största sporterna i sverige

Största sporten i Sverige

Vi listar de största sporterna i Sverige 2023. De 12 sporterna med flest registrerade utövare i landet.

Vi har listan över antalet registrerade utövare av de 12 Största sporterna i Sverige här nedanför.

Om man skulle vilja så går det också att avgöra vilka som är de största sporterna på en del andra sätt. Man kan till exempel jämföra hur många som tittar på en specifik sport på tv, hur mycket pengar som finns inom sporten eller hur många utövare en sport har.

Men i den här artikeln har vi alltså valt att avgränsa oss till hur många människor till antalet som utövar en viss sport.

Här kommer en lista över de 12 största sporterna i Sverige. Vi får nog säga att det finns en del skrällar på listan. Totalt engagerar föreningsidrotten ungefär var tredje svensk i landet. Men i toppen ser det väl ganska givet ut.

Utmaning: Vilken sport tror du är tvåa på listan över sveriges största sporter? Gissa och kolla svaret längre ner.

Översikt

Antal medlemmar i en Sportförening: 3 248 000
Antal föreningar: ca 18 100
Idrotter: 250

Snabba svaren

 • Vilken är sveriges största sport?

  Fotboll är sveriges största sport utifrån antalet utövare.

 • Hur stort är Hockey i sverige?

  Ishockey är sveriges 8e största sport.

De 12 största sporterna i Sverige - Lista

Här listar vi de 12 största sporterna i Sverige utifrån antalet utövare. Vi börjar med plats 12 och tar oss ner till den största sporten i landet.

12. Kampsport

Antalet utövare av kampsport i Sverige: 129 112

Först ut på denna lista hittar vi en riktigt växande sport de sista årtiondena. Som kampsport räknar vi med exempelvis brottning och MMA. Förutom dessa finns också en hel drös med Japanska kampsporter och Kinesiska kampsporter. Vi kommer inte ta upp alla dem utan ni kan själva spana in dem här om ni vill.

11. Ridsport

Antalet utövare inom ridsport i Sverige: 153 200

På plats 11 på listan Största sporterna i Sverige hittar vi Ridsporten. Cirka 92 procent av utövarna är tjejer och det finns cirka 450 ridskolor runt om i landet. Här kommer ridsportens olika grenar:

 • Distans
 • Dressyr
 • Fälttävlan
 • Gymkhana
 • Hoppning
 • Körning
 • Voltige

Ridsport är förutom detta tredje största ungdomsidrotten och Sverige är Europas näst hästtätaste land efter Island.

10. Handboll

Antalet utövare av handboll i Sverige: 158 125

Vem kommer inte ihåg Bengan Boys killar som dominerade under stora delar av 90-talet? I var och varannan final var det Svenska landslaget som tog sig an stornationen Sovjet. Vilka legendariska matcher med spelare som Magnus Wislander, Per Carlén, Staffan Olsson, Stefan Lövgren, Ljubomir Vranjes m.fl 

Listan kan göras lång över svenska storspelare och alla guld man kammade ihop skapade en storhetstid som Sverige kanske aldrig får vara med om igen. Kanske var det detta som inspirerade tusentals svenskar att börja med just handboll.

9. Motorsport

Antalet utövare inom motorsport i Sverige: 163 850

Att motorsport ligger högre än till exempel handboll på den här listan kan nog förklaras av att vi räknat med en hel del som motorsport. Vi har räknat in alla typer av bilsport och motorcykelsport. Samt snöskotersport och båtsport.

De grenar som bidrar mest till siffran på 162 250 är Motocross, speedway och Enduro.

8. Ishockey

Antalet utövare av hockey i Sverige: 180 350

Spontant känns det som att Ishockey borde ligga högre på denna lista med tanke på hur mycket det visas på TV och hur mycket publik det är på matcherna i SHL runtom i landet. Dock är det hemskt få tjejer som spelar Ishockey och just därför är det nog svårt att vara med och slåss uppe i toppen. Kolla gärna in en annan av våra hockeyartiklar om du är intresserad av hur mycket hockeyspelarna i NHL tjänar här: Högst lön i NHL.

7. skytte

Antalet utövare inom skytte i Sverige: 181 850

En av de stora skrällarna på denna lista hittar vi på plats 7. Skytteföreningar runt om i landet har alltså upp emot 200 tusen registrerade medlemmar. Även här finns såklart olika grenar så som lerduveskytte, fältskytte eller running target. Tillsammans så ger det alltså en 7e plats på listan med Sveriges största sporter.

