågor om Armand Duplantis

  • Hur mycket tjänar Duplantis?

    Det varierar från år till år. Experter som kan branschen påstår att Armand tjänade mellan 4 och8 miljoner 2021. 2022 tjänade han någonstans kring 15 miljoner och det ser ut att bli ännu mer i år och kommande år.

  • Prispengar Världsrekord Stavhopp, hur mycket är det?

    Det beror på vilken tävling det slås i. Olika tävlingar har olika belöningar för världsrekord. Vanligtvis brukar summan ligga mellan 500 000 SEK och 1 000 000 SEK.

  • Vad är Armand Duplantis förmögenhet?

    Insatta i branschen påstår att Armand Duplantis med årets inkomster beräknas uppgå till någonstans runt 50 miljoner svenska kronor.

- Dela artikel på messenger eller sociala medier -
Läs också
Senaste