längdskidor-sportlobby-1

Dopingskandaler vi minns

Inget kan väl förstöra en sport så som dopingskandaler. Här gör vi en historisk återblick på dopingskandaler inom skidor, kanske de som påverkat oss svenskar mest.

Vad är det första du tänker på när du hör skidor och doping i samma mening?

För oss är det ändå den finska storskandalen i början av 2000-talet, men också Johann Mühleggs skandal som i stort sett förseglade Per Elofssons karriär. Närmare i minnet ligger såklart Therese Johaug och hennes “speciella” lypsyl.

Förutom dessa finns det många, många fler skandaler inom skidsporten som gjort att vi alltid tänker att de som är för bra, förmodligen är dopade. Så länge det inte är en svensk förstås. På ett sätt kan man väl förstå att vi inte tänker så, det är trots allt inte många svenska längdskidåkare som åkt fast för doping.

Här kommer iallafall vår egna lista över de 5 största dopingskandalerna inom skidsport.

#5 Rysslands dopingskandal 2014

Det slog ner som en bomb, men var för många av oss ingen skräll, när det exponerades hur Ryssland systematiskt hade dopat och skyddat sina åkare under flera års tid. Många tror att det eskalerade inför OS i Sotji där det verkligen var upp till bevis för ryssarna på hemmaplan.

Allt avslöjades av en “whistleblower” som var lab-chef för rysland. Tydligen så hjälpte de sina egna längdskidåkare att dopa sig, samt att de fejkade tester när officiella dopingförbundet krävde dem.

#4 Veerpalu - far & son

OS-legendaren Andrus Veerpalu från Estland åkte aldrig dit under sin aktiva karriär. Trots att dopingrykten alltid hängde över han som ett mörkt moln, så lyckades han på något sätt klara sig. Även då han åkte fast 2011 så lyckades han med hjälp av några teknikaliteter komma ur den knipan.

Det skulle gå 8 år till innan han till slut åkte dit. Men då inte som aktiv längdskidåkare utan för att var inblandad i en större härva av dopade åkare, bland annat hans son Andreas Veerpalu. Dessa avslöjanden började med “den stora fångsten”…

#3 Den stora fångsten - Tagen på bar gärning

Man kan åka dit, och så kan man åka dit så rejält som ingen någonsin åkt dit tidigare. Det får vi säga att Österrikiske Max Hauke lyckades med 2019. Mitt under pågående skid VM i Österike, Seefeld, så blev han tagen på bar gärning. När polisen stormar hotellrummet så sitter han med nålar i blodet och genomgår en blodtransfusion.

I detta intressanta youtube-klipp talar Max ut för första gången efter den förnedrade händelsen. Klipp här

Detta var bara upprinnelsen till denna dopingskandal i Seefeld som drog med sig flera åkare och tränare i fallet. De andra längdskidåkarna som åkte dit var:

  • Karel Tammjärv, Estland
  • Andreas Veerpalu, Estland
  • Aleksej Potoranin, Kazakstan
  • Dominik Balauf, Österrike

#2 Johann Mühlegg 2002 - Myleg skidåkare

Sällan har väl vi svenskar hatat någon så mycket som vi hatade Mühlegg efter os i Salt lake city 2002. Eller Myleg skidåkare som många stavar hans namn i sverige.

Per Elofsson var på toppen av sin karriär och det var på tremilen han hade sin fina chans att ta sitt OS-guld. Per hade bestämt sig innan loppet att aldrig ge Mühlegg en chans att dra ifrån, men att köra mot en superdopad konkurrent var för svår uppgift.

Redan efter 6 kilometer gick Per in i väggen och OS var förstört. 

Johann Mühlegg han tog flera OS guld och tackade sitt valla-team för de fantastiska skidorna. Den han egentligen borde tackat var snarare hans läkare som hjälpte han med dopingen. Sällan har en så talanglös skidåkare kunnat vinna så mycket.

Utan tvekan en av de största dopingskandalerna genom tiderna då han åkte dig bara kort tid efteråt.

Efter han åkt fast för doping och skämt ut sitt “hemland” Spanien, så flydde han och gick under jorden. Många år senare lyckades Expressen hitta honom i Natal i östra Brasilien. Se klippet när de överraskar honom i klippet Här.

natal brasilien

#1 Finska dopingskandalen 2001 - Finland doping

Mika_Myllylä_

Skid-VM i Lahti, Finland, blev det bästa mästerskapet för finska längdskidåkare någonsin. Man tog hem många fina medaljer där stafettguldet var det som krönte de finska åkarna i det mästerskapet.

De finska åkarna blev nya gudar i hemlandet och de hyllades oändligt över hela landet. Problemet?.. en kort tid senare så fick de lämna tillbaka varje medalj, för alla var dopade!

Här pratade vi inte om någon kort period utan hela Finska herrlandslaget i skidor hade systematiskt dopat sig under flera år så alla var dopade finska skidåkare.

En stor finsk dopingskandal helt enkelt. Det som fällde dom till slut var en kvarglömd medicinväska på en bensinmack nära Helsingfors flygplats. En av landslagsläkarna hade glömt den där, vilken i sin tur lämnades in till polisen.

Där kunde man sedan finna bevis på att det var just finska åkarnas blod och dna som fanns på sprutor och annat material.

Hela landslagsledningen visste om detta och det var kanske detta som gjorde detta till den enskilt största dopingskandalen någonsin. Dopingmedlet var Hemohes som användes för att öka blodvolymen i avsikt att dölja andra substanser så som EPO.

I efterdyningarna av skandalen så kunde man läsa om hur en finsk dopad skidåkare, Mika Myllylä, gick in i en depression med efterföljande alkoholism. Mika Myllylä blev 41 år gammal.

Sammanfattning

Dopingskandaler vi minns.

  1.  Finska landslaget – 2001
  2.  Johann Mühlegg
  3. Den stora fångsten – Tagen på bar gärning  – 2019
  4. Veerpalu – far & son
  5. Rysslands dopingskandal – 2014

En händelse som inte riktigt platsar på vår lista, men som ändå blev en stor nyhet över hela världen, var när Therese Johaug blev avstängd pga doping via ett lupsyl. Mer om detta kan du läsa här.

 

För skidfantasten: läs också Världens bästa längdskidåkare genom tiderna där ni hittar medaljliga och ranking över världens bästa skidåkare.

- Dela artikel på messenger eller sociala medier -
Läs också
längdskidor-sportlobby-1

Dopingskandaler vi minns

Inget kan väl förstöra en sport så som dopingskandaler. Här gör vi en historisk återblick på dopingskandaler inom skidor, kanske de som påverkat oss svenskar mest.

Läs mer »
Senaste