prispengar franska öppna

Prispengar Franska Öppna

Vi tar dig igenom hur det ser ut med prispengar Franska Öppna. Hur mycket har egentligen tennis giganten Nadal tjänat på Roland Garros?

Det har varit konstiga år i pandemins tecken där de stora tennisfesterna har uteblivit på grund av att publik inte har varit välkomna in på arenorna i någon stor utsträckning. Nu har det äntligen börjat att gå tillbaka till en mer normal tennisvardag. Men hur har prispengar Franska Öppna och i övriga Grand Slams stått sig genom pandemin? Det har varierat, kan man väl säga. 

Bland annat hade US Open 2021 den största totala prispotten i turneringens historia. I Franska Öppna, som också kallas Roland Garros, var däremot den totala vinstsumman i 2021 års turnering 34 miljoner euro. Vilket motsvarar cirka 353 miljoner svenska kronor. Det var en sänkning med ungefär tio procent från 2020, då tävlingen hölls bara ett par månader in i pandemin. 

Franska öppna, eller “Roland-Garros”, är alltså en årlig tennisturnering som spelas på grusbanor i Paris i landet Frankrike. Turneringen är en av dom fyra Grand Slam-turneringarna i tennis och är en av de mest prestigefyllda tävlingarna i hela sporten. Tennisturneringen Franska öppna arrangeras vanligtvis under två veckor i slutet av maj och början av juni varje år och tävlingen omfattar både singel- och dubbelmatcher för män och kvinnor.

Franska öppna har spelats sedan år 1891 och är uppkallad efter den franske flygpionjären Roland Garros. Tävlingen har utvecklats och expanderats genom åren och nu för tiden inkluderas också turneringar för exempelvis juniorer och rullstolstennis.

På grund av dom långsamma banorna av grus så anses Franska öppna vara en av de mest fysiskt krävande Grand Slam-turneringarna som finns, vilket kräver riktigt bra uthållighet och förmågan att hantera långa och ibland utdragna matcher.

Många av de största namnen inom tennisen har vunnit Franska öppna, så som Rafael Nadal, som har vunnit turneringen hela 13 gånger, vilket är ett rekord. Andra legendariska spelare som har vunnit turneringen är till exempel Björn Borg, Chris Evert, Steffi Graf och Roger Federer.

Turneringen Franska öppna lockar alltid en stor mängd tennisspelare och fans från hela världen och är en viktig händelse i den internationella tennisvärlden.

Så står sig Franska Öppna gentemot övriga Grand Slams

Den franska Grand Slam-turneringen är den av de fyra tävlingarna som brukar ha en klart lägre vinstsumma än de andra. Både totalt och för varje individuell placering. 2021 var det nämligen så att US Open var den av de fyra som hade störst total prispott och att Franska Öppna var den med den minsta prispotten. 

Australian Open som just nu är den enda spelade turneringen i år har 509 miljoner kronor i prispott medan Wimbledon 2022 har en total på 483 miljoner kronor. Franska Öppna hade alltså minst att dela ut med sina drygt 350 miljoner kronor 2021 och hade även det 2022. Men potten ökade i jämförelse med 2021. 

Prispengar Franska Öppna 2021

Det är alltså så att prispotten för Roland Garros är den lägsta i Grand Slam-sammanhang. Men det betyder såklart inte att det är lite pengar att spela om. 2021 vann det årets vinnare, Djokovic och Barbora Krejcikova, 1,4 miljoner euro vardera. Vilket är ungefär 14 miljoner svenska kronor. Det är lågt i jämförelse med de andra Grand Slam-titlarna. I Australian Open fick vinnarna 2022 2,75 miljoner dollar. Och i US Open 2021 delades det ut 2,5 miljoner dollar till singel-vinnarna. I Wimbledon fick man 2021 1,7 miljoner pund som vinnare. 

Men trots att det är det lägsta av de fyra, är det ändå en ganska saftig summa att ta hem. Och vi behöver alltså inte oroa oss. Det lär inte gå någon nöd på de tennisspelare som rör sig på den här nivån. 

