hockey-sportlobby-2

10 fakta om Hockey du aldrig hört talas om

Lista: 10 saker du definitivt inte hört om Hockey tidigare. Här kommer historierna om pingviner, hemmagjorda puckar och frukostflingor!

Fakta om hockey kan vara roligt, galet, otroligt, tråkigt och mycket, mycket mer. Här kan du mest läsa om galna upptåg inom Hockeyns historia. Men även om fakta som du kanske bara aldrig hört talas om.

Vi blandar både sött och salt så förhoppningsvis kan vi få med det goda av flera världar. Missa inte några andra av våra läsvärda artiklar inom Hockeyvärlden.

Får vi bjuda på detaljerad info om hockeyspelarna med Högst lön i NHL eller kanske en insikt i världens längsta hockeymatch någonsin?

Nu kör vi igång!

Nog kan man tänka sig att äta frukost ur många olika saker, men Stanley Cup pokalen? Jo ni hörde rätt. De spelare som är med och vinner Stanley Cup får ta med sig pokalen hem under en tid. Många saker har den använts till vid hembesöken varav att använda den som tallrik blivit ett populärt fenomen.

Tydligen har det blivit en tradition att äta ur denna segersymbol och spelare har setts äta saker som frukostflingor, köttbullar, kycklingvingar med mera.

Fakta #2: Inget nersläpp vid tekning före 1906

Innan år 1906 så skedde inte tekningarna riktigt som de gör idag. Istället så placerade domaren helt enkelt pucken på tekningspunkten mellan spelarna. När alla var redo blåste de sedan i pipan och så var det bara att veva allt man kunde.

Med åren blev detta tillvägagångssätt lite för extremt då det blev många skador och blåmärken. Så man bestämde sig alltså till slut för att börja teka på samma sätt som man gör i dagens hockey.

Fakta #3: Inhoppande publik - OK enligt reglerna

Detta har faktiskt skett på senare år så det finns chans att du hört talas om detta. Regeln innebär i stort sett att om ordinarie målvakten blir skadad och även reservmålvakten. Då är det fullt godkänt att vem som helt får hoppa in och vara målvakt.

Vem som helst kan då alltså vara någon från publiken. Vilket då skulle leda till en inhoppande publikmedlem. Detta skedde alltså i Februari 2020 då den 42-åriga David Ayres fick hoppa in och rädda Carolina Hurricanes som stod helt utan målvakt. Fantastisk var också att Carolina kunde vinna matchen. David fick en mindre ersättning för hans heroiska insats, samt att han såklart fick behålla matchtröjan.

Fakta #4: Match inställd på grund av regn

Fakta om hockey plats 4: Detta kan man ju tänka sig vore helt normal om det var så att matchen i fråga skulle spelas utomhus. Men denna match skulle spelas inomhus. I mars 1995 så skapade tungt regn sådan nederbörd att en översvämning av en flod stoppade denna NHL-matchen.

Det här skedde nära San Jose Sharks arena vilket gjorde att det blev för farligt att ta sig till arenan för publik och spelare. Således var de tvungna att ställa in matchen vilket också är den enda NHL-matchen som har ställts in på grund av regn.

Fakta #5: 5 mål på 5 olika sätt

Vi tyckte att den här faktapunkten passade utmärkt som fakta nummer 5 i denna artikel. Den handlar om Mario Lemiux som har ett av de mest unika hockeyrekorden genom tiderna. Han lyckades nämligen göra 5 mål i en och samma match och alla målen gjordes på 5 olika sätt. Detta lyckades han med i december 1988.

Mål nummer 1 gjordes på ren styrka. Han satte dit mål nummer 2 i powerplay. Mål nummer 3 tryckte han in med backhand. Det fjärde målet placerade han in på en straff och mål nummer 5 gjorde han i öppen kasse med en sekund kvar av matchen.

Fakta #6: Hockeypuck av ko-skit

Om man vill spela hockey men inte har en puck, vad gör man egentligen då? Tar en tillplattad coca-cola burk, en bit trä som man hittar i skogen eller kanske en sten?

Enligt en gammal hockeysägen så användes för länge sedan fryst kodynga som hockeypuck. Man formade helt enkelt materialet efter önskad form varpå man kylde ner det i snön. Man kan tänka sig att det inte var så populärt att vara målvakt under den här tiden…

Fakta #7: Frysna puckar

För i tiden kunde man alltså få för sig att frysa ner kodynga för att använda som puck. Idag finns det överflöd med hockeypuckar i världen så man behöver inte använda något annat som tur är. Vad man fortfarande gör är faktiskt att man fryser ner puckarna innan match.

Detta gör man för att de ska glida bättre och hindra dem från att studsa under matchen. På senare år har man till och med använt sig av hockeypuckar som visar om de är tillräckligt kalla eller ej.

Fakta #8: "Slapshot Pete"

Vem är den där legenden “Slapshot Pete” tänker ni då direkt. Pete var en pingvin som Pittsburgh Penguins hade som sin maskot en gång i tiden. Han var till och med lagets första maskot och han lånades in från Pittsburgh Zoo.

Pete gjorde totalt 7 framträdanden på Pittsburgh Penguins matcher. Idag hade det nog inte varit möjligt med någon sådan maskot då vi är mer medvetna och bryr oss mer om våra kära djurvänner.

Fakta #9: Bortglömd Stanley Cup Pokal

Året 1924 lyckades Montreal Canadiens vinna den åtråvärda Stanley Cup Pokalen. På vägen hem så blev det punka på ett av däcken på bilen som pokalen befann sig i. För att få fram reservdäcket så fick man då fint flytta på pokalen en stund.

Enda problemet var att man inte riktigt kom ihåg att packa i den igen när däcket var bytt och man kunde köra vidare. Senare samma kväll kom man på detta och fick raskt skynda sig tillbaka till platsen för däckbytet och som tur var så låg Stanley Cup pokalen kvar i snöhögen bredvid vägen. Man kan fråga sig vad spelarna egentligen gjorde som kunde glömma bort en sådan legendarisk pokal??

Fakta om Hockey #10: Kaptensregeln

Sist ut på denna lista presenterar vi kaptensregeln. En gång för länge sedan så fanns denna fantastiska regel som egentligen bara innebar en sak. Lagkaptenen i varje lag måste vara på isen hela tiden.

Man kan kanske tänka sig att kaptenen helt enkelt fick bli den spelare i laget som hade den bästa konditionen. Som tur är så har regelboken uppdaterats några omgångar sedan såna här fantastiska regler användes..

Vet du någon hockeyfakta som vi har missat i denna lista? Tipsa oss gärna i kommentars-fältet här nedan. Reggad på Commo.se

- Dela artikel på messenger eller sociala medier -
Läs också
Senaste