adrian kempe

NHL-tätt i Tre kronor i VM

Med 16 spelare redan klara, och fler på gång, blir det ovanligt NHL-tätt i Tre kronor under årets hockey-VM. Laget har gått upp till att vara favoriter, efter Kanada. 

Efter första omgången av Stanley Cup har flera svenskar blivit tillgängliga för hockey-VM som börjar fredagen den 10:e maj. Förbundskaptenen för Sveriges herrlandslag i ishockey, Sam Hallam, bör vara riktigt nöjd med utfallet då flera stjärnspelare därmed kan stärka upp truppen inför VM. 

Inför måndagens matcher i NHL var det redan klart med stjärnspelare som exempelvis Samuel Ersson, Erik Karlsson, Victor Hedman, Marcus Pettersson, Pontus Holmberg och Joel Eriksson Ek. Totalt var det 16 NHL-spelare klara för VM och på måndagen tackade Carl Grundström ja. Det enda som kunde sätta käppar i hjulen var om Los Angeles Kings inte skulle släppa iväg honom.

Alla NHL spelare som är klara för VM

NamnÅlderKlubbPosition
Samuel Ersson23Philadelphia FlyersMålvakt
Filip Gustavsson25Minnesota WildMålvakt
Jesper Wallstedt21Minnesota WildMålvakt
Jonas Brodin30Minnesota WildBack
Rasmus Dahlin23Buffalo SabresBack
Victor Hedman32Tampa Bay LightningBack
Erik Karlsson33Pittsburgh PenguinsBack
Marcus Pettersson27Pittsburgh PenguinsBack
André Burakovsky28Seattle KrakenForward
Joel Eriksson Ek26Minnesota WildForward
Marcus Johansson32Minnesota WildForward
Adrian Kempe26Los Angeles KingsForward
Isac Lundeström23Anaheim DucksForward
Victor Olofsson27Buffalo SabresForward
Fabian Zetterlund23San Jose SharksForward
Lucas Raymond21Detroit Red WingsForward
Klara NHL spelare för hockey vm 10-26 maj. Senast uppdaterad 6e maj 21.15

Ingen William Nylander

Många hade hoppats på att även William Nylander skulle stärka upp truppen. Men efter att ha spelat flera matcher med migränproblem minskade chansen att han skulle tas ut till truppen. På måndagsmorgonen skrev Aftonbladet att ”allt mindre tyder på att William Nylander kommer till VM”.

william nylander

Maple Leaf skulle knappast släppa iväg en av deras mest värdefulla spelare om det fanns uppenbara hälsoproblem. Efter matchen mot Boston Bruins sa Nylander att hans migränproblem varit så stora att det till och med påverkat synen för honom. Ett uttalande som nog tog bort de sista förhoppningarna om att han skulle kunna komma till VM. 

Så spelas hockey-VM 2024

Hockey-VM spelas i Tjeckien mellan den 10:e maj och 26:e maj. Med ovanligt många NHL-spelare är Sverige en av favoriterna till guldet. På flera bettingsidor är Kanada favoriter till ett odds på cirka 3,5 – 4,0. Därefter kommer, hos vissa bolag, Sverige med ett odds på 4 – 5. Hos andra bolag är USA favorit efter Kanada med Sverige tätt bakom. 

Sverige börjar VM med match mot USA klockan 20:20 den 10:e maj. Detta i grupp B som även omfattar Frankrike, Tyskland, Lettland, Slovakien, Kazakstan och Polen. Ett Polen som nu gör comeback i VM efter att inte spelat på denna nivå sedan 2002. Kampen om gruppvinsten bör stå mellan USA och Sverige. 

Sveriges sista gruppspelsmatch spelas den 21:a maj mot Slovakien och sedan börjar kvartsfinalerna den 23:e maj. Förra året åkte Sverige ut på denna nivå och slutade därmed 6:a i turneringen. Detta efter en oväntad förlust mot Lettland som då gick vidare till lagets historiskt bästa placering, en semifinal. 

- Dela artikel på messenger eller sociala medier -
Läs också
Senaste