erik karlsson

Allt om Erik Karlsson: Lön, fru, barn och karriär

Erik Karlsson är (enligt oss) utan tvekan en av de mest framstående svenska hockeyspelarna i modern tid. Född den 31 maj 1990 i den lilla orten Landsbro i Småland, visade Karlsson tidigt prov på riktigt fin talang på isen.

Uppväxt och tidig karriär

Eriks växte upp i en liten by med bara 1400 invånare. Trots det fanns det gott om möjligheter att spela hockey. Tillsammans med sin bror Pelle tillbringade Erik rejält med timmar på den lokala rinken, där han finslipade sina färdigheter.

Hans barndomsidoler inkluderade riktiga legendar så som Nicklas Lidström, Daniel Alfredsson, Mats Sundin och Peter Forsberg. Han är faktiskt också ett stort fan av Arsenal i engelska Premier League. (Precis som mig som skriver den här artikeln)

Vid 10 års ålder ville Erik bli målvakt. Men hans pappa tyckte annorlunda för det lät väl tråkigt tyckte han. Eriks bror Pelle minns hur deras farsa en gång under träning åkte in från blålinjen och sköt ett slagskott rakt i bröstet på Erik. “Jag trodde jag skulle svimma. Jag ville inte vara målvakt längre. Det kanske inte var världens bästa föräldraskap, men det fungerade”, har Erik sagt om händelsen.

Vid 15 års ålder blev han uttagen till det svenska juniorlandslaget för första gången. Lagkamraten Victor Hedman minns hur imponerad han blev av Eriks skickliget redan då:

“Man häpnade över hans talang och sättet han spelade på. Han spelade på samma sätt som han gör idag.” sa han.

Erik Karlsson var spenslig men kompenserade det med fantastisk skridskoåkning, spelförståelse och ett vasst skott. Han vågade ta risker och lita på sin teknik och spelförståelse. Det var just det självförtroendet och kreativiteten som skulle bli Karlssons signum och är det ännu idag.

Genombrottet i Frölunda

Karlsson gjorde debut i Elitserien för Frölunda HC den 1 mars 2008, bara 17 år gammal. I sin första match noterades han för 8:48 i istid. Matchen slutade med en 2-1-seger för Frölunda över serieledande HV71 efter förlängning. Det var Erik själv som avgjorde matchen med ett slagskott i powerplay, assisterad av Tomi Kallio och Magnus Kahnberg.

Segern säkrade en slutspelsplats för Frölunda med tre matcher kvar av grundserien. Han avslutade säsongen med Frölundas J20-lag som vann SM-guld efter finalseger mot Brynäs.

NHL-karriär och framgångar

Vid NHL-draften 2008 valdes Karlsson som 15:e spelare totalt av Ottawa Senators. Han debuterade i NHL säsongen 2009/2010 och etablerade sig snabbt som en av ligans bästa backar.

Under sina 14 säsonger i NHL har Karlsson representerat Ottawa Senators, San Jose Sharks och Pittsburgh Penguins. Han har gjort över 800 poäng, vilket placerar honom bland de 25 bästa backarna i NHL:s historia poängmässigt.

Erik Karlsson har vunnit James Norris Memorial Trophy som NHL:s bästa back vid tre tillfällen – 2012, 2015 och 2023. Endast legendarerna Bobby Orr, Paul Coffey och Nicklas Lidström har vunnit priset fler gånger vilket verkligen visar hur stor han faktiskt är i staterna.

Säsongen 2022/23 gjorde Karlsson 101 poäng för San Jose Sharks, vilket var nytt rekord för en back i klubben. Det var också första gången på 31 år som en back nådde 100 poäng under en säsong i NHL, något vi svenskar kan vara riktigt stolta över eller hur?

erik karlsson uppvärmning

Spelstil och ledarskap

Det som utmärker Karlsson är hans grymma skridskoåkning, kreativitet och spelförståelse. Han är en offensiv back som gärna för pucken framåt och skapar chanser för sitt lag. Kritiker har ibland ifrågasatt hans defensiv, men Karlssons snabbhet och förståelse av spelet kompenserar där.

