norges bästa längdskidåkare

Norges bästa längdskidåkare

Sportlobby rankar de bästa norska längdskidåkarna genom tiderna. Minns du dessa legender? Här är Norges bästa skidåkare genom tiderna!

Det finns väldigt mycket gott att säga om Norge. De har ett fantastiskt landskap, den gladaste befolkningen, otrolig skidåkning i spektakulära miljöer och för att inte glömma ett riktigt härligt språk. Något Norge också har gott om är skidtalanger, men fokus i denna text kommer ligga på norges bästa skidåkare genom tiderna. 

Även om vi svenskar inte alltid vill medge det så är faktiskt Norge, tro det eller ej, det land som har flest vinter-OS guldmedaljer. Faktum är att Norge har hela 132 guldmedaljer från vinter-OS totalt och hela 38 medaljer från ett och samma OS. En riktigt imponerande siffra kan man lugnt säga för dessa skidåkare norge. 

Norge är duktiga i all vintersport men flest talanger och guld har Norge i längdskidor. Men vilken norsk längdskidåkare är egentligen allra bäst? Det går vi till botten med nedan!

Kom ihåg att detta endast är våra egna åsikter och det kan skilja mellan personer vad man anser. Vi har väg in antalet medaler i stora mästerskap, hur länge karriären varade och andra intryck från de bästa norska skidåkarnas karriärer.

Vem är norges bästa skidåkare genom tiderna?

Svaret är faktiskt inte helt enkelt eftersom det kräver att vi gör något av en helhetsbedömning. Tittar vi tillbaka historiskt så finns det två självklara namn, Bjørn Dæhlie på herrsidan och Marit Bjørgen på damsidan. Dessa stjärnor har tillsammans vunnit hela 27 medaljer i OS-sammanhang varav 16 guld. En imponerande siffra minst sagt och mer än vad någon längdskidåkare Norge någonsin uppnått.

Marit Bjørgen (aktiv 1999 - 2018)

Som barn utövade Marit flera sporter, däribland fotboll och handboll, men det var tillslut längdskidåkningen hon föll för. År 1998 började hon träna i norska juniorlandslaget och redan som 18-åring, år 1999, vann hon sin första guldmedalj i damklassen. Kort därefter började hon tävla i världscupen som år 1999 hölls i Engelberg där hon klassade in på en 39:e plats i sprintloppet. Efter det tog hennes karriär fart på riktigt. Faktum är att hon bara några år senare (år 2002/2003) vann sitt första mästerskap, VM-guld i sprint

Under hennes långa karriär har hon hunnit med mycket. Oändligt med segrar, flertalet OS-guld och många vinster i VM-sammanhang. Marits karriär är verkligen imponerande. Redan år 2011 kunde hon utses till världens bästa skidåkare genom tiderna.

Bjørn Dæhlie (aktiv 1989 - 1999)

Bjørn Dæhlie är även det ett stort namn i den norska skidhistorien. Faktum är att han, innan Marit tog över stafettpinnen, var världens mest segerrika längdskidåkare genom tiderna. Bjørn slog igenom redan 1989 och hans karriär varade under hela 90-talet fram tills att han år 2000 valde att lägga skidorna på hyllan. 

Bjørns karriär på längdskidor under 90-talet var spektakulär på många plan. Vissa skulle till och med kalla honom omänsklig med tanke på hans många vinster genom åren. 

Therese Johaug, en stigande stjärna

Räknat till antal mästerskapsmedaljer så är det fortfarande Marit och Bjørn som tar hem guldet för Norge när det kommer till längdskidåkning. Men med det sagt finns det ett par namn vars framtid ser väldigt ljus ut. Ett namn när det handlar om längdskidåkare Norge som de senaste åren fått mycket uppmärksamhet för sina många fantastiska prestationer är Therese Johaug. 

I Sverige har Therese länge setts som en stor rival till våra svenska stjärnskott. För några år sedan var det Charlotte Kalla som var hennes största konkurrent. Men numera är det två andra namn i den svenska skideliten som anses ha störst chans att kunna utmana Therese. Detta Ebba Andersson och Frida Karlsson.

Therese har en mängd imponerande vinster i sitt bagage. Therese Johaug kan både räkna sig som niofaldig världsmästare men också som OS-guldmedalist. Hon har också vunnit den totala världscupen två gånger och har hela 50 individuella världscupsegrar i sitt bagage.

Inte bara guld och gröna skogar för Therese Johaug

Även om Therese Johaugs karriär till stor del varit fylld av guldregn och imponerande prestationer så har den ändå bitvis varit utsatt för en del motgångar. 

