truls möregårdh

Truls Möregårdh

Truls Möregårdh är sveriges största framtidshopp i pingis. Han har redan nått stora resultat i stora mästerskap trots sin unga ålder.

Vem är Truls Möregårdh?

Mycket finns att säga om den unga svenska talangen i bordtennis Truls Möregårdh. Han är en svensk pingis spelare som sedan barnsben haft pingisspelandet i blodet. Är du ett fan av pingis har du säkert redan bra koll på vem Truls är och hans många bedrifter. Om inte kommer denna artikeln ge dig all information du behöver. 

Vi kommer nämligen berätta allt om från hur han blev pingisspelare till hur hans familj ser ut. Och såklart mycket mer. Vi börjar med lite kortfakta om pingisspelaren Truls Möregårdh. 

Kortfakta om Truls Möregårdh

Född16 februari 2002 i Hovmantorp
YrkeSvensk pingisspelare 
Marknadsvärde27 miljoner kronor
GenombrottNär Möregårdh var 10 år och vann Euro Mini Champs i bordtennis
Största framgångarEM-Guld Lag 2023, VM-Silver 2021,
FamiljMamma Lena, pappa Carl, bröderna Malte och Elias
PartnerNej, inget officiellt
Sociala MedierInstagram
Snabbfakta om Truls Möregårdh

Pingisspelaren Truls Möregårdhs uppväxt

Truls intresse för bordtennis väcktes tidigt. Ända sedan barnsben har intresset för sporten varit stort men han kommer också från en riktig pingisfamilj. Både pappa Carl och brorsan Malte var pingis spelare på hög nivå så pingis spelandet har nästan alltid funnits i familjen. 

När Truls var liten brukade familjen spela tillsammans på ett litet bord de hade hemma men när han bara var 7 år gammal började han spela i sin första klubb. Bara tre år senare vann han sitt första Euro Mini Champs (officiella EM för 11-åringar). Även kommande år tog han guld i samma tävling. 

Både Truls och brodern Malte är pingisfostrade i samma klubb, BTK Frej i Växjö. De spelade för klubben tillsammans men när Truls fyllde 12 år beslutade familjen sig för att de skulle flytta till Eslöv i Skåne. Detta för att kunna satsa ännu mer på sönernas bordtenniskarriärer. 

Truls Möregårdh familj och flickvän 

Truls Möregårdh kommer ifrån en relativt stor familj med mamma Lena, pappa Carl och två bröder: Malte och Elias. Familjen bor i Eslöv där stort fokus än idag ligger på pingisen. Truls äldre bror Malte har alltid varit som en coach för Truls och är än idag. 

I en intervju med Expressen säger Truls själv att Malte betyder väldigt mycket för hans pingisspelande och hans fortsatta utveckling. Malte Möregårdh är nämligen även han en duktig pingis spelare och har därför kunnat hjälpa och pusha Truls under hans många utmaningar. Ibland bråkar självklart bröderna men är trots detta väldigt glada över att få ha varandra som stöd. 

Har Truls Möregårdh någon flickvän? 

I media finns inget som talar för att Truls Möregårdh för tillfället har någon flickvän. Mycket fokus ligger på pingisen och dessutom är han fortfarande relativt ung. Det kan också vara så att Truls själv valt att hålla den delen av sitt liv hemligt. 

Truls Möregårdh och karriären som pingis spelare

När Truls Möregårdh gick ut nian valde han att inte börja gymnasiet. Han skulle istället satsa fullt ut på bordtennisen. I en intervju i Aftonbladet berättar Truls Möregårdh att hans föräldrar var helt eniga i det beslutet. Han skulle bli den bästa pingisspelaren och så var det med det. 

2016 debuterade Truls i Champions League, han var då den yngsta spelaren någonsin att spela i den divisionen. Året efter, 2017, vann Truls silver i junior VM. Han har också vunnit guld i junior VM men detta år 2019. 

svensk pingisspelare

Under samma år, 2019, blev han som 17-åring den yngsta genom tiderna att vinna SM-guld för seniorer. Han har också utöver detta vunnit dubbla guld vid de svenska juniormästerskapen. 

