Armand Duplantis sportlobby
Armand Duplantis

Armand Duplantis – Allt du behöver veta

Vem är Armand Duplantis? Är han stavhoppare? När är Armand Duplantis född? Vem är Armand Duplantis flickvän? Hitta allt på sportlobby!

Om du är sportintresserad, eller kanske åtminstone sett nyheterna på tv någon gång, så har du förmodligen hört talas om Armand Duplantis. Men vem är egentligen Armand Duplantis? Förmodligen vet du redan att han tävlar i stavhopp och dessutom är väldigt duktig på det. Men vad vet du egentligen över det?

I denna artikeln kommer vi berätta mer om Armand Duplantis och hans liv. Vi kommer bland annat berätta om Armand Duplantis familj, Armand Duplantis längd. Men även om när och var Armand Duplantis född. Här kan du även läsa om Armand Duplantis lön Om du missat det så kolla in vår artikel om världens 24 bästa stavhoppare där Armand såklart toppar.  Häng med!

Vem är Armand Duplantis?

För att du ska få en så heltäckande bild av Armand Duplantis som möjligt så tänkte vi börja med lite övergripande information.

Armand Duplantis är en svensk amerikansk stavhoppare som tävlar för den svenska flaggan i höjdhopp. På klubbnivå tävlar han dock för Uppsala IF. Något annat som kan vara bra att känna till är att han i tv och i nyhetssammanhang ofta kallas för Mondo. Det är ett smeknamn till hans annars hela namn Armand Gustav Duplantis.

Nedan berättar vi mer om Armand, Mondo, Duplantis och hans liv som världens bästa stavhoppare.

Armand Duplantis är född i USA

Armand Duplantis född den 10 november 1999 i Lafayette, Louisiana, USA. Han är alltså en 90-talist och bor idag i Stockholm, Sverige. Hans födelseort, Lafayette, är relativt litet till ytan men räknas ändå som den fjärde största staden i delstaten med sina 246 160 invånare.

Armand har dubbla medborgarskap, ett i Sverige och ett i USA. Detta eftersom hans pappa är amerikan och hans mamma är svensk.

Armand Duplantis familj

Mycket finns att säga om Armand Duplantis familj. Mondo växte, som ovan nämnt, upp i Lafayette i den amerikanska delstaten Louisiana, USA. Han växte upp och bodde där tillsammans med hans far, mor, hans två äldre bröder och sin lillasyster. Hans far Gregory “Greg” Duplantis är en amerikansk före detta stavhoppare som även agerade tränare till Mondo som ung. Sedan många år tillbaka har han dock lagt hoppandet på hyllan och är idag en välkänd advokat.

Hans mor, Helena Duplantis, är svensk men under hennes studietid valde hon att söka till USA via ett stipendium som friidrottare i sjukamp. Hans far och mor blev ett par under Helenas tid i USA och år 1987 valde de att gifta sig.

Mondo har också, som ovan nämnt, flera syskon däribland en äldre bror, Andreas Duplantis som även han är en stavhoppare. Hans andra äldre bror, Antoine Duplantis, är en framgångsrik basebollspelare som idag spelar för The New York Mets.

Hans syster, Johanna Duplantis, är några år yngre men har trots detta även hon en lovande karriär som stavhoppare.

Armand Duplantis flickvän

Armand har även en flickvän som ofta syns tillsammans med honom i nyhetssammanhang och på sociala medier. Hans flickvän heter Desiré Inglander och är en svensk modell född 2001.

De fina paret hittade varandra under sommaren 2020. Detta efter att Armand såg Desiré på en fest som de båda var på. Efter festen kunde han inte sluta tänka på henne och bestämde sig därför för att ta kontakt med henne via det populära mediet Instagram. De båda fattade inom kort tycke för varandra och bara några månader senare valde de att flytta ihop med varandra. De bor idag på Kungsholmen i Stockholm.

