speedski rekord

Världens snabbaste på skidor

Här har ni han som är världens snabbaste på skidor - Fransmannen Simon Billy. Samt den snabbaste kvinnan på skidor - Valentina Greggio. Världsrekord i speedski för damer och herrar.

Du kanske tycker att det går lite snabbt ner för backen där du glider på dina nya Salomon-skidor i backen på Hundfjället. Det känns lite ostabilt och nog blåser det ganska kallt så det kanske är bäst att sakta ner lite. Sporten speedski är lite tvärtemot, här ska det gå så snabbt som möjligt för att försöka bli den som tar hastighetsrekord skidor i backen.

En som har den inställningen är Fransmanenn Simon Billy. I mars 2023 slog han nämligen speedski rekord med högsta hastigheten någonsin. Hur snabbt kan man då köra på ett par skidor? Simon Billy kom upp i en sanslös fart på 255,5 km/h! Så snabbt har de flesta inte ens kört i bil, men det kör Ivan på ett par skidor. 

Världsrekorded  står sig än idag då ingen lyckats åka snabbare på ett par skidor i hela världen.

I klippet här ovan kan du se hur han lyckades att uppnå denna sensationella hastighet. Det är såklart inte den klassiska after-ski outfiten som föredras, utan en helkroppsdräkt för att undvika minste lilla luftmotstånd.

Speedski världsrekord slog han den 22a mars 2023 i de Vitesse och blev då snabbaste någonsin på skidor. Efter att ha sett videon kan man bara inte förstå hur han kan stanna så snabbt?

Speedski rekord - Damer

När vi såg hastigheten som världens snabbaste kvinna på skidor hade kommit upp i, så blev vi mäkta imponerade. Det skiljer bara några kilometer i timmen i jämförelse av speedski världsrekord mellan världens snabbaste man och världens snabbaste kvinna.

Världens snabbaste kvinna på skidor heter nämligen Valentina Greggio och är även hon ifrån Italien. Italien är inte så märkvärdiga på utförsåkning på skidor när det kommer till att åka mellan portar eller sicksack i en slalombana. Men snabba, ja det är dom sannerligen.

Valentina Greggio har kommit upp i imponerande 247.08 km/h. Vilket alltså bara är cirka 9 km/h lägre än herrarnas snabbaste på skidor. Mycket imponerande rekord för damer!

Om vi ska vara ärlig så kan vi inte riktigt förstå själva talangen i sporten speedski. Är det inte bara att våga låta sig glida så snabbt som möjligt ned för en backe?

Uppenbarligen är det mer än så eftersom det går världscup och deltagarna är trots allt sponsrade för att kunna vara professionella speedski-åkare.

Sammanfattning

Världens snabbaste på skidor heter Simon Billy med 255.5 km/h medan världens snabbaste kvinna på skidor heter Valentina Greggio med 247.08. Världscupen körs varje år i Speedski.

I samarbete med:

sportbloggar.info


Älskar du allt med skidor? Spana in en av våra andra populära skidartiklar Världens bästa längdskidåkare genom tiderna!

Vanligt förekommande frågor om Speedski (FAQ)

  • Vem har för närvarande hastighetsrekord skidor?

    Simon Billy för herrar och Valentina Greggio för damer.

  • Högsta hastighet på skidor?

    255,5 km/h för herrar och 247,08km/h för damer.

- Dela artikel på messenger eller sociala medier -
Läs också
Senaste
sveriges bästa skidåkare

Sveriges bästa skidåkare

Vilka längdskidåkare i Sverige är det som slåss om titeln Sveriges bästa skidåkare genom tiderna? Vi har haft många bra svenska skidåkare genom tiderna så det är hård konkurrens!

Läs mer »