Under 2021 blev Truls Möregårdh den första svenska tonåringen att ta medalj vid VM för herrar. Detta i Houston, Texas. Faktum är att detta blev något av Truls stora genombrott då han på en dag gick från att vara rankad 77:a i världen till den 31:e bästa i världen. 

De fortsatta åren har bara gått uppåt för Truls men han har också varit tvungen att handskas med en del problematik rent fysiskt. 

Knäskadan som sätter allt på spel 

Under många år har vår svensk pingisspelare Möregårdh störts av en knäskada som gjort att han blivit tvungen att opereras flera gånger. Första operationen genomgick han 2016. Efter operationen hävdar Truls Möregårdh i en intervju med SVT att det blev bättre men inte helt bra. 

Smärtan i knät fortsatte och därför blev han 2020 återigen tvungen att opereras. Skadan i knät är en genetisk åkomma som gjort att brosket under knäskålen spruckit. Det är en åkomma som är svår att behandla och det är dessvärre svårt att säga om han någonsin kommer bli helt bra. 

Truls Möregårdh och hans växande marknadsvärde

Hur mycket Truls tjänar på att vara pingisproffs är svårt att säga men att det handlar om mångmiljonbelopp är inte svårt att tänka sig. Efter Truls stora prestation under VM i Texas fick många storklubbar runt om i världen upp ögonen för honom. Detta gjorde att hans marknadsvärde steg till hela 5 miljoner kronor. 

Det var framförallt flera Japanska storklubbar som visade störst intresse för Möregårdh. Tillslut föll valet på ett riktigt topplag i Japan kallat TT Saitama. 

Truls och hans fortsatta bedrifter som svensk pingisspelare av högsta rang 

Truls är en av de bästa pingisspelare vi någonsin haft i Sverige och hans karriär ser bara ut att fortsätta gå raka vägen uppåt. Idag spelar Truls Möregårdh för tyska Neu-Ulm men med det sagt lär vi fortsatt se honom i diverse svenska tävlingar. Han tycker nämligen mycket om att spela i och för Sverige. 

En stor motgång som Truls var med om var när han inte blev uttagen till OS i Tokyo 2021. Många ansåg att han var värd en plats med förbundskaptenen gick på säkrare och mer rutinerade kort. Det ångrade han förmodligen efter Truls framgångar senare det året i VM.

Vi ser fram emot att se vad framtiden har att erbjuda för Truls och det ska bli spännande att följa hans utveckling framöver.

Truls legendariska insats i hemma EM 2023

2023 så stod Sverige som värd för lag-EM i pingis. Turneringen slutade i ett magiskt guld, det första på över 20 år. Truls var den klart mest lysande stjärnan i svenska laget och han var i stort sett oslagbar.

Sverige har erövrat Europamästerskapet i bordtennis. I går kväll, på hemmaplan, besegrade de Tyskland med 3-1 i finalen. Hjälten Truls Möregårdh säger: “Det känns fortfarande helt overkligt.”

Det senaste gången Sverige tog hem EM-guld i bordtennis var för 21 år sedan. Truls Möregårdh, 21 år gammal, steg fram som en stor hjälte när han besegrade pingislegenden Timo Boll, 42 år, med 3-2 i set i den avgörande matchen.

Möregårdh delade med sig av sina känslor och sade: “Fantastiskt! Speciellt att få möta Timo, som har varit med så länge. Allting blev bara så otroligt surrealistiskt.”

Möregårdh inte bara avgjorde finalen, utan hjälpte även Sverige att ta ledningen när han i den första matchen vann med 3-0 i set mot Benedikt Duda. Han beskriver gårdagens guld som det mest minnesvärda ögonblicket i hans liv.

Han berättar: “När det stod 10-5 hann jag till och med tänka på hur fantastiskt det här är och verkligen insupa hur otroligt allt detta är i mitt liv. Jag är mycket tacksam för min karriär hittills och tvivlar på om jag någonsin kommer att uppleva något lika stort som det som hände igår.”

- Dela artikel på messenger eller sociala medier -
Läs också
Senaste