elvira öberg skidskytte
elvira öberg skidskytte

Elvira Öberg – Sveriges skidskytte drottning

Här läser du allt du behöver veta om Sveriges skidskyttedrottning Elvira Öberg. Vad heter hennes partner och hur mycket tränar hon?

Elvira Öberg - Allt du behöver veta

Är du precis som oss också galen i skidåkning och allt som har med det att göra har du säkert hört talas om allas vår Elvira Öberg. I Sverige är vi faktiskt väldigt många som rent utav längtar tills skidsäsongen sätts igång.

Och man äntligen får sätta sig framför tv:n och njuta av att se våra många svenska talanger skörda medalj efter medalj i de stora mästerskapen.

I denna artikel tänkte vi berätta mer om en av våra skidstjärnor nämligen namnet som nämns ovan, Elvira Öberg. Vi kommer dela med oss om all information du rimligen kan behöva veta om stjärnan som till exempel om Elvira Öberg har någon pojkvän och hennes karriär i skidskytte.

Vi kommer dessutom presentera ännu ett stjärnskott i familjen Öberg, nämligen hennes syster Hanna Öberg.

Häng med!

Elvira Öberg Pojkvän Axel Frost

Idag bor Elvira i Östersund bara några minuter ifrån sin syster. De båda umgås flitigt på fritiden både tu man hand men också tillsammans med övriga familjen enligt en intervju de båda gjorde för Lokaltidningen Svedala.

Hon tillbringar mycket tid åt skidåkningen och förbereder sig ordentligt redan från maj där hon tränar hela 20-25 timmars fys varje vecka. När vintern börjar närma sig lägger hon också på styrketräning och skytteträning på schemat.

Elvira har valt att vara ganska anonym med sitt kärleksliv men för inte så länge sedan så gick hon officiellt ut med att hon har en ny partner, nämligen Axel Frost.

Axel Frost är född 1995 och är själv inte aktiv inom skidor på någon elitnivå som hennes förra partner David Larsson.

Elvira Öberg - barndom, uppväxt och livet idag

För att du ska få en så heltäckande bild av Elvira som möjligt tänker vi att det bästa egentligen är att börja från början genom att berätta lite om hennes barndom och uppväxt.

Elviras historia börjar år 1999. Hon föddes i Kiruna men bara något år senare flyttade hela familjen bestående av mamma Viktoria, pappa Tomas och syster Hanna till Boden. De blev dock inte kvar där länge utan flyttade bara något år efter till ännu en ny stad, Svensbyn.

Studerade gjorde Elvira på skidgymnasiet i Sollefteå. Under hennes fyra år på gymnasiet gjorde Elvira stora framsteg både i skidåkning generellt. Hon märkte också att just skidskytte var den gren hon skulle satsa som mest på.

Det var dock aldrig någon självklarhet att det var skidåkning hon skulle satsa på. Innan valet av gymnasium ansåg hon själv inte att hon hade vad som krävdes för att bli speciellt bra. Dessutom hade hon en äldre syster, Hanna Öberg, som under de åren hade utvecklats stort.

Men hon valde ändå att ge det en chans. Och tur var väl det eftersom hon idag är en av våra främsta skidskyttar i Sverige..

Barndomen

Hennes barndom anser hon själv varit väldigt fin. Skidåkningen var alltid närvarande dels för henne själv men också för familjen i stort då hennes storasyster Hanna, som bara är 4 år äldre, tidigt visste att det var skidåkning hon ville satsa på.

Döttrarnas föräldrar har ständigt varit delaktiga i deras utveckling som skidåkare av toppklass. De har stöttat både genom deras närvaro men de har också varit enormt delaktiga i deras träning generellt.

Ofta jämfördes Elvira med hennes syster Hanna eftersom de var och är så pass nära i ålder. I hennes tidiga karriär refererade många journalister till Elvira som “Hannas lillasyster”. Vilket i sin tur gjort att syskonen jämförts sinsemellan både av de själva men också utifrån.

Att jämföras med sin syster anser hon själv inte varit så jobbigt. Enligt en intervju i Norrbottenskuriren såg hon det mer som en självklarhet. De är så pass nära i åldern och tävlar i samma idrott vilket nästintill gör det till en självklarhet enligt henne själv.

Som barn tävlade Elvira och hennes syster om de mesta. De har, precis som de flesta andra syskon, också bråkat en del under åren.

