pingis vm truls möregårdh

Sverige och Truls ute ur Pingis VM i Åttondel

Sverige åkte ut i åttondelsfinal efter att ha förlorat mot Taiwan i Bordtennis-VM. Ett betydligt sämre resultat än väntat enligt både experter och lagets stora stjärna Truls Möregårdh

Sverige började Bordtennis-VM mycket stabilt genom att vinna de fyra gruppspelsmatcherna. Även mot Serbien, som då var obesegrad, hade Sverige inte några större problem och vann med 3 – 1. Därmed var de vidare till slutspel som ett obesegrat lag. Men i åttondelsfinalen tog det oväntat stopp. 

Taiwan vann åttondelen

Matchen började bra för Sverige då lagets bästa spelare, Truls Möregårdh, tog en stabil seger med 3 – 1 mot Kao Cheng-Jui. Taiwan kom sedan igen till 1 – 1 i matcher efter att Lin Yun-Ju vunnit med 3 – 0. Sverige återtog visserligen ledningen tack vare fin insats av Anton Källberg men därefter kom vändningen från Taiwan. Detta via en vinst för Lin Yun-Ju mot Truls Möregårdh vilket innebar att det blev en helt avgörande match mellan Mattias Falck och Cheng-Jui Kao. Det blev Kao som tog hem vinsten och Taiwan gick vidare till kvartsfinal medan svenskarna fick lämna turneringen. 

Taiwan vann sedan kvartfinalen mot Tyskland med 3 – 0 men förlorade mot Frankrike i semifinalen. Finalen avgjordes därmed mellan Frankrike och Kina där Kina, återigen, stod som vinnare. Det är det land med överlägset flest VM-guld och de flesta av världens bästa bordtennisspelare kommer även från Kina. 

Även om resultatet inte gick Sveriges väg så vill inte Truls Möregårdh se det som ett fiasko för laget. I intervjuer till media pekar han istället på att Sverige fick en ”tuff lottning” och en jättetuff match mot Taiwan. Visserligen var förhoppningar att laget skulle kunna ta sig längre men förutsättningarna, och turen, var helt enkelt inte på deras sida.  

Påverkar OS

Eftersom Sverige är Europamästare i bordtennis har laget en automatisk plats vid sommar-OS i Paris kommande sommar. Däremot påverkade resultatet i VM lagets utgångsläge under kommande OS-turnering. De olika lagens ranking påverkar nämligen vilken grupp de lottas in i. Med allt för dålig ranking är risken att Sverige får en mycket svår lottning. 

Även för damerna blev VM-resultatet en besvikelse och något som troligtvis kommer att innebära att de inte får spela i OS i sommar. Målet var att nå kvartsfinal för att på detta sätt automatisk få biljetten till OS. Ett mål som laget inte lyckades uppnå och de får nu förlita sig på den sista vägen till turneringen, världsrankingen. Chansen att lyckas nå kvalificering denna väg är däremot mycket liten.  

- Dela artikel på messenger eller sociala medier -
Läs också
Senaste