Ishockeyspel i svartvitt.
Börje Salming ALS.

Börje Salming 1951-2022 – En av de största

Börje Salming har avlidit i sviterna av sjukdomen ALS. Han är svensk hockeys störste någonsin. Här är hans liv.

"Ha alltid kul och ge aldrig upp" 

Börje Salming ALS

Börje Salming berättade att han hade drabbats av sjukdomen ALS så sent som i augusti 2022. Under året hade han börjat få talsvårigheter och gick därför en utredning för att se vad det var för något som spökade. Tyvärr var det den förödande sjukdomen.

“Jag har fått ett besked som har skakat om livet för mig och min familj. De tecken, som antydde att allt inte stod rätt till i min kropp, visade sig vara sjukdomen ALS”, sa han till TT.

Börje Salming ALS, sjukdomen han drabbades av innebär att armar och ben försvagas och till slut blir förlamade. Man får även svårare att prata och med tiden svårt att svälja.

Det finns inget botemedel i dagsläget. Börje dog till följd av den hemska sjukdomen 24:e november 2022.

Börjes största meriter

Börje Salming var den spelare som beredde väg för svenskar in i NHL. Innan Börje blev hittad av Torontos scout Jerry Macnamara var det nämligen inte en grej att svenskar flög över och spelade i NHL.

Börje begav sig till Toronto 1973 och fick det legendariska numret 21. Han var smidig, snabb och poängfarlig. Och som vi alla vet är Börje en man och en spelare som man tycker om. Likaså var det i Kanada och speciellt i Toronto.

1976 var det Canada Cup och Kanada tog emot Sverige i just Toronto. Vem fick stående ovationer och högst jubel? Börje Salming. Trots den svenska tröjan. Trots att det var mot Kanada.

Börje vann aldrig Stanley Cup men han hann med en hel del annat. Och han kom även med på listan över NHL:s topp 100 spelare någonsin. 

Matcher i NHL: 1148

Poäng i NHL: 787

Hockey Hall of Fame: Invald 1996

SM: Två guld

VM: Ett silver och två brons

En solig vinterdag, ett hockeymål står tomt på isen.

Torontos hyllning av Börje Salming

Börje Salming ALS är en av Torontos mest hyllade spelare genom tiderna.

Han är fortfarande den back som gjort flest poäng för laget och bara veckan innan han dog blev han hyllad. På plats var han trots att sjukdomen var så långt gången. 

- Dela artikel på messenger eller sociala medier -
Läs också
Senaste