längdskidor-sportlobby

Världens bästa längdskidåkare genom tiderna

Sverige har gott om suveräna längdskidåkare genom åren, med fina meriter. Men det är ett visst grannland som ligger före oss i medaljligan..

Flest OS-medaljer i längdskidor

Att ta en OS-medalj är tveklöst det största en längdskidåkare kan uppnå. Sverige har genom åren haft stora framgångar på framförallt herr-sidan, men även några fantastiska ögonblick hos damerna. På senare har det däremot gått sämre, och Norge har tagit över taktpinnen från Sverige sen flera år tillbaka. I den här artikeln tittar vi på världens bästa längdskidåkare genom tiderna, och sammanställer medaljligan i OS för både herr & dam-sidan. Olyckligtvis för oss svenskar är det vår lillebror i väst som dominerar på både herr & damsidan. 

OS-medaljer herrar

björn dahlie

Bjørn Dæhlie

Björn är världens bästa längdskidåkare genom tiderna på herrsidan. Med sina 8 guld och 4 silver i OS-sammanhang, är han den åkare med dom största framgångarna i turneringen någonsin. Utöver det har han 17 VM-medaljer, varav 9 guld. 

SkidåkareLandGuldSilverBrons
Bjørn DæhlieNorge840
Thomas AlsgaardNorge510
Sixten JernbergSverige432
Gunde SvanSverige411
Johannes Høsflot KlæboNorge511
Veikko HakulinenFinland331
Eero MäntyrantaFinland322
Vegard UlvangNorge321
Alexander BolshunovRyssland342
Johan OlssonSverige213
Vladimir SmirnovSovjetunionen
Kazakhstan
Unified Team
142
Mika MyllyläFinland114
Harri KirvesniemiFinland006

OS-medaljer damer

marit björgen

Marit Bjørgen

Tittar man på Marit Bjørgens meriter är det oklart om hon är mänsklig. Många gånger har hon åkt lika fort som vissa av herrarna och är den längdskidåkare med flest VM-guld på både dam och herrsidan. Hela 18 stycken. Hennes meriter i OS-sammanhang är också astronomiska, med 15 medaljer totalt – varav 8 guld. 

SkidåkareLandGuldSilverBrons
Marit BjørgenNorge843
Lyubov YegorovaUnified Team
Ryssland
630
Larisa LazutinaUnified Team
Ryssland
511
Raisa SmetaninaUnified Team
Sovjetunionen
451
Galina KulakovaSovjetunionen422
Therese JohaugNorge411
Charlotte KallaSverige362
Marja-Liisa Kirvesniemi (Hämäläinen)Finland304
Yelena VälbeUnified Team
Ryssland
304
Stefania BelmondoItalien235
Manuela Di CentaItalien223

Den här listan kommer garanterat förändras de kommande åren. Medaljligan för damer är kanske den som förändras först, då Therese Johaug i princip är oslagbar numera. Hon har redan några medaljer i OS-sammanhang, men kommer troligtvis fylla på det kontot i framtiden. 

På herrsidan är det framförallt två åkare som är dominerande just nu. Johannes Høsflot Klæbo och Alexander Bolshunov och dessa lär fortsätta klättra på denna lista med världens bästa skidåkare under många år framöver.

- Dela artikel på messenger eller sociala medier -
Läs också
Senaste
sveriges bästa skidåkare

Sveriges bästa skidåkare

Vilka längdskidåkare i Sverige är det som slåss om titeln Sveriges bästa skidåkare genom tiderna? Vi har haft många bra svenska skidåkare genom tiderna så det är hård konkurrens!

Läs mer »