längst-basketspelare-sportlobby

Världens längsta basketspelare

I den här listan har vi valt att plocka fram de 9 längsta basketspelarna i NBA genom tiderna. Självklart presenterar vi också vilka som idag är världens längsta basketspelare!

Basket är en av de sporter där längd kan vara en spelares främsta styrka. Om du har längden så behöver du inte vara lika snabb eller ha samma teknik som dina motspelare. Du kan istället utnyttja din längd för att vara värdefull för ditt basketlag. Världens längsta basketspelare får dock alltid lite extra uppmärksamhet, det är trots allt rätt unikt.

Just längden på basketspelare är vad vi ska fokusera på i denna artikel. Först tar vi såklart en titt på vem som är världens längsta basketspelare just nu och längre ner kan ni hitta de längsta basketspelarna genom tiderna. För att avgränsa resultatet så har vi bara tagit med spelare från den bästa basketligan i världen, NBA. 

Snabba svaren

  • Vem är världens längsta basketspelare genom tidern?

    Världens längsta basketspelare genom tiderna heter Gheorghe Muresa och han är 231 centimeter lång.

  • Vem är världens längsta aktiva basketspelare just nu?

    Världens längsta aktiva basketspelare heter Tacko Fall och han spelar i NBA.

3 längsta basketspelarna just nu

#1 Tacko Fall längd – 226 cm lång

Tacko är alltså världens längsta basketspelare. Många uppgifter säger att Tacko Fall är 229 cm, men det stämmer inte. Ni kan se NBAs officiella info här

#2 Boban Marjanovic längd – 224 cm lång

Innan Tacko Fall blev värvad av Boston Celtics så var det Boban Marjanovic som toppade denna lista. Han är född 1988 och spelar för Dallas Mavericks.

Kristaps Porzingis längd – 221 cm lång

Kristaps är född 1995 och är ifrån Lettland. Han spelar för Dallas Mavericks precis som Boban och hamnar på plats 3 över världens längsta basketspelare.

Top-9 längsta basketspelarna genom tiderna

Så vem är egentligen längsta basketspelaren i NBA genom tiderna – Här är listan på de 9 längsta. En del har spelat många säsonger medans somliga bara fick visa upp sig under en kort tid. En enorm längd är inte alltid ett säkert kort för en framgångsrik karriär verkar det som. Hur lång är Tacko Fall? Eller hur många poäng gjorde egentligen Yao Ming? Vi har svaren och här kommer dom.

#9 Sim Bhullar

Född: 1992
Land: Kanada
Längd: 2 meter 26 centimeter
Senast mätta tävlingsvikt: 163 kg

Sim Bhullar är först ut på denna lista med sina 226 cm. Sim var den första spelaren i NBA:s historia med indiskt påbrå, som ni kanske kan höra på namnet. Hans föräldrar kommer ifrån Punjab och emigrerade till Kanada på 80-talet. Sim spelade bara en säsong för Sacramento Kings, men det räcker för att komma med på den här listan med längsta basketspelaren genom tiderna.

#8 Tacko Fall

Född: 1995
Land: Senegal
Tacko Fall längd: 2 meter 26 centimeter
Senast mätta tävlingsvikt: 141 kg

Tacko Fall blev inte ens vald i draften till NBA trots hans längd men han lyckades ändå ta sig in i den bästa basketligan i världen. Han är inte världens längsta basketspelare genom tiderna men det är inte många centimeter som fattas. Vi mäter ju inte millimeter vid längdkontroll, men det är just millimeter som skiljer plats 9 till 6 på denna lista. Så vilken längd når egentligen Tacko Fall?

Om Tacko Fall håller sträcker ut sina armar så kan man mäta otroliga 250 centimeter mellan fingerspetsarna, så det är tydligen inte bara vara benen och kroppen som är lång. Tacko falls längd är enorma 226 centimeter. I en intervju så sa Tacko att de inte byggs saker för människor med hans längd och till och med att gå igenom en dörr är svårt. Men vi kan anta att Tacko inte kan klaga allt för mycket, utan hans längd kanske han inte hade spelat på den nivå han gör. Tacko Fall är just nu den längsta basketspelaren i världen som aktivt spelar på högsta nivå.

#7 Pavel Podkolzin

Född: 1985
Land: Ryssland
Längd: 2 meter 26 centimeter
Senast mätta tävlingsvikt: 125 kg

Ryskfödde Pavel Podkolzin spelade bara 6 matcher för Dallas Mavericks under två säsonger. Han har sin otroliga längd, men i detta fallet var inte det tillräckligt för att säkra en framgångsrik NBA-karriär. Redan som 21åring fick han veta att Dallas inte trodde på en framtid med honom och där och då så hade han spelat klart i NBA för alltid. Han spelade i många år till men i mindre ligor så som ryska basketligan.

#6 Chuck Nevitt

Född: 1959
Land: USA
Längd: 2 meter 26 centimeter
Senast mätta tävlingsvikt: 98kg

Klart äldsta spelaren på denna lista som spelade i NBA på 80- och 90-talet för Houston Rockets, Los Angeles Lakers och Chicago Bulls mfl. Chuck var ingen stor poängplockare utan snittade endast 1.6 poäng per match vilket givetvis är låg inom basketsporten. Han spelade trots detta under 9 säsonger i NBA men det blev bara framträdanden i 155 matcher. Man kan gissa att utan hans enorma längd kanske det hade blivit än färre än det.

