elvira öberg världscupen

Elvira Öberg bommade på jaktstarten

Med fem bom hade Elvira Öberg aldrig något med toppstriden att göra under jaktstarten i Ruhpolding. En insats som gör att hon ytterligare halkar efter i striden om att vinna den totala världscupen. 

Mellan den 10:e och 14:e januari genomfördes en deltävling, inom världscupen för skidskytte, i den klassiska skidorten Ruhpolding. Förväntningarna var höga på flera svenska åkare men resultaten blev minst sagt blandade. En av de som misslyckades att nå sina mål var Elvira Öberg

I jaktstarten gick Elvira Öberg ut som femma och hade förutsättningar för att kunna slåss om de bästa placeringarna. Men redan på det första skyttet bommade hon bort sig. Under det liggande skyttet missade hon två skott och kom därmed efter den ledande klungan direkt. 

Även andra skyttetillfället gav samma resultat. Med fyra bom, på två skjutningar, var det uppenbart att hon inte längre hade någon chans att komma ikapp. I en intervju till Aftonbladet säger hon att det därmed var svårt att hitta tillbaka till moralen under tredje varvet och att det blev ”en kamp mot mig själv”. Hon sammanfattar även loppet i intervjun med att det blev en dålig insats. 

”Jag gör ett dåligt lopp, tyvärr. Det är så enkelt.”

/Elvira efter loppet

Med totalt fem bom kunde Elvira Öberg ta sig in på en 18:e plats. Hennes syster, Hanna Öberg, var den svensk som lyckades bäst i loppet. Hon började på en 27:e plats och tog sig upp till en 8:e plats i jaktstarten. Vinnare blev Lisa Vittozzi efter en rafflande spurtstrid mot Juni Arnekleiv samt Ingrid Landmark Tandrevold. 

Halkar efter i världscupen

Inför säsongen var Elvira tydlig med att hennes mål var att vinna totala världscupen. Det är fortfarande möjligt även om hennes insats i Ruhpolding har försämrat förutsättningarna något. Framförallt är det en trio av åkare som slåss om förstaplatsen och allra bäst har Ingrid Landmark presterat under säsongen. 

Hanna anser däremot inte själv att det är kört då det nya poängsystemet för skidskytte premierar vinnarna extra mycket. Skulle hon vinna någon tävling kan hon alltså snabbt vara tillbaka i toppstriden.

De nya reglerna infördes inför säsongen 2022/2023 och förändrade förutsättningarna på flera punkter. Bland annat räknas inte längre VM-loppen in i världscupen. Dessutom får inte åkarna längre räkna bort sina två sämsta resultat, vilket var möjligt tidigare. Poängsystemet ändrades även så att de sex åkare som når de bästa resultat gynnas mer än tidigare. 

Tidigare fick vinnaren 60 poäng, vilket höjts till 90 poäng. Tvåan får 75 poäng istället för 54 och trean får 60 istället för 48. Därefter minskas skillnaden mot tidigare poängnivåer ner till sjätteplats. Från och med sjundeplats har ingen poängförändring skett. 

- Dela artikel på messenger eller sociala medier -
Läs också
Senaste