jon dahl tomasson

Jon Dahl Tomassons första trupp

I mars möter svenska landslaget Portugal och Albanien vilket blir Jon Dahl Tomassons första matcher som förbundskapten. Truppen är uttagen och ett par ”skrällar” fanns med enligt flera experter. 

I slutet av februari blev det officiellt att Jon Dahl Tomasson blir Sveriges nya förbundskapten för landslaget i fotboll. På hans första presskonferens berättade han om sin syn på landslagets framtid och hur han vill bygga laget. Detta via en ”internationell fotbollsidentitet med offensivt tänk”. Slutmålet är att ta Sverige till VM 2026 och de första stegen är att börja skapa den nya spelstilen via ett par landskamper under våren. 

Första matchen, med Jon Dahl Tomasson som förbundskapten, blir landskampen mot Portugal den 21 mars. Detta på bortaplan i staden Guimarães. Första matchen på hemmaplan blir mot Albanien 25 mars på Friends Arena. 

Nya truppen

När Tomasson presenterade truppen inför landslagsmatcherna var det med fyra ”skrällar”. Det var nämligen inte många experter som trodde att Gustaf Nilsson, Simon Olsson, Anton Salétros och Jacob Ondrejka skulle ta varsin plats. Om någon av dem får spela från start eller främst planeras komma in som avbytare återstår att se. 

I en kommentar till SVT säger proffskommentatorn Daniel Nannskog att spelarna ”stämmer väl överens” med den offensiva fotboll som Tomasson vill skapa. Bland annat lyfts Ondrejka upp som en ”offensiv spets”. 

Att det var oväntat att de skulle få plats i truppen beror delvis på att de har relativt få A-landslagsmatcher i bagaget. Nilsson har exempelvis bara spelat en A-landslagsmatch vilket var under 2018. Även Ondrejka har bara spelat en match, vilket var 2023. Simon Olsson är den minst rutinerade. Han togs visserligen ut för januariturnén 2022 men eftersom matcherna ställdes in blev det aldrig någon speltid. 

Bland de betydligt mer väntade namnen finns exempelvis Robin Olsen, Ludwig Augustinsson, Victor Nilsson Lindelöf och Jens Cujuste. Hela truppen går att läsa om på Svt.se

Halvår med landskamper

Efter Portugal och Albanien väntar två landslagsmatcher i juni mot Danmark och Serbien. Till media säger Tomasson att fokus under denna tid kommer att vara på att ”lära känna spelarna”. Han beskriver hans långsiktiga arbete i tre faser där den första fasen är just denna tid. Därefter väntar Nations League under hösten där laget på allvar får testa den nya ”offensiva och äventyrliga” spelstilen. Därefter kommer sista ”fasen” med kvalet till VM 2026 vilket är det långsiktiga målet för Tomasson att lyckas med. 

- Dela artikel på messenger eller sociala medier -
Läs också
Senaste