patrik sjöberg dumpen

Patrik Sjöberg och Dumpen .se

Patrik Sjöberg är minnesvärd på många sätt. Dels för hans prestationer inom friidrott, dels för hemsidan Dumpen.

Patrik Sjöberg är en av våra mest framgångsrika friidrottare. Han var i flera år världsrekordhållare i höjdhopp och tog flera fina medaljer. Och än idag är Patrik Sjöberg den svenska höjdhoppare som har hoppat högst genom tiderna. Det trots att han var bäst som aktiv under 80-talet.

 

Men just nu är Patrik Sjöberg på tapeten igen och för väldigt annorlunda anledningar. Det är nämligen så att han tillsammans med Sara Nilsson driver vad som kallas för Dumpen. Det är en hemsida och ett typ av projekt vars syfte är att avslöja och offentliggöra pedofiler. Man har också en podcast. 

 

De jobbar bland annat med att söka upp dessa genom att låtsas vara barn och konfronterar också pedofilerna, där de filmar konfrontationen och lägger ut i sociala medier.

Det finns en lång historia bakom det här som gör vår älskade höjdhoppare väldigt relevant i de här hemska ämnena. För Patrik Sjöberg har själv berättat om övergrepp som han blev utsatt för i sin barndom. Det av friidrottstränaren Viljo Nousiainen.

När avslöjandet om friidrottstränaren kom ut var det många kända friidrottsprofiler som modigt berättade att de hade blivit utsatta. Patrik Sjöberg vet själv hur påverkad ett barn blir och vill i sin tur stoppa att fler utsätts för det han tvingades gå igenom. 

höjdhopp-sportlobby

Blandad kritik och hyllning av Patrik Sjöberg Dumpen

Sara Nilssons och Patrik Sjöbergs Dumpen som syns i många olika sociala medier samt hörs i sin podd har fått mycket hyllningar och beröm för sitt jobb.

 

Det här är ett känsligt ämne och hela samhället vill såklart att barn ska gå säkra. Och slippa utstå de här hemskheterna. Men det har inte bara varit positiv feedback för Patrik Sjöberg och Dumpen. Trots de goda intentionerna som finns bakom. 

 

Sidan har nämligen fått kritik för vissa av sina tillvägagångssätt. Då deras avslöjanden flera gånger har lett till att identiteten på inte bara förövaren utan även offren har kommit ut.

 

I Dumpens olika kommentarsfält har också personer upprepande gånger länkat till profiler där barnen, offren, finns på bild.

I vissa fall har Dumpen också avslöjat pedofiler eller personer som hjälpt övergrepp att hända trots att en utredning varit i gång för att åtala de misstänkta. På det viset har även offer blivit offentliggjorda trots att gärningsmännen redan varit anhållna.

En mamma bad också Patrik Sjöberg att ta bort avslöjandet av hennes sambo då deras barn möttes av hån och mobbning. På grund av avslöjandet. Men varken Sjöberg eller Nilsson har mött det med förståelse, utan snarare skratt och förolämpningar.

Den här typen av beteende har gjort att kritiken Dumpen möts av är att barn far illa på grund av deras sätt att hänga ut gärningsmän. Och därmed offer eller barn som på andra sätt har varit nära gärningsmännen.

Bild som säger Patrik Sjöberg och Dumpen

Så kom Dumpen till

Det är inte svårt att förstå varför Patrik Sjöberg har en önskan om att stoppa det han själv blev utsatt för. Han har länge jobbat på olika sätt innan Dumpen skapandes. Bland annat som ambassadör för rörelsen “Tre ska bli noll” som Elaine Eksvärd jobbar med.

 

Elaine Eksvärd har också samma bakgrund som Patrik Sjöberg. Då hon blev utsatt för hemskheter i sin barndom. Men hon blev det av sin pappa. Och hon pratar mycket om “om det tar ett samhälle att uppfostra ett barn, tar det också ett samhälle att bryta ner ett”. Alltså att vi alla har ett ansvar i att se och anmäla tecken på övergrepp.

