världens-knäppaste-sport-sportlobby

Roligaste sporten i världen

Spana in den roligaste sporten i världen. Vilket är ditt val - roligaste att utföra, att se på eller bara sjukaste idén? Vi har samlat 11 roliga sporter så du själv kan avgöra!

Att fråga vilken som är roligaste sporten i världen kommer oftast med följdfrågor. Roligt som i humor, roligt som i underhållande eller kanske roligt som i mest galna? Vi har valt att utgå ifrån det förstnämnda i föregående mening nämligen humorn. Alltså inte de roliga sporter som är mest underhållande att utföra eller se på, utan snarare de sporter där man tänker “hur i hela världen kom dom ens på den här sporten?”. Vi har sökt runt världen och hittat en hel del konstiga sporter som skiljer sig en hel del från de vanliga största sporterna du kan hitta i världen.

Vi listar här 11 roliga sporter som förmodligen är de roligaste i världen men vi låter dig avgöra vem som bör få guldmedaljen. Blir det till exempel “maskinfluerat” eller kommer det ha med enorma pumpor att göra? Det visar sig snart, håll i dig för här kommer dom.

Pumpa-kajaking

Ja ni läste rätt. I den här sporten gäller det alltså att paddla sig framåt i sin pumpakajak så fort man bara kan för att bli den som korsar mållinjen först. Vi hade för det första ingen aning om att det fanns så här stora pumpor i världen och hur länge behöver de egentligen växa för att bli till denna storlek? Denna gren tycker vi på Sportlobby absolut ska med på listan över roliga sporter.

Sporten uppfanns iallafall 1999 av Danny Dill, son till Howard Dill som jobbade med att sälja stora pumpor och tävlingarna hålls vanligtvis i Nova Scotia. 2017 så blev faktiskt sporten utsedd till världens knäppaste, stort grattis till den utmärkelsen säger vi på Sportlobby. 

Cykelfotboll

Tänker inte alla så som sätter sig på en cykel och rullar iväg – tänk vad roligt att snurra med framdäcket och skjuta iväg en boll? Kanske dela upp några lag och mål ska vi ha såklart. Tro det eller ej men denna sporten är underhållande att se på och det spelas turneringar över hela världen. Ja, det är till och med publik på läktaren som ni kan se här ovan.

Sporten uppfanns redan 1893 av en Schweiz-Amerikansk man vid namn Nicholas Edward Kaufmann och första världsmästerskapen hölls 1929. Länderna som utför detta flitigast är bland annat Österrike, Belgien och Japan. Tycker du att denna sport platsar på listan bland roliga sporter i världen?

Tå-brottning

Denna fantastiska sport ska tydligen vara lik armbrytning och man vinner genom att få ner den andras tår i tre sekunder. Till skillnad mot armbrytning så gäller det här att vara lika “stark” i tårna på bägge fötterna då man alternerar mellan dessa.

Givetvis är det uppdelat i olika divisioner för män och kvinnor, vilket man kan tycka är tur för damerna. De slipper således trycka in sina fina lena tår bland männens håriga luktande troll-tår. Världsmästerskapen i tå-brottning har varit igång sedan 1970 och firade alltså 50 år 2020. Grattis till jubileumet säger vi på Sportlobby. I present får ni här en plats på listan med roliga sporter i världen!

Skottkärre-åkning

I Kenya kan vi hitta denna sport där det hålls en tävling som kallas “Till helvetets port på en skottkärra”. De finns olika banor som är mellan 500 meter till 7 kilometer lång och sporten startade som en tävling för att samla in pengar till ett utbildningscenter i Hells´s Gate National Park. Helt klart värt en plats på listan över de roligaste sporten i världen anser vi på Sportlobby.

Ost-rullning

Att köra skottkärra några kilometer eller vara den som sitter på går väl an. Att karva ur en pumpa och ro runt i är väl också något som man kan tänka sig. Men denna gren? Bryr sig vissa människor inte alls om sin hälsa? Konstiga sporter är bara förnamnet.

Cooper´s Hill Cheese-Rolling and Wake hålls årligen i Gloucester, England. Sporten går ut på att att en ost som väger cirka 3 kilo rullas ned för en backe och man tävlar sedan om att komma först ned för backen till denna ost. Detta är inte direkt någon ny sport utan man kan hitta skriftliga bevis på att denna sport går så lång bak i tiden som 1826. Vi kan iallafall inte komma på hur i världen hur någon på 1800-talet fick idén till denna sport. Men i mångas tycke är detta den roligaste sporten i världen. I alla fall att se på.

