världsrekord höjdhopp

Världsrekord höjdhopp

Vi listar alla världsrekord i höjdhopp. Världsrekord inomhus och världsrekord utomhus både för damer och herrar. Minns du dessa höjdhoppare?

Tycker du om att kolla på höjdhopp på tv? Då kanske du funderat över vem som är bäst och vem som har världsrekord höjdhopp. I Sverige har vi haft flera höjdhopps-stjärnor genom åren men även utomlands finns det många duktiga tävlande.

I denna artikeln tänkte vi dels berätta om vem som håller i världsrekordet idag men också historiskt både för damer och herrar. Vi tänkte också prata lite grann om våra höjdhoppare Sverige. Häng med!

Världsrekord höjdhopp inomhus och utomhus

Höjdhopp är en friidrottsgrenen där tävlande ska ta sig över en ribba som som är placerad mellan två stolpar. Grenen är populär världen över. Det finns tre olika tekniker för hoppet – dyka, saxa och floppa men det enda hopp som idag används i tävlingssammanhang är floppen. Att floppa innebär att den tävlande hoppar med ryggen mot ribban och alltså hoppar bakåt.

När man talar om världsrekord i höjdhopp brukar man tala om världsrekord höjdhopp inomhus och världsrekord höjdhopp utomhus. Detta eftersom det i regel är lättare att hoppa högre inomhus än utomhus.

Snabba svaren

  • Vad är världsrekord i höjdhopp?

    Världsrekordet i höjdhopp är 2.45 av Javier Sotomayor från Kuba.

  • Vad är världsrekord i höjdhopp för damer?

    Världsrekord för damer i höjdhopp är 2.09 meter av Stefka Kostadinova från Bulgarien.

Höjdhoppare Sverige

I Sverige är höjdhopp en väldigt populär sport och vi har haft flera duktiga tävlande i vårt land. Några av de mest kända känner du förmodligen igen, kanske inte bara som höjdhoppstävlande utan också från andra sammanhang. Några populära höjdhoppare Sverige är bland annat Patrik Sjöberg, Kajsa Bergqvist och Stefan Holm.

Herrar

Samtliga har varit riktigt duktiga på höjdhopp i Sverige men också internationellt där de vunnit flera stora priser. Exempelvis satte Patrik Sjöberg världsrekord år 1987 när han klarade höjden 2,42 meter. Faktum är Sjöberg faktiskt än idag innehar rekordet i höjdhopp. Inte i världen men både i Sverige och Europa. Han håller dessutom fortfarande statyetten för de svenska inomhusrekordet i Sverige på 2,41 meter.

Även Stefan Holm har många bedrifter i sitt bagage. Däribland ett OS-guld från Aten 2004 då han hoppade 2,36 meter. Han har också vunnit en mängd andra guld däribland i flera världsmästerskap, både inom- och utomhus samt flera Europamästerskap och svenska mästerskap. 

Damer

Vår främsta kvinnliga höjdhoppare Sverige är Kajsa Bergqvist. Bergqvist har många guld i sitt bagage däribland i de Svenska Mästerskapen, Europamästerskapen och Världsmästerskapen. Men mest känd är hon för att inneha dels det svenska utomhusrekordet på 2,06 meter men också världsrekordet för kvinnor inomhus med hennes 2,08 meter. Att hon hoppat över 2 meter gör henne också till den första svenska kvinnan som klarat detta vilket bara det är enormt imponerande.

Världsrekord höjdhopp herrar

Att inneha ett världsrekord är förmodligen det största som kan hända en elitidrottare. Det är en stor bragd men dessvärre är det något som också kan förändras. För varje år tillkommer nya namn bland de tävlande och dessa kan också hota ett existerande världsrekord.

Genom åren har vi sett flera namn på listan över världsrekord i höjdhopp för herrar. Däribland har vår svenska Patrik Sjöberg haft världsrekordet i ett par år. Idag ser det dock annorlunda ut. Nedan listar vi därför världsrekorden och för vem som håller dem. Detta enligt International Association of Athletics Federation. En organisation som registrerar alla världsrekord världen över.

 

Höjd

Namn & nationalitet

Datum

2,45 meter

Javier Sotomayor, Kuba

27 juli 1993

2,44 meter

Javier Sotomayor, Kuba

29 juli 1989

2,43 meter

Javier Sotomayor, Kuba

8 september 1988

2,42 meter

Patrik Sjöberg, Sverige

30 juni 1987

2,41 meter

Igor Paklin, Sovjetunionen

4 september 1985

Javier Sotomayor

Javier Sotomayor sportlobby

Javier Sotomayor är född den 13 oktober i Limonar, Kuba och är världsrekordhållare i höjdhopp. Han har sedan barnsben varit duktig på friidrott. Redan som 15 åring tog han brons på de centralamerikanska och karibiska friidrottsmästerskapen. Han har också vunnit OS-guld samt två VM-guld under hans karriär.