“Man vänjer sig vid vissa situationer där ute – även om varje situation är annorlunda kommer de vara ganska lika på ett sätt”, har Erik sagt i en intervju med ESPN.

Erik har också vuxit in i rollen som ledare. Han var lagkapten för Ottawa Senators i hela fyra säsonger.

Landslagsmeriter och VM-framgångar

I Tre Kronor har Karlsson deltagit i fyra OS och sex VM-turneringar. Höjdpunkten kom 2014 i Sotji, där Sverige tog silver och Karlsson utsågs till turneringens bästa back efter att man slagit Finland i Semi men förlorat mot Kanade i Finalen. Han har totalt vunnit två OS-silver och två VM-brons med landslaget.

Vid OS 2014 vann Erik poängligan med åtta poäng och var delad tvåa i mål. Han utsågs till turneringens bästa back och valdes in i All Star-laget.

Karlsson har också varit en nyckelspelare för Sverige i VM-sammanhang. 2010 var han med och vann brons i Tyskland. 2014 och 2018 blev det ytterligare två bronsmedaljer. Karlsson har gjort totalt 31 poäng på 40 VM-matcher.

Privatliv, fru och barn

Vid sidan av isen är Karlsson gift med Melinda Currey. Paret träffades 2012 och gifte sig 2017 i Ottawa. De har två barn tillsammans – dottern Harlow, född 2019, och sonen Stellan, född 2022.

2018 drabbades paret av en tragedi när deras första barn, en son, föddes död. Karlsson missade flera matcher för att sörja och bearbeta den förlusten.

Erik beskrivs som en varm och rolig person utanför isen. Han har en avslappnad attityd och tar inte sig själv på för stort allvar. Samtidigt är han en tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna vilket såklart syns på isen.

Han gillar mode och att klä sig snyggt, men skämtar också om hur hans skjortor inte överlever morgnarna efter att ha tagit hand om barnen. Erik är extremt tävlingsinriktad men har också ett sunt perspektiv på tillvaron tycker han.

Lön och förmögenhet

Som en av NHL:s bästa backar har Karlsson kunnat förhandla fram lukrativa kontrakt. 2019 skrev han på ett åttaårskontrakt med San Jose Sharks värt 92 miljoner dollar, vilket gör honom till en av de högst betalda backarna i ligan.

Karlssons årslön ligger på 11,5 miljoner dollar, vilket motsvarar cirka 125 miljoner svenska kronor. Utöver NHL-lönen har han också intäkter från sponsoravtal och investeringar.

Karlssons totala förmögenhet uppskattas till omkring 60 miljoner dollar, eller 650 miljoner kronor. Det gör honom till en av de rikaste svenska idrottarna.

Milstolpar och rekord

Här är några av Erik Karlssons främsta milstolpar och rekord. En gedigen lista!

  • Trefaldig vinnare av James Norris Trophy (2012, 2015, 2023)
  • Över 800 poäng i NHL-karriären
  • 101 poäng säsongen 2022/23, nytt backrekord i San Jose Sharks
  • Första backen på 31 år att nå 100 poäng under en säsong
  • Flest assist av en rookie-back i Senators historia (2009/10)
  • Senators poängrekord för backar (2011/12)
  • Delat assist-rekord för backar i ett OS (2014)
  • Utsedd till NHL:s första All Star-lag fyra gånger
  • Över 45 assist i slutspelet

En spelare vi kommer minnas

Erik Karlsson är en av de största svenska hockeyspelarna i modern tid. Från den lilla orten Landsbro har han rest sig till den ytersta eliten. Med tre Norris Trophy-titlar och en rad landslagsmeriter har han redan skrivit in sig i historieböckerna.

Det är förmodligen inte alltför många år kvar av hans karriär så vi får passa på att njuta så länge det varar!

- Dela artikel på messenger eller sociala medier -
Läs också
längdskidor-sportlobby-1

Dopingskandaler vi minns

Inget kan väl förstöra en sport så som dopingskandaler. Här gör vi en historisk återblick på dopingskandaler inom skidor, kanske de som påverkat oss svenskar mest.

Läs mer »
Senaste