I vår interna ranking på Sportlobby så fick just denna sport flest röster när det kommer till roliga sporter. Kanske, som vi redan nämnt, för att det är så underhållande att titta på, kolla själv här ovanför!

Mask-tjusning

Här är en annan favorit på denna lista – mask-tjusning såklart! Det är simpelt. Du får din egna ruta, sen är det bara att börja charma. Som ni ser i klippet så finns det många filosofier om vad som lurar upp maskarna bäst ur jorden. Dans och sång verkar vara populära drag, men att klä ut sig till en tupp? Det skrämmer väl snarare bort maskarna.

Sporten har tydligen sitt ursprung i ritualen då man samlar ihop bete för fiske och det låter faktiskt helt rimligt. Här är det alltså inte någon som suttit och försökt komma på den roligaste sporten, utan man har tagit något som redan fanns och valt att tävla i den. Fantastiskt upplägg!

Pumpa-skjutning

Att ta en pumpa och använda till någon sjuk sport verkar vara populärt i världen. Här är andra sporten på listen som pumpa är “huvudingrediensen”. I detta fall ska man inte ro i den, utan skjuta iväg den så långt man kan. Reglerna är enkla: Bygg en hemmagjord manick som kan skjuta iväg en pumpa så långt som möjligt, längst vinner.

Som ni kan se i klippet här ovanför så finns det många olika tekniker för att komma så långt som möjligt. Sporten startade 1986 och 2010 så deltog över hundra lag i världsmästerskapen som hölls av WCPCA. (World Championship Punkin Chunkin Assiciation). Till och med ett europeiskt mästerskap har hållits i Belgien sedan 2004. Definitivt en plats på vår lista över roliga sporter!

Gräsklippar-rally

Efter så konstiga sporter som till exempel mask-tjusningen så är nog detta den sport det vi på Sportlobby helst skulle utöva på fritiden. Alla som har kört en åkgräsklippare vet ju hur fantastiskt roligt det är, tänk då att tävla mot andra.

Första tävlingarna registrerades i England 1968 när Mersey Cricket Club höll ett event kallat “Lawn mower Grand Prix” där journalisten Roul Allett stod som segrare. British Lawn mower Association (BLMRA) startades 1973 av Jim Gavin i West Sussex.

Schack-boxning

Här är det verkligen någon som hade helt slut på idéer om nya sporter, så han tog helt enkelt två stycken och satte ihop dom till en. Vad som är anmärkningsvärt är kanske att det blev en av de lugnaste och en av de mest fysiska.

En match består av 11 omgångar där man alternerar mellan schack och boxning 3 minuter vardera. Men vad är det egentligen för typ av människor som gillar att kolla på detta? Fansen återfinns i bland annat Tyskland, Indien och Ryssland.

Bubbelboll

Ni vet den där känslan när man blir kapad och flyger i luften för en hård landning i gräset? Inte i denna sport. Din alldeles egna personliga bubbla skyddar dig hur du än ramlar så här är det bara att köra. Om du inte har provat detta så är det verkligen dags att göra det.

Sporten uppfunnen i Norge av Henrik Elvestad och Johan Golden 2011 när den visades upp i deras TV shov “Golden Goal”. Sporten spred sig senare till England och USA och 2014 hade den nått Nya Zealand.

Tonfisk-kastning

Istället för att snurra runt några varv och kasta iväg en diskus ska du alltså istället kasta iväg en stor tonfisk. Ja varför inte, de verkar ju ja roligt. Sporten startade i Australien i den lilla fiskebyn Port Lincoln. Inspirationen kom från de lokala fiskarna som kastade upp fisken på deras lastbilar för leveranser.

Vi gör alltså den som lyckas kasta denna 10kilos-fisk längst. På senare år har man dock börjat använda låtsasfiskar istället, vilket kanske känns lite mer humant. Riktig fisk eller ej – Tonfisk-kastning platsar på listan över roliga sporter. Mer konstiga sporter får man leta efter.

Hoppas ni kunde hitta er egna favorit i denna blandning av sött och salt. Att välja ut bara ett fåta av alla roliga sporter i världen var inte lätt, men vi hoppas du håller med oss till viss del åtminstone!

- Dela artikel på messenger eller sociala medier -
Läs också
Senaste