Den mest kända och omtalade motgången nådde Johaug under slutet av 2016 när hon testade positivt på ett dopningstest. Händelsen fick flera konsekvenser där det absolut värsta var att hon blev avstängd från att tävla i hela 13 månader

Johaug själv, tillsammans med norges skidförbund, hävdar att hon fått i sig dopningspreparatet genom att ha använt ett solstift för solbrända läppar vid namn Trofodermin. Därav valde norska skidförbundet att överklaga domen till idrottens skiljedomstol “Cas”

Överklagan gjorde dock hela situationen långt mycket värre eftersom skiljedomstolen då valde att skärpa straffet ytterligare. Straffet blev tillslut hela 18 månader. Beslutet grundades på att skiljedomstolen inte trodde på Johaugs och skidförbundets utsaga i att dopningen var ett misstag. Detta eftersom solkrämen i fråga till faktum har en väldigt tydlig varningstext där det står att produkten innehåller dopningspreparat. 

Hela dopningsskandalen ledde tillslut till att Johaug missade stora delar av skidsäsongen men också det viktiga vinter-OS i Sydkorea. Händelsen i sig klassar nästan in som de 5 största dopingskandalerna genom tiderna.

En succéartad debut i VM

Även om dopningsskandalen tog hårt på Therese valde hon ändå trots motgången att fortsätta hårdträna för att under hösten 2018 komma tillbaka starkare än någonsin. Hon vann alla distanstävlingar i världscupen men valde trots detta att inte ställa upp i Tour de Ski det året. Hon valde istället att satsa fullt ut på vinterns skid-VM där hon tog guld i både skiathlon, 10 km intervallstart och 30 km masstart.

Framtiden ser ljus ut

Johaug är idag i 30-årsåldern och hennes form sägs bara bli bättre med åren. Många, både inhemska och utländska talanger, hotar ständigt hennes position. Men trots detta är Therese fortsatt det namn som ständigt uttalas när det kommer till tippningar för topplaceringarna i de stora mästerskapen.

Therese Johaug har varit aktiv i många år, hon kan till och med klassas som något av en veteran, men detta ser hon bara som en fördel. Hon har erfarenhet, hon vet hur hon ska ta sig an sina utmaningar och det är ofta det som skrämmer hennes konkurrenter som mest. 

Mycket talar för att Therese har stor potential att kunna utmana de tidigare stora hjältarnas, Marit Bjørgens och Bjørn Dæhlies, rekord och utmärkelse i sin prakt att kunna kalla sig norges bästa skidåkare genom tiderna. Ännu har hon en bit att gå för att ha en chans att kunna utmana de tidigare legenderna men i dagsläget talar ingenting för att hon är beredd att lägga skidorna på hyllan. 

Med den informationen i bakhuvudet kan vi förmodligen se fram emot många år till av härlig kämparglöd och fantastisk skidåkning från norges bästa kvinnliga skidåkare. 

Gott om talanger bland elitens längdskidåkare i Norge

Som tidigare nämnt är Norge ett land som inte bara har ett par utan mängder av talanger när det kommer till längdskidåkare. Elitlagen föds nästintill upp på löpande band och redan som juniorer klassar många tidigt in i dam- och herrlandslagen av längdskidåkare Norge. Ett lysande exempel på detta är Marit Bjørgen som redan vid 18 års ålder vann sin första guldmedalj i damklassen. 

Norges landslag i längdskidåkning är i dag toppat av guldmedaljörer. Vi tänker på namn som:

  • Johannes Høsflot Klæbo 
  • Heidi Weng 
  • Anne Kjersti Kalvå 
  • Simen Hegstad Krüger 
  • Håvard Solås Taugbøl

 

…och många fler. Flera utav dessa talanger är ännu unga och har av allt att tala många år av mästerskapstävlingar att gå till mötes.

Norge är och har länge varit en stark nation inom längdåkning och år efter år utnämns norska längdskidåkare av motståndarna som de främsta konkurrenterna. De är ett land fullt av talang inom längdskidåkning vilket år efter år bevisas i och med deras många pallplaceringar i diverse mästerskap

Som svenskar kan vi inte annat än bli lite trötta på deras många vinster men med det sagt så ska det faktiskt bli riktigt spännande att även i framtiden få bevittna deras många stjärnor och deras väg till toppen.

Norges bästa skidåkare genom tiderna. - Top 5

  1. Marit Bjørgen
  2. Bjørn Dæhlie
  3.  Therese Johaug
  4. Johannes Høstflot Klæbo
  5. Thomas Alsgaard
- Dela artikel på messenger eller sociala medier -
Läs också
Senaste
längdskidor-sportlobby-1

Dopingskandaler vi minns

Inget kan väl förstöra en sport så som dopingskandaler. Här gör vi en historisk återblick på dopingskandaler inom skidor, kanske de som påverkat oss svenskar mest.

Läs mer »