Desiré är väldigt aktiv på sociala medier däribland på TikTok och Instagram. Hon lägger ofta upp bilder på sin pojkvän och hans många prestationer. Hon delar också med sig av sitt eget liv via kanalerna, något som Armand verkar uppskatta. Faktum är att paret nyligen tillsammans startat en Youtube kanal tillsammans som de valt att kalla Mondo & Desiré där de lägger upp allt från vloggar till Q&A:s.

Armand Duplantis uppväxt

Ja vem är Armand Duplantis egentligen och hur ser hans bakgrund ut? Som ovan nämnt växte Armand upp i USA. Han började med stavhopp redan som liten grabb då han bara var 4 år.

När han var som allra yngst tränade han i bakom familjens hus i deras trädgård. Hans mamma och pappa byggde nämligen en stavhoppsbana i deras trädgård som han kunde träna hur mycket han ville på, vilket han också gjorde. På dagarna och efter skolan tränade Mondo i trädgården och på kvällarna studerade han noga framgångsrika hoppare på Youtube. Dag som natt var det stavhopp som Mondo tänkte på och allt han ville var att bli världens främsta stavhoppare.

I USA tävlade han för Louisiana State University men bara när han var 14 år visade Sverige och det svenska Friidrottsförbundet intresse för honom. De ville att han skulle tävla för Sverige och eftersom han har dubbla medborgarskap var det möjligt. Detta tack vare sin mamma.

Mondo hade egentligen tänkt att tävla för USA eftersom det var där han för född och uppväxt men när hans pappa blev tillfrågad att vara landslagstränare för det svenska landslaget valde han att flytta. Även hans äldre bror tävlar i Sverige

Armand Duplantis längd och träning

När man talar om Mondo bör man enligt oss också nämna något om Armand Duplantis längd. Armand Duplantis är 181 cm lång. Han är med andra ord relativt lång vilket ibland kan anses som en nackdel för stavhoppare då det är mycket kropp att orka ta över den höga ribban. För Mondo verkar det dock inte vara några större svårigheter eftersom han trots allt innehar världsrekordet i stavhopp flera gånger om.

För att orka med stavhopp, och dessutom hålla världsrekord nivå, krävs det att man håller sin form. För att vara bäst krävs det både att man är stark och snabb men också smidig. Just det är svårigheten i det hela eftersom för mycket styrketräning ger för mycket muskler vilket blir tungt. Kanske tillslut så tungt att smidigheten försvinner.

Även snabbhet är viktigt i stavhopp. Detta eftersom man springer fram till ribban och ju snabbare du springer desto mer kraft får du också i själva lyftet.

Under och innan tävlingssäsongen börjar är träningen som mest intensiv. Armand tränar både kondition och styrka samtidigt som han också tränar stavhopp vilket innebär att han lägger enormt mycket tid på just träning. De senaste åren har han blivit mycket mer vältränad men det är alltid en svår balans att inte träna för hårt så han blir för biffig. Armand är riktigt snabbt fram emot ribban men inte riktigt lika snabb som dessa snabbspringare.

Mondo går en ljus framtid tillmötes

Det finns enormt mycket att säga om vår svenska, kanske absolut främsta, friidrottare Mondo och vi hoppas du nu vet svaret på frågan om vem Armand Duplantis är.

Mycket om honom har vi trots allt nämnt ovan men ännu är det många kapitel kvar att fylla i berättelsen om Mondo. Han är redan världens främsta stavhoppare, har slagit världsrekordet flera gånger om och vunnit flertalet guldmedaljer i tävlingssammanhang och detta bara i sina “twenties”.

Allt tyder med andra ord på att vi har många år att se fram emot av guldregn och världsrekord från vår svenska stavhopps- stjärna Armond Gustav “Mondo” Duplantis. Åtminstone tror och hoppas vi på detta!

- Dela artikel på messenger eller sociala medier -
Läs också
Senaste