sveriges bästa skidåkare

Sveriges bästa skidåkare

Vilka längdskidåkare i Sverige är det som slåss om titeln Sveriges bästa skidåkare genom tiderna? Vi har haft många bra svenska skidåkare genom tiderna så det är hård konkurrens!

Vem är Sveriges bästa skidåkare genom tiderna?

Att vi svenskar älskar skidåkning är ingen hemlighet, det finns trots allt mycket att älska med just skidåkning och allt som hör där till. Friheten, farten och miljön för att bara nämna några.

Det stora intresset, som bara blivit större de senaste decennierna, har gjort att vi i Sverige idag har enormt många skidtalanger som inte bara hyllas av oss svenskar utan som också skördat många medaljer och placeringar i världseliten utomlands.

Men vem är egentligen Sveriges bästa skidåkare både sett till svenska skidåkare genom tiderna men också idag?

Allra flest talanger ser vi för längdskidåkare Sverige. Inom längdskidåkning är vi vassa, riktigt vassa faktiskt och har varit under många år. Men vem är egentligen bäst? Det och mycket mer går vi igenom nedan.

Vem är den svenska skidåkare genom tiderna som varit bäst?

I Sverige har vi haft flera stjärnskott i det alpina inte minst när man ser till längdskidåkning. Legendarer såsom Thomas Wassberg och Sixten Jernberg har länge varit namnen på allas läppar när frågan vem Sveriges bästa skidåkare är uppkommer, speciellt om man ser bakåt i tiden.

Både Thomas och Sixten har många vinster och bragder i sina resväskor. Sixten Jernberg har bland annat vunnit hela nio OS-medaljer och sex VM-medaljer men inte nog med det, han är också tvåfaldig vinnare av Vasaloppet.

Thomas Wassberg har även han haft en imponerande karriär. På meritlistan kan dels 7 stycken VM- och OS-guld räknas in men det han också är känd för är hans vägran i att ta emot det berömda bragdguldet.

Thomas och Sixtens karriärer är verkligen storslagna och de bör absolut nämnas som två av de längdskidåkare Sverige som varit absolut bäst genom tiderna. Men faktum är att det finns ytterligare två namn som också bör nämnas.

Gunde Svan - den bästa svenska skidåkare genom tiderna på kortast tid

Allas vår Gunde Svan är känd för mycket men allra mest kanske för hans perfektionist-drag, hans vinnarskalle och för att inte glömma, hans enorma glädje. Gunde Svans karriär är och var väldigt imponerande.

Som skidåkare fullständigt krossade han sina konkurrenter och hans meritlista kan matchas av få. Bland hans många vinster kan vi bland annat räkna upp flera OS-guld, VM-guld, Bragdguld och för att inte glömma 16 individuella SM-guld.

Det som kanske är allra mest imponerande är att han i sin skidkarriär också lyckades skörda alla dessa framgångar på så kort tid. Faktum är att Gunde lade skidorna på hyllan redan år 1991 när han bara var 30 år gammal.

Idag är Svan mer underhållare än skidåkare. Mest populär idag är han kanske för sitt underbara skratt och sin programledarroll i det populära tv-programmet “Fångarna på fortet”. Men, låt oss inte glömma att han också bör räknas som den bästa svenska skidåkare genom tiderna.

skidåkare

Sveriges bästa längdskidåkare Sverige idag

Ovan har vi nu listat och prisat våra lite äldre legendarer som kan klassas som några av de bästa svenska skidåkare genom tiderna.

Men tiden springer iväg och i takt med att våra äldre legender lagt sina skidor på hyllan har också nya tillkommit. Idag syns också fler tjejer bland toppskiktet för skideliten vilket är väldigt roligt.

Några av våra absolut mest framstående längdskidåkare Sverige idag är bland annat Ebba Andersson, Frida Karlsson och Linn Svahn vilka alla de senaste säsongerna gjort flera imponerande insatser för Sverige och i det svenska skidlandslaget.

En annan stjärna som i många år, men även idag, klassats som en av de bästa är Charlotte Kalla.

Charlotte Kalla - Sveriges bästa skidåkare idag

Allas vår favorittippade skidstjärna Charlotte Kalla är en av Sveriges bästa skidåkare både historiskt sett men också idag. För tro det eller ej, hon är fortfarande aktiv.

Kalla har mängder av imponerande insatser i sin karriär som är värda att nämna. För att bara nämna några så har hon bland annat nio OS-medaljer och flera individuella VM- och OS-guld i sitt bagage.

Med den imponerande karriären, som fortfarande är aktiv, är hon och kommer förbli en av de absolut främsta skidåkarna både nu men också genom tiderna i Sverige.

Vem är den främsta längdskidåkaren sett till medaljer?

Ovan har vi nu listat flera kända namn sett till längdskidåkare Sverige. Alla har många imponerande bedrifter i sitt bagage och det är faktiskt lite svårt att säga vem som är den allra bästa. Detta eftersom man behöver mäta många olika parametrar.

Vi har många duktiga skidåkare och framförallt längdskidåkare i vårt land både nu men också historiskt. I mästerskap är Sverige ett land att räkna med och våra landslagsåkare blir ofta utnämnda som de främsta konkurrenterna. Men vem av våra många talanger är egentligen allra bäst?

Två namn sticker verkligen ut. På damsidan har vi Charlotte Kalla och på herrsidan Gunde Svan. För att ta reda på vem som har flest medaljer har vi gjort en sammanställning nedan.

Medaljer

Gunde Svan (1982-1991)

Charlotte Kalla (2006 – )

Vinter OS

6 Medaljer & 4 Guld

9 Medaljer & 3 Guld

Världsmästerskap

11 Medaljer & 7 Guld

13 Medaljer & 3 Guld

Världscupen

46 Medaljer & 30 Guld

59 Medaljer & 12 Guld

Både Gunde Svan och Charlotte Kalla har minst sagt haft enormt imponerande karriärer men med det sagt kan mycket ändras med tiden. Charlotte och Gunde är fortfarande oslagbara sett till antal medaljer men det tillkommer ständigt nya talanger som hotar deras ännu oslagbara rekord. 

Nu när du vet vilka som är Sveriges bästa skidåkare – Läs om världens bästa längdskidåkare i vår artikel här.

- Dela artikel på messenger eller sociala medier -
Läs också
Senaste