hårdaste-serve-i-tennis-sportlobby

Hårdast serve i tennis – någonsin

Har tar vi en titt över de med hårdaste serven i tennis i världen. Vi kan stolt säga att vi har en svensk med på listan! Dessutom inkluderar vi tennis serve hastighet på hela listan!

Vi har tidigare gått igenom topplistor så som Längsta basketspelarna genom tiderna och Englands bästa fotbollsspelare genom tiderna där vi kunde hitta spelare långt tillbaka i tiden. I denna lista kommer vi lyfta fram de som har hårdaste serven i tennis – någonsin, vilket visar sig vara alla ifrån 2000-talet.

Kanske beror det på att tennisspelarna har blivit starkare och mer vältränade, men förmodligen har detta mycket med materialet ett göra. Det vill säga racket och boll. Något som vi på Sportlobby tycker är extra roligt med just denna lista är att vi har en svensk med. Förutom detta så hittar du också en spelare som servade sönder en boll mitt under en match!  Håll i dig, för här kommer dom!

#12 Taylor Dent

Hastighet: 241.4 km/h
Land: USA
Längd: 188 cm

År: 2010
Turnering: SAP Open

Taylor Dent, som är först ut i denna lista, är en pensionerad professionell tennisspelare som i sina bästa dagar var rankad nummer 21 i världen. 1998 startade han sin karriär och det tog 7 år innan han alltså nådde sin toppranking. Han är från USA och vann totalt 4 singeltitlar i sin karriär. Det hände även att Taylor spelade en del dubbel och nådde bland annat till final i Peking tillsammans med Alex Bogomolov Jr. 2004 där det dessvärre blev förlust.

#11 Hubert Hurkacz

Tennis serve hastighet: 243 km/h
Land: Polen
Längd: 196 cm

År: 2016
Turnering: Davies Cup

Hubert Hurkacz slår sig in på en elfte plats när det handlar om hårdaste serven i tennis genom tiderna. Han är en Polsk professionell tennisspelare som hittills har hållit plats nummer 28 på världsrankingen. Han är född 1997 och har under en tid varit Polens bästa tennisspelare.

Bland annat nådde Hubert Hurkacz redan som junior dubbelfinal i Australien Open för pojkar under 18. Under 2019 så vann han sin första ATP titel i Winston-Salem Open genom att besegra Benoit Paire. Hans bästa resultat i en Grand Slam turnering är då han nådde tredjerundan i WImbledon 2019.

#10 Marius Copil

Hastighet: 244 km/h
Land: Rumänien
Längd: 191 cm

År: 2016
Turnering: European Open

På plats 10 på listan hittar vi den rumänske hård servaren Marius Copil. Han har mätt en tennis serve hastighet på hela 244 km/h och det gjorde han 2016 i European Open. Marius är en spelare på ATP-touren och ATP Challanger Tour och han har även varit med i det rumänska Davis Cup laget. Hans högsta ranking nåddes under 2019 då han erhöll plats nummer 59 på världsrankingen och han har spelat in över 2.5 miljoner dollar i sin karriär.

#9 Feliciano López

Tennis serve hastighet: 244.6 km/h
Land: Spanien
Längd: 185 cm

År: 2014
Turnering: Aegon Championship

Vid 5-års ålder fick Feliciano en tennisracket av sina föräldrar och sedan dess hade han målet inställt på en proffskarriär. 29 år senare, vid 34-års ålder, så nådde han plats 12 på världsrankingen och han var således en av de bästa spelarna i världen. Feliciano är vänsteränt och var i unga år en talang inom ett flertal sporter så som simning och fotboll. Det blev till slut tennis som det satsades på och Feliciano har förmodligen aldrig ångrat det valet.

Han har bland annat tagit sig till kvartsfinal i Australiska öppna (2009), kvartsfinal i Wimbledon (2005,2008) och kvartsfinal i US Open (2004,2008) förutom dessa fina resultat i Grand Slams så tog han också 7 singeltitlar och 5 dubbeltitlar i sin karriär.

