prispengar tennis

Prispengar i Tennisens Grand Slam

Vi tar en titt på prispengarna i "the big four" inom tennisen, the Grand Slam. Wimbledon, US Open, Australian Open och Franska Öppna.

Varje år spelas det fyra grand slamturneringar runt om i världen varav två i Europa, en i Australien och en i Nordamerika. De fyra Grand Slam turneringar är de mest anrika och klassiska turneringarna på tennis touren varje år och prispengarna är de högsta i tennis-världen.

Begreppet Grand slam myntades första gången 1933, när den australienska tennisspelaren Jack Crawford var nära att vinna herrsingeln i de alla fyra mästerskapen (Wimbledon, Franska Öppna, US Open och Australien Open.) 

Som den första spelare någonsin lyckades han under säsongen vinna Australien Open, Franska Öppna, och Wimbledon.

Senare på hösten tog han sig ända fram till final i US Open, men fick se sig besegrad av den brittiska legenden Fred Perry. Inför denna matchen skrev sportjournalisten John Kieran vid New York Times en analogi till uttrycket “Grand Slam” i kortspelet bridge. 

“Om Crawford vinner idag mot Fred Perry har han på tennisbanan gjort något som motsvarar en Grand Slam i bridge”. Crawford förlorade dessvärre matchen, men uttrycket Grand Slam blev ändå kvar. 

Endast två spelare har vunnit äkta Grand Slam

Genom tiderna är det enbart två spelare som har vunnit en äkta Grand Slam på herrsidan. Den första som lyckades med detta var den amerikanska spelaren Donald Budge som lyckades göra detta 1938. Totalt under sin karriär lyckades amerikanen vinna 6 Grand Slam turneringar så man kan säga att 1938 var verkligen hans år. Rod Laver är den enda spelare på tennistouren som lyckades åstadkomma en äkta Grand Slam två gånger under sin karriär.

Den Australienska spelaren räknas som en av världens bästa spelare genom tiderna. Rod Laver lyckades att vinna en äkta Grand Slam första gången under 1962 och sen lyckades han repetera denna bragden 7 år senare under 1969. Totalt lyckades Rod Laver vinna totalt 11 Grand Slam turneringar under sin karriär vilket är samma antal som den svenska tennislegenden Björn Borg mäktade med under sin karriär.

På Damsidan har tre spelare lyckats vinna en äkta Grand Slam, men enbart vid ett tillfälle. Amerikanskan Mauren Connolly lyckades som första kvinna göra detta 1953. Detta har repeterats vid två tillfällen senare av den australienska tennisspelaren Margaret Smith Court 1970 och tyska spelaren Steffi Graf 1988.

prispengar tennis

Prispengar Tennis i Grand Slam

De fyra stora Grand Slam tennisturneringarna spelas varje år på touren med den första i Australien och den sista i USA och har enorma prispengar för spelarna att vinna varje år. Vi har tagit reda på vilka prispengar som gäller för varje enskild Grand Slam turnering och hur utvecklingen har sett ut. Vilken Grand Slam turnering tror du har mest prispengar på ATP touren i tennis? 

Många skulle kanske gissa på att Wimbledon utanför London, som är den mest klassiska turneringen på touren med sin klassiska arena och sitt gräsunderlag, har mest prispengar i tennis. Men faktum är att US Open som spelas i Flushing Meadows, Queens, New York är den turnering i särklass med störst prispengar. Turneringen har spelats sedan 1881 på herrsidan och 1887 på damsidan. Under 2021 har den totala prispotten ökat under US Open och uppgår nu till hissnande 55 miljoner dollar. Detta sätter även en press på övriga Grand Slam turneringar att öka sina prispotter för att både kunna konkurrera och matcha med US Open.

Prispengar för att kvala in till en Grand Slam

Att lyckas kvala in till en Grand Slam turnering i tennis betyder otroligt mycket för många unga tennisspelare på tennistouren. Många spelare på tennistouren som ligger rankade mellan 100 – 250 i världen har oftast en utmaning i sin vardag att få ihop sin ekonomi med alla kostnader som tillkommer runt en proffssatsning.

