världens största sport

Världens största sport

Vi listar de största sporterna i världen utifrån antalet utövare. Se senaste listan över världens största sporter.

Vi har listan över världens största sport utifrån antalet aktiva utövare. När man frågar sig vilka som är största sporterna i världen så hittar man oftast svar som utgår ifrån antalet fans eller följare.

Att veta exakt hur många människor världen över som utövar en specifik sport är såklart en omöjlig uppgift.

Men efter att ha sökt information i alla internets hörn så har vi fått fram listan som är så nära vi anser att man kan komma när man frågar sig vilken som är största sporten i världen.

I Sverige så finns det exakta uppgifter att tillgå, vilket har använts för vår andra artikel Största sporten i Sverige.

I den här artikeln kommer du kunna läsa om de 9 största sporterna i världen, ungefär hur många utövare varje sport har, samt i vilka länder de olika sporterna är störst.

Så har vi tagit fram listan

Exakta siffror för att ta fram världens största sport finns såklart inte som i Sverige. Men med hjälp av uppskattningar ifrån de som vet bäst, så kan vi ranka dessa till en lista som toppas av världens största sport

Källor som använts är exempelvis idrottsförbund, organisationer och experter ifrån sportvärlden. Enligt vår uppfattning så är de just dessa som bör ha mest och bäst kunskap om hur många som utövar en sport.

🥇 Världens största sport Top 9

 1. Volleyboll – cirka 800 miljoner utövare
 2. Basket – cirka 450 miljoner utövare
 3. Pingis – Cirka 300 miljoner utövare
 4. Fotboll – Cirka 265 miljoner utövare
 5. Badminton – Cirka 220 miljoner utövare
 6. Tennis – cirka 87 miljoner utövare
 7. Baseball – cirka 65 miljoner utövare
 8. Gymnastik – cirka 30 miljoner utövare
 9. Golf – cirka 23,5 miljoner utövare

Snabbsvar om Världens största sporter (FAQ)

 • Vilken är världens största sport?

  Sett till antalet utövare så är Volleyboll världens största sport med cirka 800 miljoner aktiva.

 • Vilka är de största sporterna i världen?

  1. Volleyboll
  2. Basket
  3. Pingis

  Vi presenterar hela listan här i vår artikel om världens största sport.

 • Är fotboll världen största sport?

  Fotbolls är inte världens största sport, sett till antalet registrerade utövare. Det är istället asiatiska storsporten Volleyboll.

1. Volleyboll

Antal utövare av Volleyboll i världen: cirka 808 miljoner
Störst i följande länder: Kina, Japan, Brasilien, Ryssland, Italien, USA

Om du skulle gissa vilken som toppar listan över världens största sporter, skulle du gissat på Volleyboll? Om du hade gjort det så hade svaret varit rätt.

Det uppskattas att cirka 800 miljoner människor spelar volleyboll minst en gång i veckan. Som vi varit inne på tidigare i artikeln så har detta att göra med i vilka länder sporten är populär.

Om du kikar på vilka länder där volleyboll är störst så kan du se att det flesta är stora länder med många invånare så som Kina och Brasilien. Precis som badminton så är volleyboll en populär tv-sport i Asien och ligger ofta i top under de stora mästerskapen.

2. Basket

Antal utövare av Basket i världen: cirka 454 miljoner
Störst i följande länder: Kina

Basket måste vara störst i USA, tänker man kanske. Men faktum är att Kina har mer än 10 ggr så många basketspelare än USA. Hela 300 miljoner.

Trots detta så är NBA i USA den överlägset största basketligan i världen. NBA är till och med den största ligan, alla kategorier, på sociala medier. Vilket vi anser betyder att NBA är den mest populära ligan i världen.

Men utifrån antalet utövare så är Kina alltså ohotat på förstaplatsen med 300 miljoner utövare av världens totala 450 miljoner.

Det stora intresset i landet har gjort att NBA-klubbarna lagt stort fokus på marknadsföring där och vart du än går kan du hitta NBA-butiker i köpcentren. Att hamna på andraplats bland de största sporterna i världen är verkligen inte illa.

3. Pingis

Antal utövare av Pingis i världen: cirka 302 miljoner
Störst i följande länder: Kina

Pingis utövades första gången i England under slutet av 1800-talet. Efter det var det som att racketen och pingisbollen tog en flygbiljett till asien för att där explodera totalt.

Kinas nationalsport helt klart och visst var det magiskt när lilla Sverige och J-O Waldner slogs mot de största i detta miljardland? Kolla in nonchalansen 10:56 in i klippet, magiskt J-O.

