sveriges herrlandslag i ishockey

Sveriges Herrlandslag i Ishockey – Statistik och Historia

Välkommen till en grundlig genomgång av Sveriges herrlandslag i ishockey, en stolt symbol för svensk idrott och ett lag att räkna med på den internationella ishockeyscenen. Kända som Tre Kronor, har detta lag skapat en imponerande historia genom att ständigt leverera starka prestationer och spelare av yttersta världsklass.

Tidiga framgångar och världsmästerskapsguld

En av de mest framstående bedrifterna för det svenska landslaget i hockey är deras imponerande skörd av 11 guldmedaljer i världsmästerskapen. Dessa guldmedaljer vanns år 1953, 1957, 1962, 1987, 1991, 1992, 1998, 2006, 2013, 2017 och 2018. Varje seger har bidragit till att cementera Sveriges plats som en dominerande kraft inom internationell ishockey.

sverige hockeypuck

Olympiska framgångar

När det gäller de olympiska spelen har Sveriges herrlandslag i ishockey även där visat prov på framstående prestationer. Laget har vunnit två guldmedaljer, det första i Lillehammer 1994 och det andra i Turin 2006. Dessutom har laget även vunnit silver vid tre tillfällen och brons vid fyra tillfällen, vilket visar på en konsekvent stark närvaro i olympiska sammanhang.

Laguppställning i senaste Hockey VM

Här är en tabell med spelarna uppdelade i tre kategorier: Målvakter, Backar och Forwards. Denna laguppställning är ifrån senaste VM turneringen, blir det några ändringar till nästa VM tror du?

MålvakterNamnLag
30Jesper WallstedtIowa Wild
31Lars JohanssonFrölunda HC
35Jacob JohanssonTimrå IK
Målvakter i VM 2023 Sveriges herrlandslag i Ishockey
BackarNamnLag
2Christian FolinFrölunda HC
7Henrik TömmernesGeneve-Servette
12Patrik NemethArizona Coyotes
32Lukas BengtssonVäxjö Lakers
37Timothy LiljegrenToronto Maple Leafs
38Rasmus SandinWashington Capitals
54Anton LindholmLeksands IF
64Jonathan PudasSkellefteå AIK
Backar i VM 2023 Sveriges herrlandslag i Ishockey
ForwardsNamnLag
17Pär LindholmSkellefteå AIK
18Dennis EverbergRögle BK
19Marcus SörensenFribourg-Gottéron
20André PeterssonHV71
21Leo CarlssonÖrebro HK
23Lucas RaymondDetroit Red Wings
24Oscar LindbergSC Bern
33Jakob SilfverbergAnaheim Ducks
48Jonatan BerggrenDetroit Red Wings
49Fabian ZetterlundSan José Sharks
59Linus JohanssonFärjestads BK
70Dennis RasmussenHC Davos
91Carl GrundströmLos Angeles Kings
95Jacob de la RoseFribourg-Gottéron
98Alexander NylanderPittsburgh Penguins
Forwards i VM 2023 Sveriges herrlandslag i Ishockey

Legendariska spelare

Ishockey är en lagsport, men vissa spelare har utmärkt sig och lämnat ett bestående intryck på Sveriges herrlandslag i ishockey. Dessa legendariska spelare har bidragit till lagets framgångar och har skrivit sina egna kapitel i Tre Kronors historia. Låt oss ta en närmare titt på några av dessa framstående spelare och deras individuella framgångar.

Jörgen Jönsson

Jörgen Jönsson är en av de mest framstående spelarna i Sveriges herrlandslag i ishockey. Med sina 285 landskamper är han den spelare som har representerat Tre Kronor flest gånger. Jönsson, en naturlig ledare på isen, har bidragit med sin skicklighet och uthållighet till lagets framgångar under sin tid i landslaget. Man behöver alltså inte vara en expert på hockeyfakta för att förstå vilket avtryck Jörgen Jönsson har gjort inom svensk hockey.

Sven Tumba

Sven Tumba är en annan legend inom svensk ishockey. Han är lagets främsta målskytt genom tiderna, med imponerande 186 mål. Tumba är känd för sin skarpa skottförmåga och snabba skridskoåkning, vilket gjorde honom till en formidabel motståndare på isen.

Peter Forsberg

Peter Forsberg, ofta känd som “Foppa”, är en av de mest ikoniska spelarna i svensk ishockeyhistoria. Med sin tekniska skicklighet, kreativa spelstil och aldrig sinande kampvilja, har Forsberg gjort ett bestående intryck på Sveriges herrlandslag i ishockey och på sporten som helhet.

Nicklas Lidström

Nicklas Lidström, även känd som “Mr. Perfect”, är en av de mest respekterade försvarsspelarna i ishockeyns historia och hade med det också en av de största lönerna i hela nhl. Med sin förmåga att läsa spelet, sin tekniska skicklighet och sitt lugn under press, har Lidström bidragit till flera av Sveriges framgångar på isen.

Henrik Lundqvist

Henrik Lundqvist, eller “King Henrik” som han ofta kallas, är en av de mest framstående målvakterna i svensk ishockey. Med sina spektakulära räddningar och sin förmåga att stå fram under press, har Lundqvist varit en nyckelfaktor i flera av Sveriges framgångar, inklusive OS-guldet 2006.

- Dela artikel på messenger eller sociala medier -
Läs också
Senaste