Det går mycket pengar till att avlöna tränare, betala för flygkostnader, racketsträngning, träningskostnader, medicinundersökningar, boende och matkostnader.  Lyckas man kvala in till någon av de fyra Grand Slam turneringarna ger det en minst $30,000 dollar (Australian Open) i prispengar även om man inte vinner en boll i turneringen. Lyckas man kvala in till US Open i USA är man garanterad minst $54,000 dollar vilket motsvarar en cirka 450 000 svenska kronor.

För de stora spelarna som Roger Federer, Novak Djokovic, Rafael Nadal & Serena Williams är detta givetvis en bråkdel vad de spelar in för prispengar tennis på ett år.

Prispengarna ökar för varje år

Vi kan även se att Australian Open ökade sin prispott med 10 % inför 2021 års turnering. Prispengarna som gäller för Australian Open har ökat nu till 60,5 miljoner Australienska dollar (ca 42,85 miljoner dollar. Vinner man singelklassen får man hela 3,2 miljoner var.

Wimbledon som har en begränsad kapacitet på sina arenor och sitt klassiska arenaområde ökat också på sin prispott inför 2021 års upplaga av den anrika turneringen till 34.0 miljoner pund, från 31,6 miljoner pund. Vilket motsvarar 40,79 miljoner dollar. Lyckas man knippa singel klassen som Björn Borg gjorde hela 5 gånger erhåller man hela 2,25 miljoner pund eller 2,9 miljoner dollar.

Franska Öppna har även ökat på sina prispengar inför 2021 där singelvinnarna får 2,2 miljoner euro. Totalt delar Franska Öppna ut 39 miljoner euro (48 miljoner dollar). Franska Öppna har som målsättning att öka prispengarna i turneringen med 10 – 15 % årligen för att kunna bli en mer konkurrenskraftig turnering.

Prispengar i Grand slam turneringarna senaste åren

US Open i USA är den turneringen i tennis och bland de fyra Grand Slam som har mest prispengar i prispotten och mest prispengar för singelvinnarna. US Open har de senaste decennium ökat sina prispengar rejält, under 2007 erhöll singelvinnarna 1,4 miljoner dollar tills idag 3,8 miljoner dollar. Intressant är att 2012 erhöll singelvinnarna 1,9 miljoner och sedan till 2013 ökade prispengarna till 2,6 miljoner dollar, vilket är en ökning på totalt 700 000 dollar på bara ett år i prispengar för singelvinnarna.

Mest prispengar i Grand Slam

Mest prispengar i tennisens Grand Slam turneringar sista året? Australian Open har just nu mest prispengar till vinnaren, nämligen 2,875 miljoner dollar. Vill du se alla prispengar som delas ut i Australien Open så kan du se det här. Prispengar US open är näst mest med 2,5 miljoner dollar i prispengar till vinnaren. Prispengar Wimbledon till vinnaren är 2,4 miljoner dollar och de singelvinnarna som får minst är vinnarna i Franska Öppna som får nöja sig med cirka 1,9 miljoner dollar.

Mesta Grand Slam vinnarna genom tiderna

På Herrsidan är det enbart två spelare idag som har lyckats vinna 20 Grand Slam turneringar eller fler. Roger Federer (20) och Rafael Nadal (21), men Novak Djokovic har snart 20 titlar, men just nu enbart plockat hem 18 titlar.

På Damsidan har tre spelare lyckats vinna över 20 Grand Slam turneringar. Den tyska damspelare Steffi Graf lyckad plocka hem 22 titlar Grand Slam titlar under sin karriär varav en äkta Grand Slam. Amerikanskan Serena Williams lyckas vinna 23 Grand Slam titlar under sin karriär, men dock ingen äkta Grand Slam

Serena Williams var dock nära både 2002 då hon lyckades vinna alla Grand Slam turneringar förutom Franska Öppna. 2015 var hon ännu närmare då hon vann de tre första Grand Slam turneringar på året men lyckades inte vinna US Open.

- Dela artikel på messenger eller sociala medier -
Läs också
Senaste