prispengar franska öppna

Prispengar Franska Öppna

Vi tar dig igenom hur det ser ut med prispengar Franska Öppna. Hur mycket har egentligen giganten Nadal tjänat på Roland Garros?

Det har varit konstiga år i pandemins tecken där de stora tennisfesterna har uteblivit på grund av att publik inte har varit välkomna in på arenorna i någon stor utsträckning. Nu har det äntligen börjat att gå tillbaka till en mer normal tennisvardag. Men hur har prispengar Franska Öppna och i övriga Grand Slams stått sig genom pandemin? Det har varierat, kan man väl säga. 

Bland annat hade US Open 2021 den största totala prispotten i turneringens historia. I Franska Öppna, som också kallas Roland Garros, var däremot den totala vinstsumman i 2021 års turnering 34 miljoner euro. Vilket motsvarar cirka 353 miljoner svenska kronor. Det var en sänkning med ungefär tio procent från 2020, då tävlingen hölls bara ett par månader in i pandemin. 

Så står sig Franska Öppna gentemot övriga Grand Slams

Den franska Grand Slam-turneringen är den av de fyra tävlingarna som brukar ha en klart lägre vinstsumma än de andra. Både totalt och för varje individuell placering. 2021 var det nämligen så att US Open var den av de fyra som hade störst total prispott och att Franska Öppna var den med den minsta prispotten. 

Australian Open som just nu är den enda spelade turneringen i år har 509 miljoner kronor i prispott medan Wimbledon 2022 har en total på 483 miljoner kronor. Franska Öppna hade alltså minst att dela ut med sina drygt 350 miljoner kronor 2021 och kommer att ha det 2022. Men potten har ökat i jämförelse med 2021. 

Prispengar Franska Öppna 2021

Det är alltså så att prispotten för Roland Garros är den lägsta i Grand Slam-sammanhang. Men det betyder såklart inte att det är lite pengar att spela om. 2021 vann det årets vinnare, Djokovic och Barbora Krejcikova, 1,4 miljoner euro vardera. Vilket är ungefär 14 miljoner svenska kronor. Det är lågt i jämförelse med de andra Grand Slam-titlarna. I Australian Open fick vinnarna 2022 2,75 miljoner dollar. Och i US Open 2021 delades det ut 2,5 miljoner dollar till singel-vinnarna. I Wimbledon fick man 2021 1,7 miljoner pund som vinnare. 

Men trots att det är det lägsta av de fyra, är det ändå en ganska saftig summa att ta hem. Och vi behöver alltså inte oroa oss. Det lär inte gå någon nöd på de tennisspelare som rör sig på den här nivån. 

Giganten av Roland Garros

Vi på Sportlobby kan ana att de allra flesta som har något sorts tennisintresse vet att Rafael Nadal är kungen av Franska Öppna. Han har till och med blivit historisk för sina otroliga 13 titlar i turneringen. Det eftersom ingen annan, varken manlig eller kvinnlig, tennisspelare någonsin som har vunnit så många av en och samma Grand Slam-turnering. Nadal slog nämligen det tidigare rekordet, på elva vinster i en och samma turnering som Margareth Court hade, när han 2019 tog sin tolfte titel. Och pandemi-året 2020 utökade han alltså till och med sitt rekord när han försvarade sin titel mot Novak Djokovic i en fantastisk match. 

Turneringen spelas på lera vilket naturligtvis är Nadals favoritunderlag. Han brukar ju även kallas just kungen av lera. Men 2021 åkte han faktiskt ur i semifinalen mot Djokovic efter 3-1 i set. Det var bara hans andra förlust någonsin i turneringen. Och i år verkar det inte bättre än att han antingen helt missar turneringen eller kommer in i den strax efter skada. Det då han i mars drog på sig en stressfraktur i ett revben. Nadal sa bland annat att han hade svårt att andas under finalförlusten i Indian Wells. Men skadan ådrog han sig i semifinalen matchen innan. 

Ps. Det är som sagt bara två spelare som har lyckats slå kungen av lera i hans favoritturnering. Förutom Djokovic råkar det faktiskt vara svenska Robin Söderling. Han slog 2009 ut Nadal i en match som chockade tennisvärlden. Här nedanför kan du se några höjdpunkter från den fantastiska bedriften av Söderling.

Bekräftad vinstsumma 2022

Den bekräftade vinstsumman för 2022 i Franska Öppna är 15.4 procent högre än 2020. Det gör att den totala vinstsumman som spelarna har att dela på är 43,8 miljoner euro vilket motsvarar ungefär 450 miljoner svenska kronor. Höjningen gör att Roland Garros tar ikapp på Wimbledon som är strax ovanför på 483 miljoner kronor. Tennisen har verkligen hämtat sig när det gäller vinstsumman, kan vi konstatera. 

Så hur mycket kommer singel-vinnarna att få med sig hem? Jo, hela 1,8 miljoner euro. Det är ungefär 18,5 miljoner svenska kronor. Och en ökning på fyra miljoner kronor. Här nedanför kan du se en tabell där vi går igenom prispengar Franska Öppna 2022 per omgång hela vägen till vinstsumman för titel. Det gäller prispengarna för solo-turneringen och summan är densamma för både dam och herr.

PlaceringPrispengar
Vinnare€1 800 000
Andraplats€1 000 000
Semifinalist€500 000
Kvartsfinalister€300 000
Fjärde rundan€200 000
Tredje rundan€145 000
Andra rundan€90 000
Första rundan€65 000
Tredje kvalrunda€30 000
Andra kvalrunda€20 000
Första kvalrunda€15 000

Prispengar Franska Öppna 2023

Prispengar Franska Öppna 2023 är ännu inte bekräftat. Någon månad in i 2023 är det rimligt att vi får veta exakt hur prispotten kommer att se ut. Och så fort vi vet den totala summan och fördelningen kommer vi att uppdatera den här artikeln.

Eftersom tennisens prispengar har hämtat sig bra till 2022 spår vi att vi kommer att få se nya rekord 2023. Men kommer Franska Öppna att fortsätta vara längst ner på prispengar-listan? Vi tror det om vi tittar historiskt sett, men 2022 är man alltså väldigt nära Wimbledon. Och allt kan hända. Men just nu fokuserar vi på just 2022. Så välkommen tillbaka hit om ett tag när vi har en ny summa att presentera! 

hårdaste-serve-i-tennis-sportlobby

Gillade du vår artikel? Dela den gärna med dina vänner! 😀

Dela på facebook
Dela på twitter

Läs också

Senaste