tour de ski vinnare

Tour de Ski – Allt du behöver veta om skidturnén

Här hittar du allt du behöver om den legendariska skidturnén Tour de Ski. Historia, tävlingsformat och självklart årets vinnare prispall!

Tour de Ski

Tour de ski har de senaste åren kommit att bli en enormt viktig turnering för världens alla proffsåkare i längdskidåkning. Faktum är att man nästan kan säga att touren är något av ett startskott för världscupen i längdskidåkning. Det är en enormt spännande turnering på många vis, speciellt eftersom det är så enormt många tävlande från världens olika nationer.

Mycket finns att säga om denna turnering. Det är en stor tävling och de allra flesta känner därför till den men kanske inte riktigt har koll på hur turnering faktiskt fungerar i praktiken. Av denna anledning vill vi lära dig mer, gå på djupet på detaljer kring både ursprung och regler. Längst ner i denna artikel kommer vi också presentera årets segrare av turneringen nämligen tour de ski vinnare 2022 på både dam- och herrsidan.

Men vi börjar från grunden…

Vad är Tour de Ski?

Tour de ski är en tävling i längdskidåkning som består av 6-8 olika deltävlingar under 9 dagar. De inledande deltävlingarna tar plats på flera olika orter men den sista finaltävlingen avgörs alltid i Val di Femme, en ort i norra Italien.

Namnet Tour de ski kommer från cykelsportens tour de France som anses vara den mest prestigefyllda cykeltävlingen i världen. Turneringen i längdskidåkning hade premiär säsongen 2006/2007 och det som också kan vara bra att komma ihåg är att turneringen alltid körs i slutet av december till början av januari.

Hur ser tävlingsformatet ut för Tour de Ski?

Det finns några grundregler i Tour de ski, däribland att om en åkare inte fullföljer ett lopp åker denna ut ur tävlingen.

I Tour de ski samlar åkarna poäng. För varje deltävling och placering får varje åkare en viss poäng. Dessa poäng räknas in i varje åkares världscuppoäng som denna tar med sig till andra tävlingar i världscupen. Det som slutligen tar en åkare till den sista deltävlingen och slutplaceringen är dock inte poängen eller placeringarna utan den totala tiden.

Den som vinner en deltävling i tour de ski får hälften så många världscuppoäng som i en vanlig världscuptävling, alltså 50 poäng. Den som slutligen vinner hela tour de ski turneringen får 400 världscuppoäng, tvåan får 320 och trean 240 poäng.

I varje deltävling delas pris ut. Både i form av världscuppoäng men också i form av prispengar. Även de som inte vinner får alltså både pengar och poäng vilket denna kan samla på sig genom tävlingen.

Det delas också ut så kallade sprint- och spurtpriser. De som är absolut bäst i spurten och sprinten kan alltså även de få vissa poäng och prispengar även om de inte vinner själva deltävlingen.

Den sista deltävlingen

Den sista deltävlingen, som alltid avgörs i Val di Fiemme i Italien, har alltid avgjorts via en så kallad jaktstart där de som tävlar får starta ett antal sekunder, beroende på placering, efter total ledaren.

Detta sker dock inte längre utan numera startar alla de som tagit sig till den sista etappen samtidigt i en masstart. Kvinnor och män är dock separerade. Den kvinnliga sista etappen är omkring 10 km och för männen är denna siffra 15 km.

Den sista deltävlingens mål ligger högt uppe i en slalombacke och den största delen av det sista loppen är brant uppför vilket, såklart, innebär en enorm utmaning för deltagarna.

I den sista deltävlingen gäller det att spara på krafterna. Den som har störst kraftsamling i slutet är ofta den som vinner eftersom en stor del av loppet sker i uppförsbacke. Sprinten eller slutspurten som det ofta kallas är ofta den allra mest utmanande för åkarna. Det är ofta då man som åhörare ser vem som faktiskt har energi nog att för att trycka på lite ytterligare och ta sig i mål snabbare än sina motståndare.

