åke svanstedt sportlobby

Åke Svanstedt – En av de bästa

Åke Svanstedt är en av Sveriges bästa travtränare och kusk genom tiderna. Här hittar du allt om hans uppväxt, vinster, förmögenhet m.m

Är du intresserad av travsport känner du förmodligen till Åke Svanstedt. Åke är nämligen en av Sveriges främsta travtränare och kusk. Han är också medlem i Tusenklubben sedan år 1992 vilket bara det är en stor bedrift. 

Men även om du är en stor travälskare och känner till det mesta om Åke Svanstedt och hans många bedrifter finns det förmodligen en hel del du inte känner till. Visste du exempelvis att Åke är gift och har hela 4 barn? I denna artikeln kommer vi gå igenom allt som finns att veta om Åke och hans liv som kusk men även travtränare. Vi börjar från start genom att prata lite grann om hans uppväxt. Häng med!

Var föddes Åke Svanstedt och hur var hans uppväxt?

Åke föddes den 18 november 1958 i Attmar, Sverige. För Åke har alltid hästarna haft en plats i hans liv. Hans pappa var nämligen amatörtränare i trav och använde dessutom hästar som ett hjälpmedel i hans arbete med jordbruk och skogsbruk. För Åke själv lockade dock inte livet med häst och trav speciellt mycket som ung men allt efter att åren gick blev det märkbart att han trots ointresset hade en fallenhet för yrket. 

Efter han gått ut skolan blev han mer eller mindre tvungen att hjälpa till på sin familjs gård där de också hade hästar. Han hade vid denna tiden fortfarande ingen vilja att själv satsa på en karriär inom ridsport men när han erbjöds att själv ta hand om en egen häst väcktes något inom honom. 

"Ett bångstyrigt varmblodssto vid namn Orkanio"

Han fick ansvaret att ta hand om ett bångstyrigt varmblodssto vid namn Orkania. Det var vid denna tid intresset för trav och kuskyrket verkligen tog fart. Han tränade sin nya egna häst själv och faktum är att han med sin egentränade häst också vann sin första travtävling. 

Kort efter hans första vinst med egen häst började han ta kuskyrket på allvar. Han började arbeta på heltid i travstall som lärling för den kända kusken Krister Söderholm. Han arbetade på Solvalla och inom kort fick han också möjligheten att bli lärling för sin stora idol Stig H Johansson

År 1982 när Åke Svanstedt var 24 år gammal fick han äntligen sin proffslicens och kunde då satsa på traningsykret och kuskyrket fullt ut på egen hand.

De tidiga åren, träningsverksamheten och de många vinsterna

Så fort Åke fått sitt proffslicens och nu kunde träna hästar på egen hand började han arbeta vid Bergsåker travbana. Jobbet som tränare gick väldigt bra, så pass bra att han redan efter fyra år fick utmärkelsen Kuskchampion på sin egna hemmabana. 

Åren gick och Åke vann flertalet tävlingar med sina egna tränade hästar. Under 90-talet blev han till och med medlem i den prestigefyllda klubben kallad Tusenklubben. Medlemmar i klubben är de som vunnit 1 000 tävlingar eller mer. 

Ett par år senare, år 2001 för att vara exakt, flyttade Svanstedt till Bjertorps Gård som låg utanför Vara. Han blev under samma period även tränare för Stall Palema. Åren som kom tog han många viktiga segrar tillsammans med hans egentränade hästar, däribland Elitloppet.

Dopningsanklagelserna och den svåra tiden

Det är inte bara guld och gröna skogar som präglat Åkes karriär. År 2009 hamnade nämligen Svanstedt i rampljuset efter att han åtalats för brott mot djurskyddslagen. Anklagelsen var att han använt vad man kallar grisfösare med el i samband med att han tränat sina hästar. Kommande år friades han dock från dessa anklagelser efter att målet tagits upp av Göta Hovrätt. 

Några år senare var det dock dags igen när hans hästar Resolve och Blue Muse fastnat i dopningskontroll. Båda hästarna ansågs vara dopade med dexmantos och stängdes därför av ifrån att tävla. Samma historia upprepas igen år 2021 när hans då tvååriga häst Captain Cowboy ansågs ha för höga doser av dexmantos. Detta ansåg Åke inte stämde men trots detta blev hästen avstängd.

åke svanstedt sportlobby sebastian k

Flytten till USA och det nya livet

År 2013 valde Åke Svanstedt att flytta till USA. Ett beslut som han i ett reportage i SVT berättade att han tyckte kändes helt rätt. Han ville ha mer tid till familj och vänner och dessutom hade han vid denna tiden redan köpt en ny gård tillsammans med en annan travkusk, Karl-Erik Bender. 