Av de 300 miljoner användarna så återfinns den överlägsna majoriteten i Asian och det visar sig oftast på prispallen i stora mästerskap så som VM eller OS. Medans Tyskland ofta är i framkant inom Europa.

4. Fotboll

Antal utövare av Fotboll i världen: cirka 267 miljoner 
Störst i följande länder: Tyskland, USA, Brasilien,

Va?! Detta kan inte stämma, kanske du tänker. Hur många spelar fotboll i världen? Fotboll är väl världens största sport? Men senaste officiella siffrorna säger att cirka 265 miljoner spelar fotboll i världen och har en bra bit ifrån att vara världens största sport.

Tyskland toppar med USA på en andraplats. Den stora anledningen till att fotboll inte kommer högre upp är förmodligen på grund av saknande av Asiatiska länder.

Av top10 länder i världen så finns endast Japan med på plats 9 som enda asiatiska landet. Då Asien har så många invånare så gör detta att fotboll inte riktigt räcker till pallplats i denna lista.

5. Badminton

Antal utövare av Badminton i världen: 
Störst i följande länder: cirka 219 miljoner

För oss svenskar är det nog svårt att ta in att Badminton är den femte mest utövade sporten i världen eftersom det är en liten sport i vårt land. Men i Asien är Badminton en gigantisk sport och där återfinns majoriteten av de 220 miljoner utövarna.

Under de Olympiska Spelen så har badminton under flera tillfällen varit sporten med flest tv-tittare, vilket verkligen styrker källan att badminton är världens femte största sport.

6. Tennis

Antal utövare av Tennis i världen: cirka 90 miljoner
Störst i följande länder: 37 procent återfinns i Asien

Enligt ITF, International Tennis Federation, så spelar cirka 87 miljoner människor tennis vilket ger en sjätteplats på listan över världens största sporter. Av dessa så återfinns alltså nästan 40 procent i Asien. Totalt finns det över 71 000 tennisklubbar i världen och nästan en halv miljon tennisbanor.

Spana gärna in vår artikel Hårdast serve i tennis, som vi publicerat. Där går vi igenom de 12 hårdaste tennis serve genom alla tider med sanslösa hastigheter.

7. Baseball

Antal utövare av Baseball i världen: cirka 67 miljoner
Störst i följande länder: USA, Japan, Sydkorea, Kanada, Mexiko

För de som inte är insatta i sporten Baseball så är nog de flesta av åsikten att denna sport i stort sett bara spelas i USA. Det var en korrekt uppfattning förr i tiden, men med åren så har sporten Baseball vuxit sig stor även i andra länder.

Intressant är att sporten växer snabbt i Asiatiska länder som Japan och Sydkorea. Totalt cirka 65 miljoner världen över sysslar med baseball jämförelse med de största sporterna i världen så ger detta en sjundeplacering. Uppemot en tredjedel av dessa håller till i staterna, så att sporten fortfarande är störst där är tydligt.

8. Gymnastik

Antal utövare av Gymnastik i världen: cirka 31 miljoner
Störst i följande länder: Ryssland, Kina, USA

Näst på tur i listan har vi Gymnastik. Som ni vet ingår det många olika grenar inom denna sport och de flesta av oss har nog någon gång sett gymnastik ifrån stora mästerskap så som VM eller Olympiska Spelen.

I Sverige hamnar sporten på en fjärdeplats. Bland de största sporterna i världen så räcker antalet utövare till en åttonde plats med sina cirka 30 miljoner.

I Sverige så minns säkert många Veronica Wagner som var en av de främsta svensk gymnasterna mellan 2002-2011.

9. Golf

Antal utövare av Golf i världen: cirka 24 miljoner
Störst i följande länder: USA, Japan, Storbritanien

Enligt många en av de mest populära tidsfördriven i världen. Cirka 60 miljoner spelar mer eller mindre regelbundet. Denna siffra räcker till en sista plats på listan över världens största sporter.

För att vara inräknad i denna uppskattning så krävs det att du spelar minst en golfrunda per år. Totala antalet golfrundor uppgår årligen till cirka 450 miljoner världen över.

Om du gillade artikeln följ oss på Facebook HÄR. Har du ett spännande upplägg vi kan skriva om? Kontakta oss! Hoppas du gillade artikeln Världens största sport. Nu när du vet allt om världens största sport, kan du gissa vilken som är sveriges största sport? Läs vår artikel HÄR där vi undersöker vilken som är sveriges största sport utifrån antalet utövare.
- Dela artikel på messenger eller sociala medier -
Läs också
Senaste