hockey-sportlobby-1

Världens längsta hockeymatch

Här listar vi de 6 längsta hockeymatcherna genom tiderna - Kan du gissa vilken som är världens längsta hockeymatch någonsin?

De allra flesta hockeymatcher spelas 3 x 20 minuter med korta pauser mellan perioderna, vissa går till sudden death och vissa kanske går till straffar, oftast är tillställningen över på ett par timmar. Men i denna artikel kommer vi lyfta fram några riktiga långkörare i listan Världens längsta hockeymatch.

Längsta hockeymatchen någonsin spelades nog inte i den liga som många kanske gissar. Vi får faktiskt leta oss till ett grannland till Sverige för att hitta världens längsta hockeymatch. I en liga där kvalitén kanske inte är den högsta. Matchen ifråga spelades över 40 minuter längre än näst längsta hockeymatchen vilket verkligen är anmärkningsvärt.

Alla övriga matcher kommer naturligt ifrån slutspelsmatcher i NHL som ju kan hålla på hur länge som helst ibland när spelarna börjar bli trötta och effektiviteten sjunker. Vi har inte satt någon tidsgräns för när varje unik match har spelats, så förbered dig för ett par historiska tillbakablickar. Nu kör vi!

#6 Pittsburgh Penguins vs Washington Capitals

Längd: 2 h 19 m 15 s
Slutresultat: 3-2
Arena: US Airways Arena
År: 1996
Avgörande målskytt: Petr Nedved, Tjeckien

Först ut på listan över världens längsta hockeymatch hittar vi under året 1996 ifrån Stanley Cup slutspelet. Pittsburgh Penguins tog emot Washington Capitals i game 4 av 7 där man till slut kunde ta hem matchen vilket innebar en kvittering till 2-2 i matcher. Efter denna uttömning så kunde inte Washington riktigt resa sig igen mentalt och Pittsburgh kunde avgöra kvartsfinalserien med två raka segrar efter detta.

Dock så tog det slut i semifinalen för Pingvinerna som vi kan gissa hade tagit ut sig lite för mycket i matchen som är bland de längsta genom tiderna med sina 139 minuter och 15 sekunder där avgörandet kom i den slutet av den fjärde övertidsperioden. Detta innebär en sista plats på vår lista – längsta hockeymatchen genom tiderna.

#5 Anaheim Mighty Ducks vs Dallas Stars

Längd: 2 h 20 m 48 s
Slutresultat: 4-3
Arena: American Airlines Center
År: 2003
Avgörande målskytt: Petr Sykora, Tjeckien

I denna första match av kvartsfinalserien mellan Anaheim och Dallas så utspelade sig den här topp-5 längsta matcherna genom tiderna. I Pacific Division så var det ingen fråga om vem som var det bättre laget där Dallas vann serien med hela 16 poäng före just tvåan Anaheim, men i den första matchen i slutspelet ville Ankorna verkligen inte vika ner sig. Det gjorde man sannerligen inte och på assist från Adam Oates och Mike Leclerc så kunde Petr Sykora avgöra matchen redan 48 sekunder in i den femte övertidsperioden.

The Mighty Ducks of Anaheim kunde vinna serien efter 6 matcher och man tog sig trots denna superlånga match hela vägen till Stanley Cup Final – där var dock New Jersey Devils för starka och det blev till slut en andra plats när de kollar tillbaka över året. Att de var med och spelade den femte längsta hockeymatchen, 140 minuter och 48 sekunder,  är dock inte något som glöms bort lika fort.

#4 Philadelphia Flyers vs Pittsburgh Penguins

Längd: 2 h 32 m 1 s
Slutresultat: 2-1
Arena: Mellon Arena
År: 2000
Avgörande målskytt: Keith Primeau, Kanada

Fyra år tidigare hade Pittsburgh Penguins varit på rätt sida som ni kunde läsa här ovan på sjätteplatsen. Denna gång skulle de dock inte ha samma flyt. Matchklockan stod på 152 minuter och 1 sekund när Kanadensiska Keith Primeau kunde avgöra matchen till Philadelphias fördel med ett skott över axeln på Pittsburghs målvakt Ron Tugnutt. Detta innebar slutsignalen för plats 4 över världens längsta hockeymatch.

