novak-djokovic

Prispengar Wimbledon

Wimbledon är den mest prestigefyllda Grand Slam-turneringen av dem alla. Här går vi igenom prispengar Wimbledon!

Finns det något bättre än Wimbledon? När sommaren är i full blomning, vädret är härligt och spänningen riktigt ligger i luften. Att se de bästa göra upp i en Grand Slam-turnering är alltid en njutning. Men det är ju något speciellt med just Wimbledon. Kanske har det något att göra med det faktum att den brittiska tävlingen är den äldsta av de fyra. 1877 hölls nämligen den första Wimbledon någonsin. Turneringen spelas på underlaget gräs, på banor runtom i London. I år drar det igång den 27:e juni och den tionde juli kommer vi att ha vinnarna klara. 

Här går vi igenom hur prispotten fördelades 2021 och hur prispengar Wimbledon kommer att se ut även i år. Kommer Rogerer Federer, som med sina åtta titlar har vunnit turneringen flest gånger av alla någonsin, att ta hem ännu en fin hacka av prispengarna? Eller ska Novak Djokovic knappa in på honom genom att ta sin sjunde Wimbledon-titel? 

Det skulle självklart vara en njutning att ha några svenskar i topp-tennisen igen. Men just nu ser det väldigt magert ut på den fronten. Däremot har vi fina insatser att se tillbaka på, även i Wimbledon-sammanhang. Det kommer nog inte som en chock för någon att de två herrarna som har vunnit den finaste Grand Slam-turneringen är Björn Borg och Stefan Edberg. Senast var just Edberg 1990. Totalt har våra tennisstjärnor vunnit turneringen sju gånger. Borg gjorde det makalösa fem gånger i rad mellan ’76-80. Det innebär att han tillsammans med Roger Federer är delad etta när det gäller flest vunna Wimbledon-titlar i rad. Totalt sett ligger han femma över de spelare som har vunnit den brittiska turneringen flest gånger, med sina fem titlar. Över honom är förutom Federer och Djokovic även Pete Sampras och William Renshaw med sina sju vinster vardera. 

Söderling kom som längst till en kvartsfinal i den brittiska tävlingen och det gjorde han 2010. Det var mot Rafael Nadal. Dock är Söderling den enda förutom Novak Djokovic att slå ut Nadal ur Franska Öppna.

Wimbledon 2021

Som vi alla vet tog Tennisen en stor smäll under pandemin med förlorade publikintäkter vilket såklart påverkar tävlingarnas vinstsummor. 2021 hade Wimbledon en total prispott på drygt 432 miljoner svenska kronor. Det är nästan åtta procent mindre än vad man hade 2019. Totalsumman placerar den brittiska Grand Slam-turneringen på en tredjeplats 2021 gällande prispengar, med Franska Öppna bakom sig. US Open hade störst prispott och sedan kom Australian Open. 

2021 var Novak Djokovic i sitt esse och vann både Franska Öppna och just Wimbledon. Det gjorde att han fick med sig hela 1,7 miljoner pund. Vilket motsvarar nästan 21 miljoner svenska kronor. Italienaren Matteo Berrettini som fick nöja sig med en andraplats kammade ändå hem elva miljoner kronor. 

Damer och herrar vinner lika mycket i alla fyra turneringar vilket innebär att också Ashleigh Barty från Australien vann 21 miljoner kronor. Tvåan i damernas singel var tjeckiskan Karolina Pliskova. Barty vann också 2022 hemmaturneringen Australian Open innan hon meddelade att hon lägger av som tennisspelare. Det vid den ringa åldern av 25. Barty har tidigare också tagit en paus från proffstennisen, vilket gör hennes bedrifter än mer imponerande. 

Prispengar Wimbledon. En match pågår mellan två kvinnliga tennisspelare på gräsunderlag.

Prispengar Wimbledon 2022

Kan du känna spänningen i luften? Det klart att du kan. Wimbledon närmar sig med stormsteg, sommaren gör intåg och vi alla får njuta av den härliga tennistiden. Men hur ser det då ut med prispengar WImbledon 2022? Jo, turneringen följer samma mönster som de andra. Nämligen att den totala prispotten ökas på till 2022. I år kommer spelarna att få dela på 39,9 miljoner brittiska pund. Vilket i svenska kronor blir ungefär 492 miljoner. 

Prispengarna för vinnarna och de andra i toppen ökar såklart. Men precis som vi ser med US Open läggs mycket fokus på att få upp vinstsummorna även för de spelare som åker ur tidigare i turneringen. Så de största procentuella ökningarna kommer att vara i de kvalificerande omgångarna och sedan i de första rundorna. 

Här nedan kan du se en sammanställning av hur prispengarna fördelas i Wimbledon 2022. 

PlaceringPrispengar
Vinnare£1 850 000
Andraplats£1 000 000
Semifinalist£500 000
Kvartsfinalister£320 000
Fjärde rundan£200 000
Tredje rundan£115 000
Andra rundan£75 000
Första rundan£50 000
Tredje kvalrunda£28 000
Andra kvalrunda£17 000
Första kvalrunda£9 000

Wimbledon låter inte ryska spelare delta

Värt att notera i 2022 års upplaga av tävlingen är också att ryska och belarusiska spelare inte kommer att få delta. Det på grund av Rysslands rådande invasion av Ukraina. Det i sin tur betyder att Daniil Medvedev som bland annat har varit rankad etta i världen och haft ett otroligt 2021 inte kommer att vara med. Medvedev har inte uttalat sig mot kriget. Men inte heller Anastasia Pavlyuchenkova eller andra spelare som tydligt har tagit avstånd från kriget kommer att få delta. På damsidan är det belarusiskan Aryna Sabalenka som är högst rankad med en fjärdeplats som kommer att påverkas av beslutet.

Tidigare har de ryska spelarna fått delta i alla tävlingar men under annan flagg än den ryska. Nu kommer alltså Wimbledon att ta det ett steg längre och inte tillåta någon av spelarna att delta. Rätt eller fel? Berätta gärna vad du tycker genom att dela och kommentera på Twitter eller Facebook. 

Prispengar Wimbledon 2023

Hur prispengar Wimbledon 2023 kommer att se ut vet vi ännu inte. Men så fort vi har några nyheter kring ämnet kommer vi såklart att uppdatera den här artikeln. Och vi har ju tills dess ett fantastiskt tennisår 2022 att njuta av! Det enda vi kan säga just nu är att alla trender pekar på en fortsatt höjning av prispotten. Men vi kommer att återkomma när det närmar sig 2023 för att se om vi kan spå en prognos för alla Grand Slam-turneringar kommande året. 

Tills dess får ni läsa vidare på Sportlobby om andra intressanta ämnen. 

- Dela artikel på messenger eller sociala medier -
Läs också
Senaste