#8 Joachim "Pim-Pim" Johansson

Hastighet: 244.6 km/h
Land: Sverige
Längd: 198 cm

År: 2004
Turnering: Davies Cup

Här är han alltså, den enda svensken på listan över de med hårdaste tennis serve – någonsin. Samma rekordhastighet som nummer 9 på denna lista, men i förmån av svensk så hamnar Joachim givetvis på plats 8. Pim-Pim som de flesta känner igen slog sitt serverekord i Davies Cup 2004 och året efter i februari nådda han sin bästa ranking i karriären då han tog sig in på top-10 med en nionde placering. Många minns nog när man satt framför tv:n tidigt 2000-tal och följde denna hårdservande svensk när han tog sig an storspelare som Andy Roddick och Lleyton Hewitt.

Under karriären kammade han hem totalt 3 singeltitlar i Memphis, Adelaide och Marseille. Han var bara 22 år gammal då han nådde semifinalen i US Open och givetvis var hans serve en stor bakomliggande faktor till hans framgångar. Lite kuriosa är att även Joachims pappa var tennisspelare på proffsnivå och han representerade Sverige i Davies Cup redan på 70-talet

#7 Andy Roddick

Tennis serve hastighet: 249.4 km/h
Land: USA
Längd: 188 cm

År: 2004
Turnering: Davies Cup

De flesta tennisintresserade vet vem superstjärnan Andy Roddick är. Amerikanen som föddes 1982 i Omaha, Nebraska, spelade totalt in 20.6 miljoner dollar i sin karriär och blev 2017 invald i Tennisens Hall of Fame. Redan vid häpnadsväckande 21-års ålder så intog han första platsen på världsrankingen och hans karriär fortsatte att skina många år efter det.

Trots att Andy Roddick ofta gick långt i turneringar så lyckades han bara vinna 1 Grand Slam, US Open 2003. Bland annat så hade han oturen (?) att förlora tre finaler i en och samma turnering – Wimbledon (2004, 2005 & 2009). I filmen ovan kan ni se när Andy Roddick servade sönder en boll. Vi på Sportlobby har alltid trott att detta såklart var riktigt, men nu när vi kikar kommentarerna på Youtube så känns det mer som att det är fake?  Vi antar att ni får bilda er egna uppfattning.

#6 Milos Raonic

Hastighet: 250 km/h
Land: Kanada
Längd: 196 cm

År: 2012
Turnering: Rogers Cup

Milos Raonic är en av de mest framgångsrika kanadensiska tennisspelaren genom tiderna med en topp placering på världsrankingen som nummer 3. Denna ranking uppnåddes i november 2016 då Milos var 25 år gammal samma år som han nådde till final i Wimbledon där det dessvärre blev förlust mot Andy Murray med 7-6, 6-4, 6-4 i en riktigt jämn och tät match.

Att Milos är 196 centimeter lång är nog ingen nackdel för honom då hans serve är ett av hans starkaste vapen i kampen med världseliten. Totalt har han spelat in cirka 20 miljoner dollar och mer prispengar lär det bli i karriären.

#5 Jerzy Janowicz

Tennis serve hastighet: 251.1 km/h
Land: Polen
Längd: 203 cm

År: 2012
Turnering: Pekao Szczecin Open

Första spelaren över två meter på listan glider in på en femteplats över hårdaste serven i tennis – någonsin. Men vänta bara, det kommer fler. Jerzy är född i Polen 1990 och mäter in på 203 centimeter från markytan. Han blev proffs redan som 17-åring och har totalt spelat in cirka 4 miljoner dollar i prispengar. Jerzy har inte lyckats vinna några singeltitlar ännu i karriären men än finns väl chansen.

Hans högsta ranking återfinns under 2013 då han var placerad på en 47e plats på världsrankingen. Båda Jerzys föräldrar var professionella volleyboll-spelare men kanske kände de att prispengarna i den sporten inte riktigt höll rätt nivå, således var det nog smart tänkt när de gav Jerzy en tennisracket i present på hans 5-års dag, istället för en volleyboll.