Han har hållit världsrekordet i höjdhopp sedan 1993 och ingen har hittills lyckats slå detta. Faktum är att han både har inomhus rekordet och utomhus rekordet med en höjd på 2,45 meter utomhus och 2,43 meter inomhus. Helt klart den bästa höjdhopparen genom tiderna.

Patrik Sjöberg

Vår svenska Patrik Sjöberg känner nog de allra flesta till. Patrik har hela sitt liv varit intresserad och duktig på höjdhopp. Faktum är att redan år 1981 vann sitt första SM-guld på höjden 2,18 meter. Han tog världsrekord år 1987 på höjden 2,42 meter men dessvärre höll han inte det så länge.

Bara ett år senare slog nämligen Kubanen Javier Sotomayor den höjden med 1 cm vilket dessvärre knuffade ner Sjöberg till en andra plats. Han innehar dock fortfarande rekordet både i Sverige och Europa.

Igor Paklin

Den ryska Igor Paklin har även han varit världsrekord tagare i höjdhopp en gång i tiden. Detta år 1985 då han klarade höjden 2,41 meter. Rekordet höll han i två år fram till att Patrik tog över statyetten.

Igor har både vunnit VM och EM samt även tagit silver under ytterligare ett VM år 1987.

Världsrekord höjdhopp damer

Även bland damerna har det hoppats väldigt högt och det finns flera kända namn på listan över världsrekorden. För damer har det sett lite olika ut beroende för inom- och utomhus rekordet. Därför har vi här valt att göra två listor. En för världsrekordet utomhus och en för världsrekordet inomhus.

Kajsa Bergqvist har världsrekordet inomhus

Svenska Kajsa Bergqvist provade på de flesta sporter när hon var liten men det var tillslut friidrotten och höjdhopp som var hennes starkaste gren. Olikt många andra elitidrottare började Kajsa satsa på sin sport ganska sent. De var först som 15 åring hon fullt ut satsade på höjdhopparen och trots detta är hon än idag den kvinna som hoppat absolut högst inomhus någonsin.

Det var år 2006 som Kajsa slog de tidigare rekordet på hennes 2,07 meter från tyska Heike Henkel och hon har sedan dess lyckats behålla de rekordet.

Höjd

Namn & nationalitet

Datum

2,08 meter

Kajsa Bergqvist, Sverige

4 februari 2006

2,07 meter

Heike Henkel, Tyskland

8 februari 1992

2,06 meter

Stefka Kostadinova, Bulgarien

2 februari 1988

Heike Henkel

Heike Henkel föddes år 1964 i tyska Kiel. I hennes tidiga karriär vann hon inga större mästerskapsmedaljer men hon deltog ändå i flera stora tävlingar sedan år 1984. Det var först år 1989 som hon tog sin första medalj. En bronsmedalj. Åren som efterföljde vann hon flera medaljer däribland OS-guld, VM-guld och EM-guld. År 1992 hoppade hon 2,07 meter och tog därmed över världsrekordet. Detta höll hon fram till år 2006. 

Världsrekord damer utomhus

Höjd

Namn & nationalitet

Datum

2,09

Stefka Kostadinova, Bulgarien

30 augusti 1987

2,08

Stefka Kostadinova

31 maj 1986

2,07

Ljudmila Andonova, Bulgarien

20 juli 1984

2,05

Tamara Bykova, Sovjetunionen

1984

Stefka Kostadinova

Stefka Kostadinova föddes år 1965 och är idag den kvinna som håller världsrekordet i höjdhopp. Hon har inte bara har ett världsrekord utan två då hon även slagit sitt egensatta rekord. Det högsta hon hoppat är 2,09 meter vilket hon gjorde år 1987 och sedan dess har ingen kvinna hoppat högre.

Utöver att hon är världsrekord tagare så har hon också vunnit flera andra medaljer däribland VM-guld, OS-guld och EM-guld. Hon är också den kvinnan som hoppat över 2 meter flest gånger vilket bara det är imponerande.

Ludmila Andonova

Bulgariska Ljudmila Andonova föddes år 1960 och tog världsrekordet i höjdhopp år 1984. Hon tog rekordet från Sovjetiska Tamara Bykova bara några månader efter att hon hade tagit det. Hon behöll rekordet i 2 år fram tills att Bulgariska Stefka Kostadinova tog det från henne år 1986.

Något som skiljer Ljudmila från många andra elittävlare är att hon aldrig ställde upp i några mästerskap vilket därmed innebär att hon inte heller har några medaljer.

Tamara Bykova

Sovjetiska Tamara Bykova föddes år 1958 och hon tog världsrekordet år 1984 efter många års tävlande med rivalen Ulrike Meyfarth. Hon behöll dock inte rekordet speciellt länge. Bara några månader efter att hon slagit de tidigare rekordet tog Bulgariska Ljudmila nämligen över statyetten.

Utöver världsrekordet har Tamara även vunnit VM samt tagit brons under OS i Seoul 1988.

- Dela artikel på messenger eller sociala medier -
Läs också
Senaste