 

 

Det gick ut på att genom föreläsningar och samarbeten med politiker, beslutsfattare, skolor och idrottsföreningar sprida information. Och agera proaktivt för att minimera risken att barn utsätts för övergrepp. Både genom lagar och genom att lära allmänheten. Samt lära viktiga aktörer hur man känner igen tecken och vad man bör göra när man är orolig över att något pågår.


Även vissa tillvägagångssätt i det här projektet har fått kritik.
Det då man bland annat en gång la ut identiteten på en man som höll sig borta för att slippa åtal för övergrepp han var anklagad för.

 

När preskriptionstiden närmade sig slut räknade både Eksvärd och Sjöberg ner tiden. Och när han vägrade möte rättvisa trots det valde man att lägga ut bild och namn. Mannen lyckades ändå hålla sig undan och undvika åtal. Det här med preskriptionstid på övergrepp mot barn är något både Eksvärd och Sjöberg vill få bort.


Patrik Sjöberg jobbade som sagt aktivt på många sätt för att se till att barn får fortsätta vara barn längre utan den stora skada som övergrepp ger. Patrik Sjöbergs nästa steg blev att starta Dumpen tillsammans med Sara Nilsson. 2021 blev Dumpen verklighet.

 

Dumpen är idag väldigt omtalad båda på gott och ont. Det då man är långt mer extrem i sina metoder än andra organisationer och sidor som jobbar för barns rättigheter. 

Dumpen låg ute till försäljning

I mitten av oktober 2022 kom Dumpen ut till försäljning. Det är Kronofogden som skötte försäljningen. Sara Nilsson kommenterade nyheten med att säga att det handlar om hennes privata skulder.

Men Sara Nilsson löste skulden ett par dagar senare vilket innebar att det inte blev någon försäljning. Det var många spekulationer kring vilka som var aktuella att köpa hemsidan. Men det är alltså fortfarande Sara Nilsson och Patrik Sjöberg som kör på. 

Det här ledde till att Dumpen blev än mer ifrågasatt. Men än idag fortsätter Dumpen sin verksamhet och det är samma personer som driver sidan och podden. Båda tycker att rättsväsendet gör för lite för utsatta barn samt att straffen är för milda. Något väldigt många håller med de båda om. 

Dumpen tjänar sina pengar på bidrag och donationer från privatpersoner. Det är något som har blivit väldigt populärt under senare år. Nämligen så kallad “swish-journalistik”.

Många kritiserar det här fenomenet av olika anledningar. Bland annat för att det inte finns något organ som kontrollerar tillvägagångssätt eller fakta. Men också för att det är lätt att man gör mer och mer extrema saker för att tjäna mer swish-pengar. 

Patrik Sjöberg största meriter

Som vi nämnde är Patrik Sjöberg en oerhört framgångsrik höjdhoppare som åstadkom otroliga resultat under sin karriär. Som högst hoppade han hela två meter och 42 centimeter vilket då blev nytt världsrekord. Det är än idag både svenskt och europeiskt rekord. Trots alla starka höjdhoppare som har varit efter hans tid. Att Patrik Sjöberg lyckades med de här prestationerna trots allt han var tvungen att bära på är något som vi alla kan uppskatta. Oavsett hur åsikterna om honom går isär när det gäller andra områden, precis som det ofta gör.   

Vid tiden när han hoppade 2,42 var det som sagt han som tog över rollen som världsrekordinnehavare. Och han har hela tre OS-medaljer i form av två silver och ett brons samt ett VM-guld från Rom 1987. Den bedriften är det inte många som har lyckats med. Patrik Sjöberg är nämligen en av bara två manliga höjdhoppare som har tagit tre OS-medaljer under sin karriär. Han var en av 80-talets absolut största friidrottsstjärnor. Och fortfarande är han en av våra starkast lysande stjärnor på den svenska idrottshistoriska himlen. 

- Dela artikel på messenger eller sociala medier -
Läs också
längdskidor-sportlobby-1

Dopingskandaler vi minns

Inget kan väl förstöra en sport så som dopingskandaler. Här gör vi en historisk återblick på dopingskandaler inom skidor, kanske de som påverkat oss svenskar mest.

Läs mer »
Senaste