 

#5 Slavko Vranes

Född: 1983
Land: Montenegro
Längd: 2 meter 29 centimeter
Senast mätta tävlingsvikt: 137kg

Till plats nummer 5 på denna lista så kanske ni märkte att centimetrarna hoppade upp ett snäpp. Tyvärr kan man gissa att dessa inte hjälpte Slavko Vranes tillräckligt då han bara fick chansen i en enda NBA-match i sin karriär. Portland Trail Blazers var det som gav honom chansen, men med total speltid på 3 minuter känns hela historien mer som någon typ av PR-jippo. Stackars Slavko fick resa hemåt till sina hemtrakter och lira vidare på lite lägre nivå i ligorna i södra Europa.

 

#4 Yao Ming Längd 229 cm

Född: 1980
Land: Kina
Yao Ming Längd: 2 meter 29 centimeter
Senast mätta tävlingsvikt: 141kg

Ming the Merciless. Till skillnad mot plats 5 på denna lista så var Yao mer än bara extremt lång. Han spelade totalt 9 säsonger i NBA som center för Houston Rockets och blev utnämnd till NBA All-Star hela 8 gånger (!) Trots sin längd var han enormt atletisk och snittade makalösa 19.1 poäng per match vilket senare gav han en plats in Hall of Fame där han än idag är den längsta spelaren att räknas in. Att Yao blev så stor har nog mycket med Yao Mings föräldrar att göra. Bägge var jättelång och båda var professionella basketspelare, de introduceras för varandra av kinesiska staten. Jag vet inte vad ni tycker, men det känns som professionell människo-avel i våra öron? Oavsett så platsar han lätt på listan längsta basketspelaren genom tiderna. Yao Ming Längd hela centimeter alltså.

 

#3 Shawn Bradley - världens tredje längsta basketspelare

Född: 1972
Land: Västtyskland
Längd: 2 meter 29 centimeter
Senast mätta tävlingsvikt: 125kg

Precis som yao Ming och Slavko Vranes så mäter Shawn Bradley 2 meter och 29 centimeter från marken. Shawn som har ett amerikanskt namn föddes trots allt i Västtyskland 1972 och han spelade i NBA under 90-talet och början av 00-talet. Med ett snitt på 8.1 poäng per match så hade Shawn en hygglig karriär även om han inte slog några rekord under sin tid i staterna. Men vad gör det när han kammar hem tredje-platsen på denna lista?

 

#2 Manute Bol - världens näst längsta basketspelare

Född: 1962
Land: Turalei
Manute Bol Längd: 2 meter 31 centimeter
Senast mätta tävlingsvikt: 91kg

Manute Bol som tragiskt gick bort 2010 bara 47 år gammal är på centimetern delad plats som den längsta spelaren genom tiderna i NBA. Han var känd för sin otroliga block-kapacitet och samtidigt för det faktum att han blockade mer skott än han gjorde poänggivande skott under sin karriär. Manute spelade för Washington Bullets, Golden State Warriors, Philadelphia 76ers and Miami Heat och kom till staterna I mitten av 80-talet.

Han listades då som 23 år gammal, men hans tidigare tränare Kevin Mackey har på senare tid nämnt att Manute´s ålder kanske inte alls stämde och att han lika gärna kunde varit i 40-års åldern när han hämtades över från Sudan.  Om så var fallet skulle det innebära att Manute var i 50-års åldern under hans sista NBA säsong i karriären. Svaret på det mysteriet är det tveksamt om vi någonsin kommer få veta tyvärr.

 

#1 Gheorghe Muresa - världens längsta basketspelare 231cm

Född: 1971
Land: Rumänien
Gheorghe Muresa längd: 2 meter 31 centimeter
Senast mätta tävlingsvikt: 137kg

Här har ni honom alltså. Den längsta spelaren i NBA genom tiderna – Gheorghe Muresan. Han mäter in på samma centimeter som tvåan på listan Manute Bol, men då Guiness världsrekordbok mätte Manute så kunde de konstatera att han var lite kortare än Gheorghe. Tur för Gheorge som med detta förmodligen under en lång tid framöver kommer kunna räkna sig som den längsta basketspelaren.

Hur såg då Gheorghe´s karriär ut med hans superlängd? Jo den var väl okej. 9.8 poäng per match i snitt och totalt 455 skott blockade under hans tid i den bästa basketligan i världen. Dock höll inte karriären längre än 5 år men han kan i alla fall trösta sig med att han vann priset ”Most improved player” under säsongen 95/96 som gavs till den spelare som under säsongen hade förbättrats sig mest sedan säsongen eller säsongerna före.

Sammanfattning

Som vi har märkt så innebär inte en oerhörd längd en garanti för en framgångsrik karriär och för att bli en av de bästa spelarna i NBA. De som är världens längsta basketspelare måste såklart ha en fantastisk talang och slita lika hårt som alla andra för att bli bäst.

Just nu är bara 1 spelare från denna lista aktiv, det ska bli spännande och se när nästa långa stjärnskott lyser upp i basketvärlden.

Snabbfrågor:

Fråga: Hur lång är Tacko Fall?
Svar: 226 centimeter

Hur lång är världens längsta basketspelare?
Svar: Just nu är det Tacko Fall

Hur lång är världens längsta spelare genom tiderna?
Svar: Gheorghe Muresa som är 231 centimeter

Fråga: Hur högt ska en basketkorg sitta?
Svar: 3.05 meter över marken

Fråga: Tacko Fall längd
Svar: 226 centimeter

Fråga: Längsta nba spelaren genom tiderna
Svar: Gheorghe Muresa med sina 231 centimeter

——

Läs också: Såhär betar du på MMA/UFC Hårdast slag i UFC

- Dela artikel på messenger eller sociala medier -
Läs också
Senaste
världens-knäppaste-sport-sportlobby

Roligaste sporten i världen

Spana in den roligaste sporten i världen. Vilket är ditt val – roligaste att utföra, att se på eller bara sjukaste idén? Vi har samlat 11 roliga sporter så du själv kan avgöra!

Läs mer »