os utan dopingkontroller och tester

Ett Friidrotts-OS utan dopingtester 2024?

Som en olympiad, fast utan dopningstester. Det är vad affärsmannen Aron D’Souza planerar att arrangera.

– Idrottare är vuxna människor som har rätt att göra vad de vill med sina kroppar, säger han enligt The Guardian.

Mästerskapet, “Enhanced Games”, är planerat att äga rum i december 2024 om allt går enligt Aron D’Souzas planer och kommer inte att inkludera några dopningstester eller drogtester alls – alltså inga fler dopingskandaler.

D’Souzas argument är alltså att människor bör använda allt som är tillgängligt för att prestera på så hög nivå som möjligt.

– IOK (Internationella Olympiska Kommittén) har varit en enväldig regent som har styrt idrottsvärlden i 100 år, men nu är oppositionen här. Vi är redo för kamp. Jag vet att de kommer att spela fult. Jag vet att de kommer att hota oss. Men i slutändan vet vi att vi är moraliskt rättvisa, säger D’Souza till AAP enligt The Guardian.

Grenarna som kommer att inkluderas i spelen är flera av världens största sporter så som friidrott, simning, tyngdlyftning, gymnastik och kampsporter.

The Guardian skriver, utan att nämna några namn, att två betydande australiska idrottare är intresserade av mästerskapet och Swimswam rapporterar att simmarna och tidigare olympiska deltagarna Roland Schoeman och Brett Fraser är positiva till idén.

os elden

Australiensiska chefen kritisk

Anna Meares, chef för det australiensiska olympiska teamet inför OS i Paris 2024, som också är en tidigare olympisk guldmedaljör, kritiserar konceptet.

– Det är ett skämt, helt ärligt. Orättvist, osäkert – jag tror inte att detta är rätt sätt att närma sig idrott, säger Meares.

Men D’Souza håller alltså inte med om detta.

– Idrottare är vuxna människo och de har ju rätten att göra vad de vill med sina kroppar – min kropp, mitt val, din kropp, ditt val liksom. Ingen regering som säger till, ingen idrottsförbund bör fatta beslut åt idrottare – särskilt inte när det gäller produkter som är reglerade och godkända av FDA, säger han.

- Dela artikel på messenger eller sociala medier -
Läs också
Senaste