Prispengar US open

Hur fördelades prispengar US Open 2021? Och hur kommer det att se ut 2022? Följ med när vi guidar dig genom siffrorna.

Prispengar US Open - största summan totalt

Hur står sig prispengar US Open gentemot de andra Grand Slam-turneringarna? Jo, den amerikanska tävlingen har genom åren flera gånger varit den turnering som gett absolut mest sedlar ner i fickan. Det är också den Grand Slam som kan ta absolut mest publik på plats i arenorna. På vanligt amerikanskt manér är det alltså en storslagen tillställning och en upplevelse som lockar enormt mycket folk. Det bjuds på mer än bara högkvalitativ tennis, publikfesten pågår såklart både på arenorna och utanför. Och Roger Federer håller en av sina US Open-titlar som en av sina absoluta favoriter bland sina 18. Det är helt enkelt en väldigt speciell tillställning för både publik och deltagande spelare. 

US Open är också den av de fyra olika Grand Slam-turneringarna som har högst total prispott. De tävlandes delade nämligen på totalt 57,5 miljoner dollar 2021, nästan 550 miljoner kronor. Det var den största summan i turneringens historia. 2022 hade turneringen Australian Open till exempel 54 miljoner dollar i total prispott. Vi vet inte hur mycket US Open kommer att ha i prispott varje år, men det mesta pekar på att de fortsätter höja prispotten lite för varje år och att turneringen fortsätter att vara den med störst prispott. Det här skulle lätt kunna få en att tro att det också var den amerikanska Grand Slam-turneringen som gav solo-vinnarna mest pengar ner i fickorna. Men så var det faktiskt inte. 

US Open omfördelade vinstsumman 2021

2020 vann Dominic Thiem och Naomi Osaka 3 miljoner dollar vardera, vilket då var det årets högsta vinstsumma i en Grand Slam-turnering. Det trots att de totala prispengarna var lägre än året innan på grund av pandemin som påverkade publikintäkterna. 2021 hade man istället en rekordstor total prispott. Men vinnarna det året fick mindre än vad Thiem och Osaka fick under pandemi-året 2020. 

2021 gjorde man nämligen en förändring i US Open där man ökade prispengarna för de som tog sig till första, andra och tredje rundorna. Det samtidigt som man sänkte vinstsumman för de som tog sig till semifinal och den slutliga finalen. Vinnarna fick då 2,5 miljoner dollar vardera istället för de 3 miljoner man tog hem året innan. Det är en sänkning med nästan 17 procent gentemot 2020. Det innebär att bland annat Australian Open har högre vinstsumma för titelvinnare med sina 2,785 miljoner dollar även fast den totala prispotten är lägre. 

Medvedev och Raducanu högst på prispallen

2021 stod fajten om titeln och prispengarna i herrfinalen mellan Daniil Medvedev och Grand Slam-giganten Novak Djokovic. Djokovic hade tidigare vunnit turneringen tre gånger och senast han gjorde det var 2018. Ryska 26 år gamla Medvedev däremot hade inte vunnit någon Grand Slam-titel inför finalmötet. 

Han hade redan under 2021 hunnit med att förlora mot Rafael Nadal i Australian Open-finalen efter att ha tappat ledningen. Medvedev är känd för mer än bara sin skicklighet. Det råkar nämligen vara så, vilket alla som har sett honom spela mer än ett par gånger säkert vet, att han har ett väldigt hett humör. Han har flera gånger under sin karriär haft problem att kontrollera det, något som kanske också påverkade utgången i finalen mot Nadal. Men i US Open uppvisade han inte några sådana svagheter. Nej, det han däremot visade upp var ett starkt spel genomgående i finalen och han vann efter tre raka set. Alla tre med 6-4. 

I damernas final var det brittiska Emma Raducanu och schweiziska Leylah Fernandez som ställdes mot varandra. Till skillnad från Både Medvedev och Djokovic har ingen av spelarna varit rankade som topp tio inom singel. 23-rankade Raducanu tog hem matchen efter 6-4 och 6-3 i två raka set. Det var inte bara dåvarande 18 år unga Raducanus första Grand Slam-titel utan hennes första överhuvudtaget som senior.

Så fördelades pengarna 2021

Som vi nämnde ovan var den totala prispotten för 2021 större än någonsin med sina nästan 550 miljoner kronor. Men prissummorna för de som lyckades bäst sänktes. Anledningen var helt enkelt att man ville att ett större antal spelare skulle få en betydande prispeng med sig hem. På det sättet blir det lättare för lägre rankade spelare att tjäna goda pengar på sin sport samtidigt som man får bättre råd att fortsätta att sin satsning framåt. Det blir självklart en liten extra boost också, att veta att man har chansen att vinna en högre summa än vanligt.

Här nedanför kan du se exakt hur pengarna fördelades mellan spelarna som kvalificerade sig till topp 128 förra året. Värt att veta är också att det i den kvalificerande delen inför turneringen var 6 miljoner dollar mer att spela om än tidigare år.

PlaceringPrispengar
Vinnare$2 500 000
Andraplats$1 250 000
Semifinalist$675 000
Kvartsfinalister$425 000
Fjärde rundan$265 000
Tredje rundan$180 000
Andra rundan$115 000
Första rundan$75 000

Prispengar US Open 2022

Hur stor prispotten kommer att vara och hur den fördelas i år är ännu inte fastställt. Turneringen börjar den 29:e augusti och håller på till och med elfte september. Och vi kommer att uppdatera den här artikeln så fort det blir officiellt hur prispengar för US Open 2022 ser ut. Men det är rimligt att anta att man kommer att fortsätta på spåret att så många som möjligt ska tjäna bra på att delta. Sannolikt är också att den totala prispotten blir en liten snäpp högre 2022, trots att man slog rekord 2021. 

Innan det är dags för den amerikanska Grand Slam-turneringen ska vi hinna med både franska öppna och Wimbledon. Roland Garros är mellan 16 maj och femte juni medan den engelska prestigeturneringen börjar 27:e juni och slutar tionde juli. 

Ett tennisracket och boll på marken.

Prispengar US Open 2023

Än är det tid kvar innan vi kommer kunna dela någon information om prispengar för US Open 2023. Men vi hoppas kunna uppdatera er löpande med den informationen som finns tillgänglig.

Gillade du vår artikel? Dela den gärna med dina vänner! 😀

Dela på facebook
Dela på twitter

Läs också

Senaste