#4 Ivo Karlovic

Hastighet: 251.1 km/h
Land: Kroatien
Längd: 211 cm

År: 2011
Turnering: Davies Cup

Visst sa jag att längre spelare skulle komma? Från plats 5 på listan hoppar vi upp hela 7 centimeter till makalösa 211 centimeter! Med den längden räknas Ivo som den längta rankade spelaren i världen tillsammans med Reilly Opelka på samma längd. Hur har han då utnyttjat dessa centimeter? Ganska bra får vi nog lov att säga. 10 miljoner dollar inspelat, 8 singeltitlar i karriären, högsta ranking nr14 (2008) och med en vinstprocent på 52 procent på ATP touren, så har han inget dåligt facit lär vi påstå.

När Ivo 2019 vann över Matthew Ebden i Indian Wells Masters, så blev han den första spelaren över 40 år att vinna en ATP Tour match sedan Jimmy Connors 1995. Plats 4 på listan med hårdaste tennis serve alltså, Ivo Karlovic.

#3 John Isner

Tennis serve hastighet: 253 km/h
Land: USA
Längd: 208 cm

År: 2016
Turnering: Davies Cup

208 centimeter långa John Isner var under många år en framgångsrik tennisspelare som utnyttjade sin längd och serve till att ofta serva hem sina matcher. Tillsammans med räckvidden framme vid nät så var John alltid en svårslagen nöt för motståndarna. Under karriären blev det inga större framgångar i Grand Slam, där en semifinalplats i Wimbledon 2018 var hans största framgång.

Om vi däremot kollar på hans titlar så kan han räkna ihop till hela 15 singeltitlar och totalt inspelat cirka 20 miljoner dollar. John Isner deltog faktiskt i den längsta tennismatchen genom tiderna då han mötte Nicolas Mahut 2010. Totalt tog matchen 11 timmar och 5 minuter men på grund av mörker var man tvungen att avbryta matchen och börja om dagen efter – två dagar i streck. Ja du hörde rätt, matchen höll alltså på under tre dagar.

#2 Albano Olivetti

Hastighet: 257.5 km/h
Land: Frankrike
Längd: 203 cm

År: 2012
Turnering: Int. Trofeo Lame Perrel-Faip

Vi börjar närma oss toppen på listan över dessa hårdskjutare med hårdaste tennis serve. På andra plats plockar vi fram fransmannen Albano Olivetti med sina 257.5 km/h i tennis serve hastighet. Albano är den minst framgångsrika spelaren på denna lista, även fast han alltså servar näst hårdast. Han har totalt spelat in cirka 400 tusen dollar och bästa rankingen hittar vi som nummer 103 i februari 2017.

Albano är ett tydligt bevis på att allt inte handlar om hastighet på tennisbanan även om han i en turnering 2012 i Marseille skockade och slog ut världsåttan Mardy Fish i hans första ATP event i karriären.

#1 Samuel Groth

Tennis serve hastighet: 263 km/h
Land: Australien
Längd: 193 cm

År: 2012
Turnering: Busan Open

263 kilometer i timmen. Så fort är den hårdast serve i tennis – någonsin. Samuel Groth från Australien slog detta rekord i Busan Open år 2012 då han var 25 år gammal. Denna fantastiska serve gav honom en bästa plats på världsrankingen som nummer 53 under augusti 2015, samma år som hans stora genombrott skedde. Genombrottet kom i Brisbane International när han erhöll ett wildcard till huvudturneringen där han skrällde stort och slog ut regerande mästaren Lleyton Hewitt i förstarundan och Lukasz Kubot i andrarundan. Resan tog tyvärr slut i tredjerundan då kommande finalisten Milos Raonic visade sig vara för stark.

I de största Grand Slam turneringarna så lyckades han inte ta sig längre än som längst tredjerundan medan han i dubbel lyckades ta sig till semifinal i Franska Öppna 2014. Samuel mäktade inte med någon singeltitel i sin karriär men det blev åtminstone två stycken dubbeltitlar.

Då var vi alltså klara med de 12 spelarna med hårdast serve i tennis genom tiderna. Som vi kunde se så spelar längden en naturligt stor del för chansen att komma med på denna lista, men längden i sig är ingen garanti för en lyckad tenniskarriär.

- Dela artikel på messenger eller sociala medier -
Läs också
Senaste