real madrid la liga

Vinner Real Madrid La Liga? – dominerar statistiken

Mycket talar för att Real Madrid vinner årets La Liga. Ett lag som redan dominerar statistiken över ligavinnare och vinnare av Champions League. Däremot har de en bit kvar upp till Barcelona när det kommer till Copa del Rey. 

Real Madrid har sju matcher kvar att spela och en ledning med 8 poäng före Barcelona. Även om det finns en teoretisk chans för Barcelona så har de flesta experter tagit ut Real Madrids ligaseger i förskott. Kommande match, mot just Barcelona, kan däremot skapa en viss spänning i kampen om ligatiteln. Skulle Madrid vinna blir det 11 poängs mellanskillnad medan om Barcelona vinner blir det enbart 5 poäng. 

Rekord i La Liga

Med en ligavinst skulle Real Madrid förbättra sin redan imponerande statistik inom spansk fotboll. De har idag 35 ligavinster medan Barcelona ”bara” har 27. Det är dessa två giganter som dominerat ligan under lång tid och tillsammans har de 62 av samtliga 92 titlar. 

Det är även enbart Real Madrid som har 5 ligatitlar i följd. En bedrift som de uppnådde mellan åren 1961 – 1965 samt mellan 1986 – 1990. Barcelona har som bäst 4 ligatitlar i följd. 

Rekord i Champions League

Det är inte bara i La Liga som Real Madrid har bäst statistik utan även i Champions League. De är det lag som varit Champions league vinnare flest antal gånger. De började med att vinna fem år i rad, 1956 – 1960, en bedrift som inget annat lag lyckats med. Sedan dess har det blivit ytterligare 9 Champions League-titlar vilket innebär att Real Madrid, fram till våren 2024, har totalt 14 titlar. 

På andra plats kommer Milan med sju titlar. Det italienska laget har däremot främst historiska framgångar då enbart en av deras titlar tagits sedan 1972. Det kan jämföras med Real Madrid som vunnit 7 gånger under 2000-talet. 

Barcelona bättre i Copa del Rey

Copa del Rey, eller spanska mästerskapet, spelades för första gången 1903. Sedan dess har upplägget ändrats något men grundidén är att lag möts från flera divisioner i kampen om cup-vinsten. Detta på ett liknande sätt som svenska cupen. I Spanien möts lag från Primera Division och Segunda Division samt sex lag från Segunda Division B och de som vunnit Tercera Division.  

Här har Real Madrid inte alls lika bra statistik som i den inhemska ligan eller Champions League. Det lag som vunnit flest gånger är Barceona, med 31 vinster. Därefter kommer Athletico Bilbao med 24 vinster och Real Madrid med 20. Däremot är Real Madrid bäst på att komma tvåa i turneringen vilket de gjort 19 gånger. På andra plats kommer Athletico Bibao med 15 stycken andraplatser. 

- Dela artikel på messenger eller sociala medier -
Läs också
Senaste