björn goop sportlobby

Björn Goop – En av världens bästa kuskar

En av våra bästa och mest kända travkuskar heter Björn Goop. Här hittar du allt om hans karriär, segrar och uppväxt m.m

Det här är Björn Goop

En av våra mest omtyckta och kända kuskar i Sverige är Björn Goop. Björn har enormt många bedrifter i sitt bagage, däribland att han har vunnit hela tolv svenska kuskchampionat i följd. 

Är du en riktig travälskare känner du förmodligen redan till en hel del om Björn och hans imponerande karriär men det finns förmodligen vissa saker du missat eller kanske rent av glömt. I denna artikeln tänkte vi därför friska upp ditt minne men också ge dig en bredare bild av Björn, hans karriär och liv. Vi börjar från start genom att berätta lite om hans uppväxt. 

Då föddes Björn Goop och så var hans uppväxt

Björn Olov Goop föddes den 13 oktober 1976 i Mölndal, Göteborg. Björn blev tidigt introducerad för travsporten. Faktum är att han växte upp i en riktig travsläkt. Både Björns far, Olle Goop, men också hans morfar Bill-Bernt var mycket intresserade av travsporten. Hans far var travtränare och hans morfar en framgångsrik amatörtränare vilket gjorde att han ofta fick följa med på diverse tävlingar. 

För Björn själv var det dock inte travsporten som lockade. Han ville hellre syssla med fotboll och tennis vilket han också gjorde fram tills dagen då han fyllde tretton år. På hans födelsedag fick han nämligen en egen ponny och intresset för hästsporten och framförallt travet växte sig allt starkare. 

Redan efter några år blev det tydligt att det var just travsport Björn Goop skulle hålla på med. Han hade en naturlig fallenhet både för hästarna men också en stark viljestyrka vilket är viktigt i tävlingssammanhang.

Den segerrika karriären tog fart

Bara 4 år efter Björn fick sin första häst ställde han upp i sitt första travlopp. Året var 1994 och Björn var 17 år gammal. Han red hästen Scotch Ville och, tro det eller ej, tog första plats i tävlingen. Efter den imponerande starten tog hans karriär verkligen fart. 

Han fortsatte både tävla och träna åren som efterkom och blev snabbt en av Sveriges men också världens mest framgångsrika kuskar. Under åren 2003 till 2007 lyckades han bland annat köra in hela 131 miljoner kronor, något som gjorde att han blev väldigt populär bland travspelarna. Under 2003 hade han dessutom redan tagit sig in i Tusenklubben eftersom han då redan vunnit över 1 000 lopp totalt. 

Björn har sedan dess samlat på sig en mängd andra meriter. År 2006 blev han bland annat den yngste travkusken någonsin att ha vunnit över 2 000 segrar. År 2018 lyckades han också ta hem titeln för den mest segerrika kusken genom tiderna i Sverige, en titel som kan dessutom övertog från sin far Olle.

björn goop sportlobby

Björn Goops familj och privatliv

För Björn har alltid familjen varit en stor del av hans liv och karriär. Extra nära stod han sin far eftersom de båda delade samma intresse men också eftersom de ägde en gård tillsammans vid namn Stall Goop. Far och son umgicks nästintill varje dag så när beskedet nådde Björn att hans pappa gått bort tog han det hårt. 

“Saknaden är enorm, vi finner inga ord” sa familjen själva enligt en artikel i tidningen Travronden

Utöver sin pappa Olle har Björn också en mamma vid namn Annika som även hon har stor betydelse i hans liv. Han har också en sambo, Henrietta Wirola som både bor och jobbar tillsammans med Björn på gården.

Björn har inga egna barn men engagerar sig dock mycket i barns välmående. Däribland genom att samla in pengar till diverse organisationer. Bland annat arbetar Björn aktivt för att samla in pengar i kampen mot sjukdomen Sanfilippos som drabbar barn. Engagemanget visar han bland annat genom om att uppmana folk att gå in och stötta organisationen “krama era barn”, något som fått mycket uppmärksamhet i media.