Detta innebar en kvittering i kvartsfinalserien och Flyers kunde ta sig vidare till semifinal genom att vinna de nästkommande två matcherna med 6-3 och 2-1. I semifinalen tog säsongen emellertid slut då man inte kunde ro på starka New Jersey Devils.

#3 Toronto Maple Leafs vs Boston Bruins

Längd: 2 h 44 m 46 s
Slutresultat: 1-0
Arena: Maple Leaf Gardens
År: 1933
Avgörande målskytt: Ken Doraty, Kanada

Från #4 på denna lista så hoppar vi nu hela 67 år tillbaka i tiden till ett övertids-maraton mellan Toronto och Boston som avgjordes först under den sjätte övertidsperioden. På den här tiden spelade man bara bäst av 5 i slutspelet och detta var faktiskt den femte och avgörande mellan de två lagen. Därför kan man tänka sig att det var extra skönt för Ken Doraty när han efter 164 minuter och 46 sekunder fick sätta dit det första och avgörande målet för matchen. Detta var världens längsta hockeymatch när den hade spelats klart 1933.

#2 Detroit Red Wings vs Montreal Maroons

Längd: 2 h 56 m 30 s
Arena: Montreal Forum
År: 1936
Avgörande målskytt: Mud Bruneteau, Kanada

Rekordet som #3 på denna listan slog fick den bara behålla i tre års tid innan denna match mellan Detroit och Montreal spelades. Nästan tre timmar pågick denna galna match där det inför matchens sista skott inte hade gjorts ett enda mål. Vi kan anta att målvakterna var ganska bra på den gamla goda tiden, eller hur?

Detta var den första matchen i semifinalserien där Detroit efter denna bragd även kunde ta hem nästkommande två matcher och enkelt ta sig till final. Där kunde man sedan, trots denna maratonmatch, slå Toronto med 3-1 i matchen och ta hem Stanley Cup pokalen. Rekordet på totalt 176 minuter och 30 sekunder stod sig hela 81 (!) år som världens längsta hockeymatch.

#1 Storhamar Dragons vs Sparta Warriors | Världens längsta hockeymatch

Längd: 3 h 37 m 14 s
Arena: Nordlyshallen
År: 2017
Avgörande målskytt: Joakim Jensen, Norge

Nu satt du förmodligen och väntade på en riktigt gammal legendmatch mellan några storlag i NHL? Då var du lite fel ute. För #1 på denna lista över världens längsta hockeymatch är inte riktigt vad man kunde förvänta sig. 81 år efter rekordet i Montreal så blev det till slut slaget av en slutspelsmatch i vårt västra grannland, Norge. Storhamar Dragons mötte Sparta Warriors och efter totalt 217 minuter och 14 sekunder kunde Joakim Jensen avgöra för Storhamar Dragons, vilket visade sig vara den längsta hockeymatchen någonsin. Detta var då alltså i den åttonde övertidsperioden eller totalt 11:e perioden i matchen, wow.

Skottstatistiken i matchen slutade 96-93 så målvakterna höll rejält tätt mellan stolparna. Matchen höll på så länge att man kan tänka sig att till och med det förlorande laget var glada att matchen äntligen tog slut. En rolig historia från denna match är att den Norska polisen fick flera samtal om försvunna personer som hade varit på matchen, varpå polisen fick svara att “matchen är inte slut än”…

De var alltså de 6 längsta hockeymatcherna genom tiderna. Om du undrar vilken hockeymatch som är längst i Sverige och i SHL så kan du hitta den listan här.