vm orientering 2023

VM Orientering 2023 – Sammanfattning av tävlingarna

VM i orientering 2023 var en riktigt fin tävling som hölls i orderna Flims och Laaz i Schweiz. Deltagare från hela världen hade samlats för att se vilka som skulle kunna prestera bäst och ta hem de finaste medaljerna på mästerskapet.

Här kommer Sportlobbys analys och alla resultat och medaljer ifrån mästerskapet 2023 i Orientering VM.

Resultat herrar – 2023 VM i Orientering

De Schweiziska herrarna tog verkligen tillvara på hemmaplan och att de kände sig hemma i landskapet där mästerskapet hölls. Det var till och med nära att det blev en historisk trippel för Schweiz på medeldistansen där man lyckades knäppa båda guldet och silvret men där en Österrikare klev in och stoppade en helschweizisk prispall.

På långdistans så var det som vanligt Kasper Fosser som var där uppe på prispallen och kunde ganska tryggt ta hem guldmedaljen. När det sen var dags för stafett så fick vi faktiskt vår första och enda svenska medalj när de svenska herrarna gjorde en riktigt fin insats.

Medeldistans herrar

Som sagt så var det nära en tripps för Schweiz på medeldistans men Österrikaren Jannis Bonek satte stopp för det. Vinnare blev Matthias Kyburz som tog en klar vinst före tvåan Joey Hadom. Såhär slutade top 3 inklusive slut-tider.

PlatsDeltagare Medeldistans Herrar VM Orientering 2023LandTid
Guld 🥇Matthias KyburzSchweiz🇨🇭38.19
Silver 🥈Joey HadornSchweiz🇨🇭40.19
Brons 🥉Jannis BonekÖsterrike 🇦🇹40.26

Långdistans herrar

På den längre distansen var det alltså Norska Kasper Fosser som tog hem guldet 51 sekunder före tvåan Matthias Kyburz. På tredje plats hittar vi en av två finska medaljer i mästerskapet som togs av Olli Ojanaho som gick i mål cirka 4 minuter efter tvåan. Här är resultat och slut-tider.

PlatsDeltagare Långdistans Herrar VM Orientering 2023LandTid
Guld 🥇Kasper FosserNorge 🇳🇴1:33.06
Silver 🥈Matthias KyburzSchweiz🇨🇭1:33.57
Brons 🥉Olli OjanahoFinland 🇫🇮1:37.37

Stafett herrar

Stafetten för herrar blev en fantastisk jämn historia där Schweiz trots allt var det starkaste laget till slut. Man kunde vinna med cirka 40 sekunder före Finland som slutade på en hedrande andraplats. Sverige knep bronset bara 14 sekunder efter Finland och det var verkligen en rafflande tävling att kolla på.

PlatsDeltagare Stafett Herrar VM Orientering 2023LandTid
Guld 🥇SchweizSchweiz🇨🇭1:57.16
Silver 🥈FinlandFinland 🇫🇮1:57.59
Brons 🥉SverigeSverige 🇸🇪1:58.13

Resultat damer – 2023 VM i Orientering

På damsidan i VM 2023 i Orientering så såg det mycket roligare ut för oss svenskar. Resultat-tavlan är full av blå-gula tjejer som lyckades ta sig upp på pallen. Dessutom kröntes hela VM med ett stafettguld för tjejerna från sverige.

Medeldistans damer

På damsidan hittar vi det första svenska guldet i Orienterings VM 2023 där Tove Alexandersson solklart plockade hem guldet. En riktigt bra kartläsning och snabb i spåren gjorde att vinsten togs med över hela 2 minuters marginal. Här är medaljörerna ifrån damernas medeldistans.

Guld 🥇Tove AlexanderssonSverige 🇸🇪37.26
Silver 🥈Natalia GemperleSchweiz🇨🇭39.44
Brons 🥉Hanna LundbergÖsterrike 🇦🇹40.00

Långdistans damer

På långdistansen så blev det faktiskt inget svenskt guld även om nog Tove Alexandersson fick ses som storfavorit. Tove lyckades dock ta hem silvret och var bara 31 sekunder ifrån guldet även här. På tredje plats långt efter topdoun hittar vi norska Andrine Benjaminsen.

Guld 🥇Simona AebersoldSchweiz🇨🇭1:21.43
Silver 🥈Tove AlexanderssonSverige 🇸🇪1:22.14
Brons 🥉Andrine BenjaminsenNorge 🇳🇴1:29.03

Stafett damer

På stafetten var det egentligen aldrig någon tvekan. Storfavoriterna sverige tog hem guldet med en stor marginal och våra svenska tjejer fick avsluta Orienterings-VM på toppen av pallen. En riktigt fin insats av Hanna, Sara och Tove bäddade för detta guld. Här är tiden och resultat ifrån stafetten.

Guld 🥇Sverie: Hanna Lundberg, Sara Hagström, Tove AlexanderssonSverige 🇸🇪1:47.26
Silver 🥈Schweiz: Elena Roos, Natalia Gemperle, Simona AebersoldSchweiz🇨🇭1:51.54
Brons 🥉Norge: Marianne Andersen, Marie Olaussen, Andrine BenjaminsenNorge 🇳🇴1:57.25