Ett tennisracket och boll på marken.

Prispengar Australian Open

Hur stor är egentligen vinstsumman när man vinner Australian Open? Vi tar dig igenom prispengar Australian Open, från 1:a rundan till finalen

Att vinna en Grand Slam-turnering ger en hel del klirr i kassan. Alla som 2022 tog sig till första rundan av Australian Open fick nämligen med sig en miljon kronor hem. Börjar man närma sig kvarts- och semifinal, då pratar vi riktigt stora summor. Häng med här så ska vi avslöja exakt hur fördelningen av prispengar Australian Open ser ut. Och hur glassigt man kan leva på bara en Grand Slam-titel. 

Australian Open är en av fyra Grand Slam-turneringar och den spelas på hard court. Turneringen är den första Grand Slam för året och brukar gå av stapeln i slutet av januari för att sedan pågå i två veckor. Eftersom pandemin har påverkat tennisen precis som allt annat i samhället blev årets prispengar Australian Open rekordhög. Årets summa var nästan fem procent högre än den för 2021. 

Som du nog kan ana är det inte någon enorm variation av vinnare på herrsidan. Novak Djokovic, Rafael Nadal och Roger Federer har vunnit alla förutom två Australian Open sedan 2004. Brittiska Andy Murray har varit turneringens evige tvåa med hela fem andraplatser. Men han har alltså aldrig vunnit turneringen. Ändå har han och de andra giganterna tillsammans kammat hem en förmögenhet i form av Australian Open prispengar.

På damsidan har det däremot varit åtta olika vinnare de senaste tio åren. Naomi Osaka och legendariska Serena Williams är de som har vunnit titeln två gånger vardera. 

Svenska framgångar i Australian Open

Vilka svenska spelare har då varit med och slagits om prispengar Australian Open? På damsidan kan vi väl bara sammanfatta det hela med att säga att det har varit tunt rent generellt inom tennis. Bäst rankade svenska genom tiderna är Catarina Lindqvist som var som bäst 16:e. 

Men på herrsidan har det sett desto bättre ut. Och 80-talet var verkligen de svenska herrarnas årtionde när det gäller den här Grand Slam-turneringen. Mats Wilander tog hem förstaplatsen hela tre gånger och Stefan Edberg vann två år. Efter det dröjde det fram till 2002 innan en svensk lyckades vinna turneringen. Då var det Tomas Johansson som slog Marat Safin. Efter det har vi inte fått se någon från vår fjällhöga nord ta hem den största delen av prispengar i Australian Open. Och det lär nog tyvärr dröja ett tag tills vi når sådana framgångar igen. 

Ett tennisracket och boll på marken.

Australian Open 2022

I herrfinalen av Australian Open 2022 var det Rafael Nadal som ställdes mot Daniil Medvedev. Medvedev hade en ganska turbulent match mot hemmaspelaren Nick Kyrgios tidigare i turneringen. Han slog väntat ut Kyrgios men hade publiken mot sig hela matchen. De väsnades mellan hans servrar och Medvedev hade till och med svårt att höra frågorna som Jim Courier ställde efter matchen. Efteråt kallade han delar av publiken för IQ-befriade.

Finalmatchen i sig var något att beskåda. Nadal stod nämligen för en makalös insats efter att det var just temperamentsfulla Medvedev som inledde starkast. Som de flesta vet har Nadal kämpat för att utveckla sin serve, som nog är en av få saker som kan räknas som en svaghet hos honom. 

Världstvåan ledde med två set mot noll, men Nadal gjorde vad de flesta nog trodde var omöjligt och gick ikapp till 2-2. I sista och avgörande set blev det otroligt spännande. Båda spelarna bjöd på skickligt spel. Men Medvedev hade svårt att kontrollera sina känslor medan Nadal höll sig cool. Spanjoren vann också slutligen med 7-5 och 3-2 i set. Vinsten gjorde Nadal historisk. Det var nämligen hans 21:a Grand Slam-seger, en bedrift ingen annan herrspelare har åstadkommit. 

Barty tog hem titeln på damsidan

På damsidan är det såklart den enastående Serena Williams som har flest med sina 23 titlar från turneringen. I årets damfinal stod det dock mellan Ashleigh Barty och Danielle Collins, där förstnämnda tog hem segern framför hemmapubliken. Värt att minnas är att australienskan hade ett uppehåll från professionell tennis mellan 2014-16. Och bara två månader efter sin titel valde hon, rankad som bästa singelspelare i världen och endast 25 år gammal, att avsluta sin spelande karriär för gott. 

Som vi nämnde tidigare i artikeln blev alla som nådde den första rundan av turneringen miljonär. Men hur mycket vann egentligen Nadal och Barty? Jo, otroliga 2.875 miljoner dollar. Det blir i runda slängar 27 miljoner svenska kronor. Så det går nog ingen nöd på Barty nu när hon ska njuta av pensionärslivet. 

Så fördelas prispengar i Australian Open 2022

Medvedev och Collins får ju såklart också en hel del ner i plånkan. Men hur ser det ut steg för steg? Hur fördelades prispengarna i Australian Open 2022? Här kan du se en överblick av prispengarna för varje runda. Män och kvinnor får samma vinstsumma. 

PlaceringPrispengar
Vinnare$2 875 000
Andraplats$1 575 000
Semifinalist$895 000
Kvartsfinalister$538 500
Fjärde rundan$328 000
Tredje rundan$221 00
Andra rundan$154 00
Första rundan$103 000
Tredje kvalrunda$53 500
Andra kvalrunda$35 500
Första kvalrunda$25 250

Prispengar Australian Open 2023

Hur kommer det att se ut nästa år? Det är svårt att spå nu, men så fort vi vet åt vilket håll det barkar kommer vi att uppdatera dig om läget. Prispengarna har ju en tendens att öka med åren, så vi kör till med en kvalificerad gissning och säger att den trenden kommer att hålla i sig. Vinstsumman brukar öka några procent varje år och kommer förmodligen att göra det ännu en gång, till när vi uppdaterar infon om prispengar för Australien Open 2023.

- Dela artikel på messenger eller sociala medier -
Läs också
längdskidor-sportlobby-1

Dopingskandaler vi minns

Inget kan väl förstöra en sport så som dopingskandaler. Här gör vi en historisk återblick på dopingskandaler inom skidor, kanske de som påverkat oss svenskar mest.

Läs mer »
Senaste