Giganten av Roland Garros

Vi på Sportlobby kan ana att de allra flesta som har något sorts tennisintresse vet att Rafael Nadal är kungen av Franska Öppna. Han har till och med blivit historisk för sina otroliga 14 titlar i turneringen. Det eftersom ingen annan, varken manlig eller kvinnlig, tennisspelare någonsin som har vunnit så många av en och samma Grand Slam-turnering. Nadal slog nämligen det tidigare rekordet, på elva vinster i en och samma turnering som Margareth Court hade, när han 2019 tog sin tolfte titel. Och pandemi-året 2020 utökade han alltså till och med sitt rekord när han försvarade sin titel mot Novak Djokovic i en fantastisk match. 

Och vinnaren är...

2022 var det ett tag tveksamt om Nadal ens skulle kunna delta i sin favoritturnering. Det då han i mars samma år drog på sig en stressfraktur i ett revben. Nadal sa bland annat att han hade svårt att andas under finalförlusten i Indian Wells. Men skadan ådrog han sig i semifinalen matchen innan. Som tur var för honom och för oss som ville få njuta av Roland Garros-giganten återhämtade han sig så pass att han utan problem kunde delta i turneringen. Och hur gick det? Jo, det gick såklart precis så bra som det hade kunnat göra och Nadal stod slutligen högst på prispallen. Igen. 

Turneringen spelas på lera vilket naturligtvis är Nadals favoritunderlag. Han brukar ju även kallas just kungen av lera. Det var skönt för både Nadal och publiken att han återigen visade prov på sin skicklighet med tanke på att han faktiskt åkte ur i semifinalen mot Djokovic efter 3-1 i set 2021. Det var bara hans andra förlust någonsin i turneringen. 

Ps. Det är som sagt bara två spelare som har lyckats slå kungen av lera i hans favoritturnering. Förutom Djokovic råkar det faktiskt vara svenska Robin Söderling. Han slog 2009 ut Nadal i en match som chockade tennisvärlden. Här nedanför kan du se några höjdpunkter från den fantastiska bedriften av Söderling.

Prispengar Franska Öppna 2022

2022 blev vinstsumman i Franska Öppna hela 15,4 procent högre än vad den var under pandemiåret 2020. Det gör att den totala vinstsumman som spelarna hade att dela på var 43,8 miljoner euro vilket motsvarar ungefär 450 miljoner svenska kronor. Höjningen gjorde att Roland Garros tar ikapp på Wimbledon som var strax ovanför på 483 miljoner kronor. Tennisen gjorde en stark återhämtning under 2022 när det gäller vinstsumman, kan vi konstatera. 

Så hur mycket fick singel-vinnarna med sig hem i Franska Öppnat 2022? Jo, hela 1,8 miljoner euro. Det är ungefär 18,5 miljoner svenska kronor. Och alltså en ökning på fyra miljoner kronor. Här nedanför kan du se en tabell där vi går igenom prispengar Franska Öppna 2022 per omgång hela vägen till vinstsumman för titel. Det gäller prispengarna för solo-turneringen och summan är densamma för både dam och herr.

PlaceringPrispengar
Vinnare€1 800 000
Andraplats€1 000 000
Semifinalist€500 000
Kvartsfinalister€300 000
Fjärde rundan€200 000
Tredje rundan€145 000
Andra rundan€90 000
Första rundan€65 000
Tredje kvalrunda€30 000
Andra kvalrunda€20 000
Första kvalrunda€15 000

Prispengar Franska Öppna 2023

Prispengar Franska Öppna 2023 är ännu inte bekräftat. Någon månad in i 2023 är det rimligt att vi får veta exakt hur prispotten kommer att se ut. Och så fort vi vet den totala summan och fördelningen kommer vi att uppdatera den här artikeln.

Eftersom tennisens prispengar har hämtade sig bra till 2022 spår vi att vi kommer att få se nya rekord 2023. Men kommer Franska Öppna att fortsätta vara längst ner på prispengar-listan? Vi tror det om vi tittar historiskt sett, men 2022 är man alltså väldigt nära Wimbledon. Och allt kan hända. Men just nu fokuserar vi på just 2022. Så välkommen tillbaka hit om ett tag när vi har en ny summa att presentera! 

- Dela artikel på messenger eller sociala medier -
Läs också
Senaste