Kontroverserna och uppståndelsen på sociala medier

Även om det allra mesta i Björns långa och imponerande karriär har varit positivt så har den ändå kantats med en del motgångar. En av motgångarna var när det framgick att han kört tre hästar åt en dansk tränare vid namn Bo Westergaard som blivit åtalad för doping. Denna händelse fick stor uppmärksamhet i både traditionell media men också i olika sociala kanaler.

Goop själv ansåg dock inte att han hade gjort något fel eftersom Westergaard redan hade avtjänat sitt straff och nu borde ses som en oklanderlig man

De många vinsterna och förmögenheten

Björn Goop har verkligen haft en imponerande karriär. Hans lista över meriter är lång och än idag fortsätter den växa. För varje lopp han vunnit har han också fått en hel del prispengar vilket gjort att hans förmögenhet vuxit sig imponerande stor.

Som vi nämnt tidigare körde han bland annat in hela 131 miljoner kronor mellan år 2003 till 2007. En imponerande siffra minst sagt. Varje tävling ger prispengar men hur mycket pengar en förstaplacering ger skiljer sig från tävling till tävling men att få några miljoner är inte ovanligt.

Statistik

Björn Goop har vunnit nästintill allt som går att vinna. Däribland samtliga säsonger i det allsvenska kuskchampionatet mellan 2004 och 2015. Han har idag över 7 000 segrar och har sprungit in flera hundra miljoner kronor. Några av de mest populära segrarna är Elitloppet, Breeders Crown, Olympiatravet, Stochampionatet och dessutom flertalet stora lopp utanför Sverige. 

Nedan följer lite statistik över hans vinster i några av de mest populära loppen:

 

År 

Lopp

Häst

Tränare

Vinstbelopp

2000

Stochampionatet 

Sweet As Candy

Lars-Eric Magnusson

1 200 000 SEK

2005

Gran Premio Freccia d’Europa

Smashing Victory

Olle Goop

1 500 000 SEK

2011

Oslo Grand Prix

Arch Madness

Björn Goop

1 500 000 SEK

2017

Elitloppet 

Timoko

Richard Westerink

5 000 000 SEK

2021

Prix de l’Étoile

Face Time Bourbon

Sébastién Guarato

4 500 000 SEK

Goop och hans stjärnhästar

Även om intresset för hästar inte fanns där när Björn var liten så kan man verkligen säga att det växte sig större med åren. Hästarna har kommit att bli nästintill hela hans liv. Åtminstone hans karriär

Under åren har Björn Goop ridit och tränat en mängd olika hästar. De allra flesta kan dessutom klassas som riktiga stjärnhästar som både blivit kända i Sverige men också i världen.

Några kända hästar som Björn Goop tränat och kört

  • Conny Nobell
  • Sauveur
  • Mellby Free
  • Moni Viking 
  • Mister J.P 
  • Your Highness 
  • Diamanten

… och många mer. 

Den häst han vunnit flest lopp med är Diamanten, en svensk varmblodig travhäst född år 2013. 

 

Goop har också blivit anlitad som kusk av andra tränare och ägare där han även där fått köra flera stjärnhästar. Några av dessa är bland annat Timoko, Readly Express och Bold Eagle. 

Ännu är Björn aktiv som både kusk och tränare. Han är ju trots allt bara 45 år så förhoppningsvis har vi många år till av imponerande insatser att vänta oss från vår svenska travstjärna Björn Goop. 

- Dela artikel på messenger eller sociala medier -
Läs också
längdskidor-sportlobby-1

Dopingskandaler vi minns

Inget kan väl förstöra en sport så som dopingskandaler. Här gör vi en historisk återblick på dopingskandaler inom skidor, kanske de som påverkat oss svenskar mest.

Läs mer »
Senaste