Idag anser dem båda sig dock som bästa vänner och de tidiga bråken och rivaliteten har de båda bara sett som en fördel. De har lärt dem att vara ambitiösa tävlingsmänniskor vilket ofta ses som en fördel för elittävlare.

Den tidiga karriären och debuten

Elvira Öberg slog igenom tidigt och när hon var så ung som 19 år kunde hon redan titulera sig som trefaldig juniorvärldsmästarinna. Samma år, 2018, och efter framgångarna i JVM blev hon också uttagen till skidskyttelandslaget för kommande säsong 2018/2019.

Under 2019 gjorde hon sin debut. Denna gång i världscupen som detta året tog av stapel i Östersund. Datumet var 1 december 2019 och tävlade gjorde hon i sprint. Hon tog ingen pallplacering denna gång men tog till slut hem en 12:e placering.

Debuten i VM gjorde hon bara någon månad senare. 14 februari 2020 var hon på plats i Antholz där hon kom på 13:e plats, även denna gång i sprint. Den första viktiga pallplaceringen för Elvira kom några månader senare, 3 december 2020 för att vara exakt. Det var på en sprinttävling i Kontiolax där hon kammade hem en individuell pallplats i världscupen och kom på tredje plats.

Nuvarande karriär i skidskytte

Idag är Elvira Öberg en framgångsrik skidskytt med mängder av bragder i bagaget. De senaste åren har hon bland annat hunnit med tre världscuper och en olympiad. Många vinster har regnat över Elvira de senaste åren.

Pokaler, världscuppoäng, äran och för att inte glömma de ofta enormt stora prispengarna. Bara under världscupen när hon tog hela 8 individuella pallplatser drog hon in över 400 000 kr på bara två utav dem. En enormt imponerande summa minst sagt.

Som skidåkare har man inte lön som vanliga arbetare, istället har man en lön i form av sponsorpengar ifrån sina sponsorer. Förutom denna del så tjänar man alltså också sin “lön” genom att vinna tävlingar och ta hem prispengar.

Vi kan inte se exakt vilken lön Elvira Öberg har, men 2022 så startade hon ett aktiebolag, där vi från och med nästa år kommer se hur mycket hon drar in på sitt skidskytte.

Den senaste stora insatsen gjorde hon år 2022 då i de olympiska spelen som för året hölls i Peking, Kina.  

I Peking tog hon tre viktiga medaljer, silver i jaktstart, silver i sprint och guld i stafett. Väldigt imponerande minst sagt och det ska bli mer än spännande att fortsatt få följa Elviras framfart i kommande tävlingar.

Hanna Öberg - syster och kollega i det svenska elitlaget

Eftersom Elvira Öberg har en syster, Hanna Öberg, som bara är 4 år äldre och tävlar i samma sport är det svårt att inte också nämna henne när man talar om Elvira.

Hanna Öberg är alltså även hon en svensk elit skidskytt. De båda tävlar också i samma lag, Piteå skidskytteklubb, och har också tävlat många gånger tillsammans.

Hanna började dock några år tidigare och har därefter hunnit med några fler tävlingar än sin yngre syster.

Hon har bland annat tagit både guld och silver under OS 2018 i Pyeongchang och för dessa imponerande insatser fick hon också Svenska Dagbladets guldmedalj men även Jerringpriset samma år.

Hon vann också guld under VM i Östersund år 2019, samma år som Elvira gjorde sin debut.

Den senaste bedriften skedde även för Hanna under OS i Peking där hon tog guld i stafetten tillsammans med 3 lagkamrater, Linn Persson, Mona Brorsson och sin egen syster Elvira Öberg.

Faktum är att de till och med är sveriges första OS guld i damernas stafett i skidskytte vilket inte bara gjorde dem till guldmedaljister utan också historiska.

Både Hanna och Elvira har haft och har väldigt spännande men också otroliga karriärer. Det är också väldigt roligt att de går så bra för dem båda.

Vi ser fram emot många spännande tävlingar framöver och förhoppnings flera medaljer för Sverige från systrarna Öberg kommande säsonger

- Dela artikel på messenger eller sociala medier -
Läs också
längdskidor-sportlobby-1

Dopingskandaler vi minns

Inget kan väl förstöra en sport så som dopingskandaler. Här gör vi en historisk återblick på dopingskandaler inom skidor, kanske de som påverkat oss svenskar mest.

Läs mer »
Senaste