Väl i USA fortsatte Åke satsa på livet som proffstränare och travkusk. Stallet som Åke köpt var beläget i Florida och det användes främst under vintertid för vinterträning av hästarna. När tävlingssäsongen väl satte igång flyttade han alla tävlingshästar till Nordöstra USA eftersom de flesta tävlingar hölls där. 

Karriären i USA gick, likt den i Sverige, väldigt bra. Han vann flertalet tävlingar i USA, däribland den berömda Hambletonian Stakes vilket han också gjorde med bravur.

Svanstedts familj och privatliv

I Åkes liv har travet, hästarna och träningsverksamheten tagit stor plats men något som också varit viktigt för Svanstedt är familjen, speciellt på senare år. Åke har idag 4 barn, två vuxna från ett tidigare förhållande och två yngre barn. Han har också en fru vid namn Sarah Svanstedt som även hon är en travkusk. 

Han bor fortsatt i USA med sin nya familj men åker då och då hem till Sverige för att träffa sina äldre barn, familj och vänner. Enligt Åke själv är flytten till USA det bästa som har hänt honom men han han säger också enligt en artikel i ATG att han saknar familjen hemma i Sverige mycket.

Kända vinster, förmögenheten och höjdpunkter i karriäre

Ända sedan Åke fick sin första häst och vann det första loppet han någonsin tävlat i med samma häst har karriären nästintill gått spikrakt uppåt. Både i USA och Sverige har han haft enorma framgångar och vunnit flera tusen tävlingar. 

Alla dessa tävlingar och vinster har visserligen gett honom mängder av beröm men något de också gett honom är prispengar. Bara under ett år har Åke kört in så mycket pengar som 48 miljoner kronor. Kapital som gett honom en ganska rejäl förmögenhet under åren. Åke uppskattas ha en förmögenhet på mellan 140-180 miljoner kronor

Statistik

Åke Svanstedt har alltså medverkat och vunnit en mängd olika prestigefyllda lopp. Vissa lopp är dock något mer mäktiga och viktiga än andra. Däribland vinsten i Hambletonian Stakes, Olympiatravet, Oslo Grand Prix, UET Trotting Masters och Elitloppet. 

Nedan följer lite statistik över hans vinster i några av de mest populära loppen:

År 

Lopp

Häst

Tränare

Vinstbelopp

1993

Svenskt Trav-Kriterium

Zoogin

Åke Svanstedt

2 000 000 kr

2003

Olympiatravet

Gidde Palema

Åke Svanstedt

1 500 000 kr

2004 

Oslo Grand Prix

Gidde Palema

Åke Svanstedt

1 500 000 kr

2012 

Konung Gustaf V:s Pokal

Fawkes

Åke Svanstedt

1 000 000 kr

2013

Åby Stora Pris

Sebastian K.

Åke Svanstedt

1 500 000 kr

Åke Svanstedts hästar och de stora favoriterna

Även om Svanstedt till en början inte var något stort fan av hästar så har det med åren verkligen kommit att ändras. Hästarna har ju trots allt varit Åkes liv och utan dem hade den imponerande karriär som han har inte blivit av. 

Förutom att köra diverse framgångsrika hästar har Åke också tränat många duktiga hästar genom åren. Många utav dem har kommit att bli väldigt kända både i Sverige men också internationellt.

Kända hästar Åke Svanstedt kört och tränat

Åke svanstedt torvald palema sportlobby

Häst

Insprungna pengar (avrundat)

Zoogin

25 000 000 kr

Torvald Palema

26 000 000 kr

Resolve

21 000 000 kr

Sebastian K. 

20 000 000 kr

Gidde Palema

27 500 000 kr

Enligt Åke själv i ett uttalande han gjorde för ATG är dock den bästa hästen han någonsin tränat Six Pack. En hingst som bara när han var 4 år gammal sprang snabbare än Åke någonsin sett en häst springa förr. Six Pack har världens genom tiderna tredje bästa tid när det kommer till världens snabbaste travhästar och dessutom körde han själv Sebastian K när han slog sitt personliga rekord.

Det finns mycket spännande och imponerande information om Åke Svanstedt och hans karriär. Visserligen har den tampats av en del mothugg såsom dopningsskandaler och dylikt men trots detta står han än idag stark och är fortfarande lika aktiv som tränare och kusk

- Dela artikel på messenger eller sociala medier -
Läs också
Senaste