I Sverige gick startskottet för den Svenska Skytterörelsen redan 1860 och var även med på programmet redan vid Olympiska spelen i Aten 1896.

6. Simning

Antalet utövare inom simning i Sverige: 190 850

Cirka 190 tusen medlemmar har alltså Svenska Simförbundet ger en sjätte plats över Sveriges största sporter. Självklart är det svårt att prata simning i dessa tider utan att nämna vår superstjärna Sarah Sjöström. Det är nästan ofattbart hur överlägsen hon har varit de sista 5 åren.

Vi tänker inte räkna upp alla tävlingar och medaljer hon har kammat hem. Men här kommer i alla fall en sammanfattning över hur många av varje valör hon plockat hem:

Guld: 35

Silver: 25

Brons: 9

5. Innebandy

Antalet utövare av innebandy i Sverige: 257 825

Först ut på topp 5 är alltså Innebandy. De är femma på denna lista men som lagsport är de den tredje största sporten i Sverige. Om man även räknar med antalet utövare med: fritidsaktivitet, skolverksamhet, korpverksamhet, kompisgäng med mera så är den till och med tvåa på listan.

Innebandy är för övrigt en ganska modern sport som började spelas så sent som 1960-talet. Det startade egentligen med att några vänner i Göteborg fick tag i några plastklubbor och bollar. Man började spela och intresset spreds snabbt över landet. Idag är det en populär sport att se på TV och på plats i arenorna runtom i landet. Idag har man såklart sin lysande stjärna Armand Duplantis som är störst inom friidrott i sverige.

4. Gymnastik

Antalet utövare inom gymnastik i Sverige: 266 250

Totalt över 250 tusen utövare av gymnastik hittar vi i Sverige. Totalt finns det över 1100 gymnastikföreningar i landet. Vad man ska ha i åtanke här är att många av dessa sysslar med utövning av typisk barnympa och även en stor del är motionärer.

Så huruvida vi kan räkna alla dessa utövare som “sport” kanske kan diskuteras. Men vi tar ingen ställning i denna fråga utan svart på vitt, gymnastik hamnar på fjärde plats på listan Största sporterna i Sverige.

3. Friidrott

Antalet utövare inom friidrott i Sverige: 470 268

Friidrott är en av de sporter med längst historia i världen. Man har hittat bevis på att det tävlades i friidrott redan 776 f.kr. I Sverige så har sporten alltså nästan en halv miljon medlemmar runt om i landet. Detta räcker till en pallplats över sveriges största sporter.

Antalet aktiva utövare har dock dalat sista årtiondet. Kanske beror det på konkurrensen ifrån andra sporter som tagit rampljuset. Sverige har trots allt inte varit med i toppen av så många friidrottsgrenar sista decenniet.

2. Golf

Antalet utövare av golf i Sverige: 538 342

Över en halv miljon medlemmar har golfförbunden runt om i landet. Antalet hoppar upp och ner mellan åren främst beroende på vilket väder sommaren ger oss. Över 11.6 miljoner ronder bokas in och spelas per år och drygt en tredjedel av alla golfare spelar minst en tävling varje år. Golf är verkligen som en “folksport” i vårt långa land.

1. Fotboll - Sveriges största sport

Antalet aktiva utövare av fotboll i Sverige: 608 350

Den minst överraskande sporten på listan över Sveriges största sporter, hamnar alltså högst upp på pallen i år igen. Fotboll är fortfarande Sveriges största sport, dock inte världens största.

I Sverige har vi nått en bra bit över en halv miljon utövare, medan cirka 265 miljoner människor utövar fotboll regelbundet i världen. 265 miljoner räcker endast till en fjärdeplats på listan över världens största sporter, se vilka sporter som är större i vår artikel Världens största sport

Gissningsvis så är det ett enkelt upplägg som har gjort sporten så populär. Det räcker i stort sett med en boll av något slag, sedan kan matchen vara igång. Det behövs inget stort mål med nät utan ett par skor eller stenar funkar lika bra som stolpar.

Även på tävlingsnivå är det låg kostnad att syssla med fotboll och det som behövs är egentligen bara ett par fotbollsskor och benskydd. Största sporten i Sverige och fjärde största sporten i världen.

Följ gärna oss på Facebook för uppdateringar om intressanta artiklar.

- Dela artikel på messenger eller sociala medier -
Läs också
Senaste