De mest framstående nationerna och Tour de ski vinnarna genom tiderna

Alla länder i världen kan delta i Tour de ski men det är i regel enbart ett få länder som faktiskt lyckas riktigt bra år efter år. Dessa länder har alla något gemensamt, de brukar vara de nationer som vinner turneringar kopplat till skidåkning helt enkelt. Varför det alltid är ett par länder som ligger i toppskiktet är egentligen svårt att säga men förmodligen beror det på att skidåkning generellt är lite mer populärt i dessa nationer. 

De absolut mest framstående nationerna i turneringen är:

 • Norge
 • Ryssland
 • Sverige
 • Kanada
 • Italien
 • Tyskland
 • Tjeckien
 • Schweiz
 • Finland
 • Usa
 • Polen
 • Ukraina

Överlägset bäst har dock vårt grannland Norge och deras skidelit varit. Faktum är att Norge har hela 11 förstaplaceringar sedan starten 2006/2007.

Vinnare av Tour de ski genom åren

Norge är alltså den nation med flest vinnare genom åren och det är nog inte en slump att världens bästa längdskidåkare genom tiderna också kommer ifrån just Norge. På damsidan har vi bland annat Therese Johaug som vunnit turneringen hela tre gånger. Ett annat norskt namn på damsidan är Heidi Weng som tagit hem segern två gånger.

Även en svensk stjärna vunnit turneringen en gång. Allas vår Charlotte Kalla tog hem segern i Italien säsong 2007/2008, bara ett år efter att turneringen tog start.

På herrsidan finns även där flera norska namn som tagit hem totalsegern. Ett av dessa namnen är Petter Northug. Utöver Peter har även Martin Johnsrud och Johannes Høsflot Klæbo tagit hem förstaplaceringen.

Tour de ski vinnare 2022

Även detta år gick Tour de ski av stapeln och vinnarna blev utsedda. På herrsidan var det även detta året Johannes Høsflot Klæbo som tog hem segern. Faktum är att han dessutom gjorde det med bravur med tanke på att han hade hela 2 minuter tillgodo innan ryssen, Aleksandr Bolsjunov gick in på en andra plats.

Den ökända sista klättringen tog även i år plats på Val di Fiemmes Alpe Cermis men faktum är att det inte var Klæbo som var först över målsnöret efter klättringen utan den som kom först var Sjur Röthe. Trots detta var det Klæbo som blev tour de ski vinnare 2022 vilket till sist lämnar slutresultatet så här:

Placering

 

Nation

Skidåkare

1.

Norge

Johannes Høsflot Klæbo

2.

Ryssland

Alexandr Bolsjunov

3.

Finland

Niskanen Livo

Tour de ski Vinnare 2022 på damsidan blev ryska Natalia Nepryaeva och på andra plats hittar vi vår svenska landslagskämpe Ebba Andersson. Ebba var stark i den avslutande etappen när hon krigade upp för den ökänt jobbiga klättringen i Alpe Cermis. Ryska Natalia var dock snabbare, men inte mycket. Faktum är att Ebba kom in i mål bara 1 minut och 12 sekunder efter ryssen.

En vinst hade gjort Ebba Andersson till den andra svensken någonsin att vinna turneringen men oavsett det så är vi självklart väldigt stolta över hennes stora och beundransvärda bedrift.

För damerna blev tillslut placeringen i Tour de ski 2022 så här:

Placering

 

Nation

Skidåkare

1.

Ryssland

Natalia Nepryaeva

2.

Sverige

Ebba Andersson

3.

Norge

Heidi Weng

- Dela artikel på messenger eller sociala medier -
Läs också
Senaste
speedski rekord

Världens snabbaste på skidor

Här har ni han som är världens snabbaste på skidor – Fransmannen Simon Billy. Samt den snabbaste kvinnan på skidor – Valentina Greggio. Världsrekord i speedski för damer och herrar.

Läs mer »