sverige längsta hockeymatch

Längsta hockeymatchen i sverige

I den här artikeln listar vi de 5 längsta hockeymatcherna i Sverige, den längsta SHL matchen och berättar lite mer om hur de gick till.

Detta är den längsta hockeymatchen i Sverige

Med hänsyn till periodpauserna varar en hockeymatch normalt i 60 minuter. Matchen spelas i tre perioder som varar i 20 minuter med korta pauser mellan perioderna. Vissa matcher går till sudden death och vissa till straffar vilket gör att tillställningen oftast äger rum i ett par timmar

Den längsta hockeymatchen i Sverige varade i hela 140.41 minuter. Matchen hölls mellan IF Troja och Ljungby-Bofors den 20 mars 2022. Detta var en playoff till kvalserien i elitserien.

Låt oss gå igenom de fem längsta matcherna i Sverige och berätta lite kort om varje. Matcherna sträcker sig ned till Division II. Längre ned i artikeln gör vi också en lista med den längsta SHL matchen.

#5 Leksands IF - Färjestads BK (119.16 minuter)

Längd: 119.16 minuter

Slutresultat: 3-2

Typ av match: SM-Semifinal
År: 1997, 23 mars

Avgörande målskytt: Andreas Karlsson

Slutspelsmatchen mellan Leksand och Färjestad 1997 höll på i nästan sex perioder. Med bara 44 sekunder kvar av den tredje övertidsperioden avgjorde Alexander Karlsson efter 119.16 minuters spel. Detta är den längsta hockeymatchen i SHL och Elitserien men sett till alla matcher ned till Division II hamnar den på femte plats.

För shl.se berättar Karlsson och lagkamraten Tomas Jonsson om deras minnen från maratonmatchen. De beskriver det som en befrielse när pucken gick i mål i den sjätte perioden. Karlsson skrattar och säger också att det blev många bananer i periodpauserna.

#4 Osby IK - Mariestads BolS (128.42 minuter)

Längd: 128.42 minuter

Slutresultat: 5-4

Typ av match: Play Off till Div.I

År: 1993, 28 februari

Avgörande målskytt: Jonas Evaldsson

På fjärde plats över den längsta hockeymatchen i Sverige hamnar en playoffmatch mellan Osby IK och Mariestads BoIS som inte kunde avgöras på ordinarie tid och därmed fick förlängas. Gång på gång. Först efter 128 minuter och 42 sekunder avgjorde Jonas Evaldsson matchen genom att göra 5-4 till Osby i den sjunde perioden.

#3 Karlskrona HK - Kristianstads IK (129.08 minuter)

Längd: 129.08 minuter

Typ av match: Play Off till Kvalserien till HockeyAllsvenskan

År: 2011, 3 mars

Avgörande målskytt: Emil Lundqvist

Att Playoff 2-matchen skulle pågå i 7 perioder och bli en av de längsta matcherna i Sveriges hockeyhistoria var det ingen som kunde ana när matchen drog igång. Matchen blev ett drama som aldrig såg ut att ta slut. Karlskrona vann i den sjunde perioden efter mål av Emil Lundqvist som gjorde att matchen slutade i 3-2.

#2 Olofströms IK - Kristianstads IK (133.38 minuter)

Längd: 133.38 minuter

Slutresultat: 3-4

Typ av match: Play Off till Div.1

År: 1995, 7 mars

Avgörande målskytt: Roman Steblecki

Matchen mellan Olofströms IK och Kristianstads IK varade i hela sex perioder och 13 minuter innan Kristianstads IK, med hjälp av Roman Steblecki, avgjorde. Matchen hade ett publikrekord med hela 2011 åskådare. Matchen slutade inte förrän en bit efter midnatt vilket gjorde att väntande familjemedlemmar hemma oroligt hörde av sig till hallen och frågade vart deras nära och kära höll hus.

#1 IF Troja - Ljungby-Bofors (140.41 minuter)

Längd: 140.41 minuter

Slutresultat: 2-1

Typ av match: Playoff till kvalserien i elitserien

År: 2002, 20 mars

Avgörande målskytt: Mika Välilä

Drygt 2200 personer hade bänkat sig i Sunnerbohov för att se matchen mellan IF Troja och Ljungby-Bofors den 20 mars 2002. Oväntat många orkade också stanna kvar för att se hela maratonmatchen. För det är precis vad det blev, en maratonmatch utan dess like.

Det var Mika Välilä som fick äran att avgöra matchen efter drygt 140 minuters spel. Han avgjorde matchen genom ett vinkelskott från vänster, vilket dessutom var Trojas 92:a skott under matchen.