pingis-sportlobby

Världens bästa pingisspelare

Hur en svensk från lilla Hägersten kunde bli världens bästa pingisspelare är otroligt. Att spöa kineserna i deras egna nationalsport är riktigt stort!

J-O Waldner – Vår vinnare

Bordtennis är Kinas nationalsport och extremt populär i landet. Och det blir också snabbt tydligt när man går igenom medaljligan i OS-sammanhang. Det är i princip bara länder i Asien som vinner medaljer inom pingis, och i synnerhet Kina. Men tittar man på världens bästa pingisspelare genom tiderna står ett namn ut – Jan-Ove Waldner.

Idag har han lagt karriären på hyllan, och istället domineras pingisen av bland annat kinesen Ma Long. Men tittar på vad J-O har betytt för sporten, och hur han spelade när han var som bäst är det svårt att välja någon annan. Jag tror det är svårt för oss svenskar att greppa hur stor han var, och fortfarande är i Kina. Han var enormt populär, och filmsnutten nedan när Gunde Svan gästar honom i Kina tycker jag visar det perfekt. 

Ett fantastiskt klipp på två jordnära svenska hjältar. I OS-medaljliga är J-O inte den bästa, men hans spel och personlighet bidrog till fantastiska uppvisningar under hans karriär. Det är ovisst om vi någonsin kommer se en svensk dominera i bordtennis igen. 

Hans absolut största framgång kom 1992 när han tog OS-guld i Barcelona, och han blev senare den tredje spelaren i historien att ta en Grand Slam-titel. Förutom att han var extremt skicklig i spelet, han J-O också en unik spelförståelse, som många hävdar är hans avgörande egenskap till hans framgångar.  

Han har bjudit på en hel del guldkorn genom åren, och extremt skickliga moves – Är det bara vi som får gåshud av filmen nedan? 

OS-medaljer i pingis herr/dam

NamnLandHerr/DamGuldSilverBrons
Wang NanKinaDam410
Deng YapingKinaDam400
Zhang YiningKinaDam400
Ding NingKinaDam310
Li XiaoxiaKinaDam310
Zhang JikeKinaHerr310
Ma LinKinaHerr300
Ma LongKinaHerr300
Wang HaoKinaHerr230
Liu GuoliangKinaHerr211
Qiao HongKinaDam211
Kong LinghuiKinaHerr210
Guo YueKinaDam020
Wang LiqinKinaHerr200
Chen JingKina/TapeiDam121
Wang TaoKinaHerr120
Ryu Seung-minSydkoreaHerr111
Jan-Ove WaldnerSverigeHerr110
Yoo Nam-kyuSydkoreaHerr103
Hyun Jung-hwaSydkoreaDam102
Chen LongcanKinaHerr100
Chen QiKinaHerr100
Li JuKinaDam100
Liu ShiwenKinaDam100
Wei QingguangKinaHerr100
Xu XinKinaHerr100
Yan SenKinaHerr100
Yang Young-jaSydkoreaDam100

Vem tycker du är bäst?

Vi förstår att alla inte kommer hålla med oss om att J-O är den bästa. Det är uppenbart att man kan se det på olika sätt, och sett till medaljer är han inte det. Men vem tycker du bör ta platsen istället, eller håller du med oss? 

Nya stjärnskottet Truls Möregårdh

Ingen har väl missat Sveriges senaste pingisexport på världsrankingen? Truls Möregårdh är Sveriges klart mest lysande pingigsstjärna just nu och han går en ljus framtid till mötes.

Han är född 2002 men har redan hunnit ta medalj i VM i pingis och han var dessutom den yngsta spelaren någonsin att spela i Champions League.

Hårda pingis-servrar

Även om de bästa spelarna i världen servar hårt i pingis så är det inget jämfört med hur hård världens hårdaste serve i tennis är.

Här kan du läsa mer om det:  tennisspelaren med hårdast serve genom tiderna. 

- Dela artikel på messenger eller sociala medier -
Läs också
längdskidor-sportlobby-1

Dopingskandaler vi minns

Inget kan väl förstöra en sport så som dopingskandaler. Här gör vi en historisk återblick på dopingskandaler inom skidor, kanske de som påverkat oss svenskar mest.

Läs mer »
Senaste