armand duplantis världsrekord nyhet

Armand slår till igen!

Armand Duplantis har gjort det igen. Den svenske stavhoppsstjärnan satte världsrekord vid en gala i Clermont-Ferrand i Frankrike genom att förbättra sitt tidigare egna rekord med en centimeter till 6,22.

Nytt världsrekord av Duplantis – klarade 6,22

Världs- och OS-mästaren beslutade i förra veckan att inte delta i nästa veckas inomhus-EM i Istanbul. Duplantis vill istället fokusera sina ansträngningar på utomhussäsongen.

23-åringen hindrades dock inte från att nå nya höjder inomhus.

Vid den årliga stavhoppsgalan i Clermont-Ferrand utmärkte sig svensken.

Duplantis hoppade högre än han någonsin gjort tidigare och förbättrade sitt tidigare rekord från utomhus-VM 2022 i Eugene, USA, där han klarade 6,21 meter.

Han behövde tre försök. Han missade knappt på sitt första försök, medan han gjorde ett misstag på sitt andra försök och var tvungen att avbryta på vägen upp.

Det var tredje gången som gällde – och ett felfri hopp med klar marginal. Han satte det högsta märket i historien för sjätte gången. Duplantis slog först världsrekordet i februari 2020 när han nådde 6,17 meter, och drygt en vecka senare förbättrade han det med en centimeter.

Förra året slog han sitt eget rekord tre gånger, med utomhus-VM i Eugene som höjdpunkt.

Duplantis startade på 5,71 meter, som han enkelt klarade, med gott om utrymme över ribban. Han hoppade sedan 5,81 meter men missade sitt första försök på 5,91 meter.

Duplantis korrigerade och klarade den enkelt på sitt andra försök.

Det var en högkvalitativ tävling och tre hoppare klarade 5,91 meter, förutom Duplantis – Kurtis Marschall från Australien, som satte personligt rekord, och Menno Vloon från Nederländerna.

Men sedan vacklade de andra konkurrenterna, medan Duplantis fortsatte att klara 6,01 meter.

Mondos nya rekord ökar på hans “lön” ytterligare till nya nivåer och detta år ser ut att kunna bli det bästa hittills pengamässigt.

- Dela artikel på messenger eller sociala medier -
Läs också
Senaste